Foto: Hastkrafter.nu

Markus är tillbaka efter fyrlingen

Nedräkningen till Visby Travfest är i full gång! En av våra besökare är Markus B Svedberg, som vid sitt senaste besök var nära att rensa prisbordet. Sex starter slutade med fyra segrar till Eskilstunas största tränare, som nu laddar upp med nya segermöjligheter.
- Vi vet redan på förhand att det är ett betydligt annat motstånd.


När juli inleddes så fick Visbytravet besök av Eskilstunas största tränare, Markus B Svedberg. Med sig hade han sex hästar på den stora hästbussen, där stallet fick in 123 900 kronor. Fyra av de sex hästarna tog sig även till seger och säkrade därmed stallets första fyrling, i stallets första tävlingsbesök till Gotland.

- Jo men det var roligt, vi har fått någon trippel innan men aldrig en fyrling. Jag hade väl själv inte räknat med att det skulle bli fyra segrar på de sex som vi kom med, men jag är samtidigt inte förvånad. Kollar man på hästarna som vi hade med oss så kändes det nämligen inte omöjligt på förhand. Sedan är det trav och det kan lätt gå fel, som med Global Defender exempelvis som galopperade. Självklart är vi nöjda med det resultatet även om tävlingsskallen gör att man irriterar sig över att man också förlorade två lopp.

Inför onsdagens travfest så är stallet tillbaka, där man även ökar sin armada till sju startande. Trots den fina statistiken så tror man inte att en ny fyrling är lika trolig.

- Nu åker vi över till Visbys största tävlingsdag och då åker vi inte över och känner att vi kan ha de bästa hästarna. Vi vet redan på förhand att det är ett betydligt annat motstånd, och även om vi kommer med bra chanser, så tror jag inte att vi tar hem en ny fyrling, säger tränaren som har häst till start i båda klassiska loppen Gotlandslöpningen och Ringmurens Lopp.

- Det är klart att man vill vara med i de klassiska loppen, det är lopp som har varit med mig så länge som jag kan minnas. Det är extra bra lopp jämfört med vanliga lopp som körs annars.

Skötarna och tävlingshästarna kommer redan på eftermiddagen under tisdagen. Stallchefen får däremot ingen ro då han flyger fram och tillbaka under onsdagen.

- Skötarna tycker det är kul att åka över till Gotland och då åker de under tisdagen, så att de hinner med ett besök på stan under kvällen. Det var väl tänkt att jag också skulle åka över, men med skötarna på Gotland så blir det tunt på folk i stallet. Då får jag ta pluspoängen som chef och flyga emellan istället.

”En häst som jag tror kan bli riktigt bra”
På onsdag är det äntligen dags för Visby Travfest! Flera av de vassare tränarna är på plats, däribland Markus B Svedberg. Sju hästar kommer i den stora hästbussen, där tränaren med 66,6% i gotländsk segerprocent delar med sig av sina tidiga tankar.

Billy The Bronco (Lopp 2) är en väldigt valpig men ändå fin häst. Han är rätt omogen men får ändå starta på regelbundet, han börjar däremot kännas mognare för varje lopp. Senast på Axevalla satt han fast men fick luckan med 100 kvar, han sköt till okej då. Han har inte haft någon spikrak inledning av sin karriär men han har inte fått så mycket pengar på sig samtidigt som han verkar vara på väg uppåt i form.


Global Excellence (Lopp 2) är en häst som jag tror kan bli riktigt bra. Han vann enkelt i debuten men därefter har det varit grus i maskineriet. Senast så slog han i vagnen. Då blev jag tvungen att lägga stången på honom, vilket gav galopp med halvvarvet kvar. Det hade nog blivit seger då om han varit i trav. Han är en opolerad häst som kan vara het i första loppet och trög i nästa. Det finns däremot mycket kapacitet och han borde stå sig bra på onsdag. Av mina två så känns Excellence som den bättre medan Billy känns tryggare.


Loaded Maria (Lopp 6) anmäldes till Gotlandslöpningen men jag hade även Barbro Kronos i tankarna när jag satt vid anmälan. Maria är tillbaka det här året efter ett långt uppehåll. Hon visar bra form och har även gjort det bra i skymundan. Senast på Visby så körde jag fram lite för sent och hann inte ifatt Super Nice, som var bra den dagen. Formen är bra för dagen men det blev ett iskallt läge och vi kommer behöva en del tur därifrån.


Global Defender (Lopp 7) har börjat bra med två segrar. Näst senast på Gotland så blev det strul från start där hästen knäckte käken och galopperade, vilket inte står med i programraden. Han tappade mycket på galoppen samtidigt som jag körde rätt offensivt. Senast på Axevalla blev han bara trött efter ett tufft lopp i spets, då var det trötta ben över mål. Då körde vi med öppet huvudlag men nu till onsdag kör vi med norskt igen, precis som på Visby. Förhoppningsvis så kliver han iväg från start och då är han bra för klassen med tanke på att han inte hunnit springa in så mycket ännu.


Battuta Face (Lopp 9) har gått bra mot slutet. Har haft aktionsproblem men känns bättre nu på senaste tiden. Gick i ledningen senast över tre varv på Axevalla och gjorde ett bra lopp som trea. Han är stark och stabil så den långa distansen passar honom bra, men jag tror att min andra i loppet räknas högre.

Dee Godfather (Lopp 9) har tränat på bra regelbundet. Senast tycker jag att han var lite seg även om han gjorde ett bra lopp utvändigt ledaren och kom i mål på en bra tid. På onsdag beror det hela på hur jag kommer till i loppet. I övrigt så är det en bra häst som jag har haft höga tankar om och jag skulle inte bli förvånad om han slutar i den främre träffen.


Pop The Music (Lopp 10) var bra senast i ett lite billigare lopp. Nästsenast så gick han i ledningen över 2640 meter, han gick bra då men blev lite pigg och drog väl hårt under första varvet. Halvvarvet på 1.10 och varvet på 1.12,2 men han höll bra till fjärde platsen. Han har varit sjuk efter senaste loppet, därav ett kortare uppehåll. Han har tränat på bra och har nu även gått några tuffa jobb i veckan. Han öppnar bra bakom bilen och borde hamna bra till från spår två, sedan får vi se hur långt det räcker.

Bästa chansen på förhand av de sju?
- Svårt att säga men jag säger nog Global Defender i lopp 7. Av det han har visat så ska han kunna springa 1.14 över medeldistans med voltstart.

 

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu