Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

Joakim gästar ön efter tre års frånvaro

Efter en avklarad säsongspremiär så bjuder måndagens lunchtrav på en mindre säsongspremiär för de segerrikare hästarna och kuskarna. Oväntat många fastlandstränare gästar oss under den andra tävlingsdagen. En av dessa är dalatränaren Joakim Elfving, en tränare som verkar ha längtat efter säsongsbanornas premiärdagar.


Visbytravet bjuds på finbesök när vi inleder den kommande travveckan, där en av Dalatravets mest framgångsrikaste tränare, Joakim Elfving, gästar lunchtravet. Stallet hade sitt rekordår under 2020 med över 5,5 miljoner och 71 segrar till stallet. Därefter har siffrorna varit starka även om man har märkt av motgångar.

- Det gick bra under 2020. Vi hade ett bra koncept som tyvärr rann ut i sanden inför kommande år. Åren därefter har varit tuffare och nu under vintern har vi haft svårt att få upp formen på hästarna. Nu under de senaste två-tre veckorna så börjar stallet däremot att vara på gång. Nu går i princip varje häst igen.

På måndag gör tränare Elfving sitt första tränarbesök till Visbytravet sedan 2019. Trots att han inte har gästat Skrubbs sedan tre år tillbaka, så är dalatränaren väl bekant med både banan och ön.

- Jag semestrade mycket på Gotland som fem-sexåring med min mormor och morfar. Då hängde jag mycket på Skrubbs, så jag har varit mycket på banan sedan jag var en liten grabb. Som tränare så har jag försökt att åka dit någon gång per år, med varierande resultat. Jag har alltid haft ägare från ön och det är alltid trevligt att hälsa på dem, samtidigt som det är en fantastisk miljö. Banan är dessutom väldigt fin och det brukar bjudas på roligare tävlingar än vad som finns inom vardagstravet.

Under maj och juni öppnar flera banor upp för sina årliga sommartävlingar. Ett stort sommartecken för många, även för Joakim som mer än gärna gästar de mindre säsongsbanorna.

- Jag tycker att det är en rolig period som börjar nu när säsongsbanorna öppnar upp. Främst så laddar man mot Fornaboda och Rättvik men jag brukar även ta en sväng till Oviken utanför Östersund. Jag är inte rädd för att åka till de mindre banorna längre bort, även om folk kan tycka att man är tokig. Men det är lite annorlunda och stämningen är som travet var förr, berättar dalatränaren som inte heller stänger dörren för fler Visbybesök.

- Det finns absolut funderingar på fler Gotlandsstarter än vad jag gjort tidigare år. Det är inte heller omöjligt att jag ställer över någon häst på ön, vi får se framöver men jag är öppen för det.

”Jag hoppas att hon har gått framåt, hon har mer att visa”
Även om säsongspremiären är avklarad så blir måndagens tävlingsdag en säsongspremiär för lånekuskarna och de segerrikare hästarna. Joakim Elfving kommer med fyra hästar men väljer att överlåta tömmarna till Petter Karlsson.

- Jag ville ha en kusk som känner banan och dess körstil väl, så jag är väldigt nöjd att jag fick Petter på alla hästarna.


Jack J.E. (Lopp 2) har varit med i de större unghästloppen och mött de bästa sedan tvåårssäsongen. Var bland annat sexa i korta E3 och Svampen. Det gör att hästen har varit under radarn hela tiden så det ska bli kul att se honom i ett vanligt lopp nu. Distansen passar bra plus att han fick ett bra läge på sitt tillägg. Han har gjort det bra och har en bra inställning. Det är inte omöjligt att första segern kommer på måndag.

Mafioso Lynx (Lopp 4) är en bra häst i grunden som plockade fina pengar på rikstoton under hela fjolåret. Han har haft lite problem med magen, så vi har tagit en paus med honom för att han ska få hämta upp sig. Det har fått tagit den tid det gjort men nu känns han redo för nya lopp. Det ser ut som en lämplig uppgift och han ska kunna öppna rätt bra från spår sex. Det känns som en bra segerchans och vi kör med den optimala balansen, barfota runt om.


Freddan J.E. (Lopp 5) är en stor och rejäl treåring som ändå är lite valpig i sig. Han har gått 1.18 på 1600m hemma och kommer mest att vara med för att lära sig att gå med andra hästar. Han har en bra fysik och blir inte trött i träningen, sedan är det svårt att sia om vad de resterande kan göra. Han tjänar nog sina pengar framöver men till på måndag är han väl främst ett platsbud.

Grab A Bite (Lopp 7) gick väl inte som förväntat under treårssäsongen. Det är en häst med bra resurser som inte visade någon geist till loppets slut men som ändå var nära att kvala in till Breeders Crown ifjol. Hästen har blivit halsopererad under hösten, då det kom fram att det var något fel med hästens hals. Hon fick inte tillräckligt med luft och det kan varit det som gjort att hon inte visat det lilla extra. Vi har kört 1.17 i banjobb här hemma och jag hoppas att hon har gått framåt, hon har mer att visa.

Bästa chansen?

- Det är svårt att säga. Jag tycker att jag kommer med fyra bra platsbud, med möjlig segerchans på Jack J.E., Mafioso Lynx och Grab A Bite.

 

Text: Timmy Lundegård
Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

 

Publicerad lördag 6 maj 2023. info@visby.travsport.se