Foto: Hastkrafter.nu

Årets segerrikaste häst 2023: Isi Band

Det såg länge ut som att Grace Trot skulle ta hem titeln som Årets segerrikaste häst på Visbytravet 2023. Efter en stark avslutning av Isi Band, som sprang in tre raka segrar under de fyra sista tävlingsdagarna, så gick priset istället till Kalmar.
- Hon fick ändå en bra utdelning under säsongen, säger tränare Jonsson.


Inför oktober så stod Isi Band, tränad av Kalmartravets Thomas Jonsson, med en årsseger i ett tidigt P21-lopp. Då såg istället Claes Sjöström-tränade, Grace Trot, ut som att bli Årets segerrikaste häst på Visbytravets tävlingar. Det nioåriga Kalmarstoet avslutade däremot starkt, där tre raka segrar under de sista tävlingsdagarna räckte till att bli segerrikast.

- Hon fick inte till det under mitten av säsongen. Hon är i en tuff klass och får ofta möta övermakten som Super Nice, Maverick Dream och de topphästarna med miljonen på sig. Hon har ändå gjort det bra, även om det blir placeringar i skymundan. Mot slutet av säsongen så kom hon ner lite i klass och då rullade det på lite bättre, säger tränare Thomas Jonsson.

Att Isi Band avslutar Visbysäsongen på ett sådant starkt sätt är däremot inget förvånande hos tränare Jonsson. Trots hästarnas ålder så brukar Kalmarstallet hålla en fin form på sina hästar. Stallets tidigare stjärna Zapdos Håjt tog sin sista seger som 12-åring, medan Arn Hammering ännu tävlar på i sina tidiga tonår.

- Jag har inte så bråttom i början av hästarnas karriärer. Jag vill hellre att de kan tävla på i flera säsonger än att karriären är över efter tre år. Därför har det blivit att vi är ganska vana med att ha äldre hästar i stallet.

Isi Band kan därför ha fina år kvar på tävlingsbanan. Ungefär två veckor efter säsongsavslutningen så hittas nioåringen i ett stolopp på Åby. Enligt stallet så kommer det bli ytterligare några lopp till innan nioåringen sätts på vila efter en fin säsong.

- Jag sade till Annika i början av säsongen att om Isi Band får ett bra läge så ska hon kunna vinna på en 1.11-tid. Nu blev det aldrig behövligt, men hon fick ändå en bra utdelning under säsongen. Nu efter säsongen på Visby blir det ännu ingen vila. Jag kommer att anmäla ut henne i stolopp nu innan årsskiftet, där tror jag att hon kan göra fint ifrån sig.

Isi Band tog 4 segrar, 1 andra plats och 1 tredje plats på 12 starter på Visbytravet under året. Tvåa blev Grace Trot (Claes Sjöström) med 4 segrar på lika många starter, medan Goliat Brick (Thomas Jonsson) slutade trea med 3 segrar på 15 starter.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad onsdag 22 november 2023. info@visby.travsport.se