Foto: Hastkrafter.nu

Fredrik laddar för travfest på hemmaplan

Det är bara dagar kvar till den årliga travfesten på Visbytravet. Hästar från stora delar av landet gästar oss, där Visbytravets färger försvaras av hemmabanans formstarkaste kort. En av tränarna som har stuckit ut under de senaste tävlingsdagarna är Fredrik Gränefjord, en tränare som hoppas att få jubla in sin första V86-seger sedan 2013.


Visby Travfest med STL Sommar är bara dagar ifrån oss, där Gotlands formstarkaste hästar möter V75-motstånd från fastlandet. Över 1 000 startpoäng krävdes för deltagande i nästan alla loppen, där Fredrik Gränefjord fick dubbla hästar till startlistorna. Ett stall som dessutom verkar ha prickat formen inför den stora travdagen.

- De senaste veckorna så har jag startat tätt med stallet just för att kunna få ihop startpoäng till V86-tävlingarna. V86-dagen är en del i matchningen så självklart är vi jättenöjda över att vi är med. Samtidigt så är det är lite som en vanlig tävlingsdag, bara att tjusningen ligger i att det är mer prispengar än vanligt. I gengäld så blir det mycket tuffare motstånd, men det gör också att det blir lite extra kittlande att vara med. Jag har ju vunnit på V86 tidigare, senast var 2013 så man hoppas att det kan bli en ny seger under tioårsjubileet.

Det är mycket ruljangs i Gränefjordstallet, där det ofta hittas nya namn inför varje säsong. Ifjol fick vi bekanta oss med Knox Newport. Till den här säsongen har stallet selat ut duon Darn Pleasing och Flys Popcorn, två namn som gjorde sina första Visbystarter i början av säsongen.

- När man har hållit på i så pass många år så vill man ha resultat. Då måste man också ha hästar som går i loppen, det är så i branschen. Jag har lite krokar ute på fastlandet och många vet att man ofta är intresserad av att köpa in nytt. Samtidigt är det alltid spännande att köpa in nytt och börja att balansera de nya hästarna.

Tillsammans med Skywalker Diablo, så har de två nykomlingarna fått lyfta stallets resultat under sommaren. På 15 starter har det blivit sju pallplaceringar, något som tränaren är nöjd med så här långt.

- Jo men det är klart att man får vara nöjd med resultatet. Jag byter ut rätt mycket för varje år så det är svårt att lägga upp förväntningar inför varje år, men det är klart att man vill göra det bättre än fjolåret. Samtidigt så går mina hästar nästan aldrig banjobb, det blir mest intervallträning hemma på gården så inför varje år så behöver de oftast lopp i kroppen. Med de förutsättningarna så är jag nöjd att det blir några segrar per år, sedan vill man såklart vinna varje gång.

”Han har nog mått bra av att komma ut på landet”
På onsdag kör Visbytravet sin årliga V86-dag, i år med STL Sommar vilket innebär extra prispengar samt V75-klass på loppen. Fredrik Gränefjord är ett av Visbytravets hemmahopp och kommer till hemmabanan med två fina hästar.

- Just nu så känns det bra. Det känns på förhand som att jag har fått ordning på de två nya hästarna. Båda känns jättefina i jobben.

Darn Pleasing (Lopp 4) förlorade mot en bra häst senast men känns riktigt bra i jobben och har tagit de tidigare loppen på ett bra sätt. Jag har känt att det är en fin häst, men han har bara inte fått ut det. Det häxade en del hos förra tränaren (Magnus Dahlén), men nu har han lugnat ner sig och byggt på ett självförtroende. Han har nog mått bra av att komma ut på landet, han trivs i hagen och levererar i jobben. Till på onsdag fick vi bakspår, vilket jag tror är bästa läget för honom. Kort distans hade varit ännu bättre men det känns ändå som att man kan lägga upp loppet som han vill, samtidigt som han är oöm för positioner. Han kan vara ett skrällbud här.

Flys Popcorn (Lopp 7) är en stor häst som har gått bra i sina första starter men som nog inte var helt färdig när han kom till mig. Han är lite vinglig och ofokuserad men har fått tränat mycket i tryckvagn nu. Senaste loppet var mer av ett test där han kändes riktigt stabil, då gick han även med tunga järnskor och vanlig vagn vilket kommer att ändras till på onsdag. Nu kör vi med barfotabalans runt om med norskt huvudlag samtidigt som vi lättar vagnen.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu