Hallå där Åsa Yttergren…

… tränare och kusk, som varje vinter åker över till fastlandet för nya tävlingar med sina hästar.


Du är en av Visbys tränare som brukar åka över till fastlandet under vintern.
- Ja, jag brukar försöka att åka över med det jag känner passar. Känns hästarna fräscha och i tävlingsform så åker jag över. Jag ställer oftast inte av mina hästar då de oftast ställer av sig själva. Just nu har jag bara Marjons Glory att starta på fastlandet, Take My Photo fixar inte resorna så han får stanna hemma.

Vad tycker du om det nuvarande resultatet på fastlandet? Det har blivit några pengaplaceringar, senast på Solvalla.
- Precis! Glory var jätteduktig då som fyra i början av februari och det känns som att formen är på väg. Det är lite med karlederna men jag hoppas att det inte är något som stör henne, saltet på banorna gör sitt kan man ju säga. Glory har gjort det bra på fastlandet i vinter, ändå tycker jag inte att hon har visat allt vad hon kan.

Tidigare vintrar har du använt andra kuskar, men i år kör du själv. Hur kommer det sig?
- I alla fall i år. Jag har testat att ha andra kuskar bakom Glory, men det är inget som passar för damen så det är mest därför jag väljer att köra själv. Annars kör jag oftast själv när hästarna inte har någon superform. När de har form så brukar jag kunna sätta upp en catchdriver på fastlandet. Som mindre kusk som kör till ledningen så kör hela fältet mot en, medan kanske någon enstaka försöker mot en proffskusk. Det som ingår respekt.

Hur är det att tävla på fastlandet jämfört med Visbytravet?
- Det tar alltid två dagar att åka över, det är sällan att det tar en dag så det är klart att det är lite mer som ska till. Planeringen brukar mest vara med boxar och boende men det brukar aldrig vara något strul, banorna är alltid schyssta och har förståelse att man kommer från Gotland. Sedan ska banorna på fastlandet ha cred för att hålla banorna i så pass fint skick, jag har exempelvis bara kört med brodd vid ett tillfälle den här vintern.

Sliter det hårdare på starterna på fastlandet?
- Normalt sett så ser jag det som att man kan starta med tio dagars mellanrum. Däremot när man reser så här så tycker jag att det krävs minst fjorton dagar innan man kan starta igen.

Fler resor kommer att göras till fastlandet innan Visbytravets säsongspremiär i april. Vi riktar därför ett stort lycka till inför Åsas kommande starter!

Text: Timmy Lundegård

Foto: 

 

 

Publicerad fredag 17 februari 2023. info@visby.travsport.se