Johan har fina minnen med sina ”Raukar”

Förutom deltagande på V75 och en seger i Hästägarpokalen, där han själv bjöd på en segergest mitt i fältet, så har Johan Franzén även haft en del uppfödarsegrar. Den mest kända är nog Rocky Rauk som har sprungit in över 400 000:-, en häst som tränare Franzén fick av styvsonen.


Namnet Franzén är sedan långt tillbaka ett känt efternamn på Visbytravets stallbacke. Många av namninnehavarna har en längre historia inom travet, Johan Franzén är inget undantag.

Precis som de unga Franzén-kuskarna Patrik och Julia, så har även Johan inlett sin karriär med ponnytrav för att senare ta sig vidare till varmbloden. Travsporten har sedan lång tid tillbaka tagit över hos Johan, som förutom deltagande på V75 och en seger i Hästägarpokalen, har tagit del av uppfödarsegrar.

- Det roligaste jag har varit med om som tränare var nog när våran första uppfödning, Golden Rauk, vann ett treåringslopp på Solvalla. Det var Johnny Takter som körde och jag har faktiskt en segertavla kvar från det loppet.

- Det var den tionde september 2008, läser Johan som alltid har tavlan nära till hands.

- Som kusk var det däremot när jag blev tvåa med Rocky Rauk bakom Moa Margunn, när Gunnar Hermansson satte ett nytt banrekord på kort distans. Det hade gått fort loppet igenom och med halvvarvet kvar så kände jag att jag inte ville sitta bakom Gunnars häst som gått i ledningen. Men när Gunnar visslade till så gick den undan och bara försvann från oss.

Förutom karriär som kusk och tränare, så har Johan även gjort sig känd som uppfödare till Rauk-hästarna. Åtta uppfödningar har det blivit med tiden och fler var det tänkt att bli, men ödet ville annat.

- Vi hade några nya föl på gång men de stona som vi hade blev inte dräktiga. Efter det så rann det hela ut i sanden, säger Johan som ändå inte stänger dörrarna för framtida betäckningar.

- Det är möjligt att vi kanske tar upp uppfödningen igen, men då gäller det att vi har bra ston att betäcka. Våran Rocky Rauk exempelvis är efter ett Love You-sto som vi hade med intressant stam.

Trots en karriär som uppfödare, så var inte Johan ensam med att ta initiativet till att köpa in ett avelssto.

- Det var styvsonen (Jimmy Hardingz) som fick för sig att om man ska bo på landet, så ska man också ha en travhäst. Vi gick ihop och skaffade oss stoet Queen Tribute, vilket då blev den första hästen som vi hade tillsammans. ”Tribute” gjorde några starter åt oss och blev senare avelsmärr. Hon är bland annat mamma till våran första uppfödning, Golden Rauk.

En bra början då Golden Rauk stod för två segrar och sprang in 145 350:- i karriären. Familjens bästa uppfödning är det däremot ingen tvekan om, den titeln går nämligen till Rocky Rauk.

- Ja, Rocky är den bästa uppfödningen vi har haft. Det var nog ingen som trodde att den lilla räkan skulle springa in över 400 000 kronor, skrattar Johan.

- Rockys mamma, Expectlove, var även det en häst som jag och Jimmy gick ihop och köpte. Stoet var dessutom redan dräktig med Turbo Sund när vi köpte hästen. Det var däremot en hingst som inte Jimmy ville ha, han sade då att jag fick det första fölet så skulle han ta nästa. När stoet fölade så fick jag även bestämma namnet och då blev det Rocky Rauk.

Med namnet ”Rocky Rauk”, drar nog många tankarna till en kombination av Rocky-filmerna och de berömda raukarna som finns på ön. Namnet är däremot enklare än så.

- Jimmy driver Gute Glass med sin sambo och säljer en glass som heter just Rocky Rauk. En god glass som jag döpte hästen efter, berättar Johan som är lite av en glassälskare.

- Det är klart att man gillar glass! Jag har väldigt nära till glassen och brukar kunna fika på Gute Glass-baren, ute vid Adelsgatan, på somrarna med frugan. Rocky Rauk är god men jag brukar tycka att den vanliga vaniljen är den bästa.

På lördag kommer Johan till start med två egenuppfödda hästar, där han ger med sig av sina tankar:

Singha Rauk (Lopp 6) är en häst som behöver ha sina invändiga lägen och fick det lite tufft senast med tredje spår de sista 600 meterna. Vi var många på linjen som gjorde upp om tredje platsen senast, där vi blev sist av dessa. Trots det så känns det som att han börjar gå uppåt lite i formen, men jag tror inte att det kommer att räcka för seger här. Vi kör med ordinarie balans och utrustning.

 

Rocky Rauk (Lopp 8) fick det inte så roligt till på lördag, det är tråkigt att vi inte kunde få något annat läge när det är tillägg på kort distans. Jag vet faktiskt inte vad jag ska tro inför lördagen men jag känner att det kommer bli svårt att vara med där framme. I övrigt är det inga konstigheter, han känns som vanligt i jobben och kommer att gå med ordinarie balans. Jag har testat barfotabalans på honom tidigare men det gör ingen skillnad på honom, så jag kör som vanligt.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Foto: Bellux. Seger tävlingsdag 210603 med Bitch up front. 

Publicerad torsdag 23 september 2021. info@visby.travsport.se