Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Jennifer gästar sin tidigare hemmabana

Som 15-åring lämnade Jennifer Persson familjen på Gotland och satsade på studierna i Göteborg. Idag är hon en av landets mest framgångsrikaste montéryttare, som redan i lördags tränade in sin första V75-seger i karriären.


I lördags tog den tidigare gotlänningen Jennifer Persson sin första V75-seger som tränare. Segern gjordes med Titan Yoda som gjorde sin sjätte start för Solvalla-stallet. Trots en storartad och efterlängtad seger så meddelar Jennifer att det har varit lugna känslor efter segern.

- Det har faktiskt inte varit så mycket tankar runt segern i efterhand. Det känns konstigt att säga, men han gjorde det hela rätt enkelt. Samtidigt så stämde allt runt om, hästen kändes bra i värmningen, det var inget strul i loppet, det var ett perfekt tempo i ledningen och Ulf Ohlsson som körde gjorde ett toppjobb i sulkyn. Det finns inte så mycket mer att säga, allt var helt enkelt bara positivt, berättar Jennifer.

Trots sin gotländska uppväxt så hittas Jennifer som fastlandstränare, där hon sedan länge varit aktiv utanför Gotlands gränser. I val mellan travgymnasium så föll valet på Åbys gymnasium före Wången i Östersund, som då sågs som det tidiga förstavalet. Flytten till Göteborg gjordes däremot mycket tidigt:

- Jag flyttade dit och började på gymnasiet redan som 15-åring. Då så tror jag inte att jag förstod vad jag gav mig in på, idag så hade man nog inte haft mage att flytta så tidigt. Samtidigt så var det en lärorik tid där jag fick klara mig själv, det kändes bra.

- Jag jobbade med hästar hela tiden och jobbade också mycket extra hos de stora tränarna. Det blev bland annat många timmar hos Veijo Heiskanen.

Pratar man med Jennifer idag, så finns det faktiskt inte mycket som indikerar på att hon ska vara uppväxt på Gotland. Trots ett ständigt glatt humör så pratar hon inte med någon gotländsk dialekt, istället är det ren fastlandsdialekt som hörs.

- Nej, dialekten är väl inget som jag är direkt stolt över, skrattar Jennifer.

- Jag pratade faktiskt gotländska som ung, men det har ändrats efter att gått på gymnasiet i Göteborg. För att slippa att alla kompisar ständigt skulle fråga ”va?” till allt man sade, så blev man nästan som tvungen att prata lite annorlunda. Till slut så har gotländskan försvunnit helt utan att jag ens tänkt på det själv.

Helt utanför Gotlands gränser är hon ändå inte. Jennifer är ofta ett återkommande namn i startlistorna, ibland som ryttare, ibland som tränare och ibland som båda delarna. Med familjen kvar på ön så gästas de ofta vid Visbybesöken, men någon hemlängtan och tillbakaflytt är det däremot inget större snack om.

- Nja, ibland så är det klart att man saknar familjen som bor på Gotland. Turligt nog så bor vi på ett tacksamt ställe som gör att det är ganska enkelt att ta sig till ön, medan familjen lätt kan ta sig hit. Just nu har jag inga planer på att flytta tillbaka till Gotland. Det kanske blir när man är äldre och inte håller på i samma utsträckning att man flyttar hem igen.

- Det är klart att man i det stora hela saknar Gotland. Jag gillar allt med Gotland och alla trevliga människor som finns på ön. Samtidigt riskerar man tuffa resor, vilket blir som ett handikapp när man tävlar så mycket som jag gör som både ryttare och tränare.

Istället får Jennifer gästa sitt tidigare hem som ”fastlänning”. Hon räknar sig däremot inte som någon turist, då hon sällan kollar sig runt.

- Jag har faktiskt aldrig turistat på Gotland. När jag gästar ön så hälsar jag mest familjen, det är väl det som kan räknas som min högsta prioritet.

På torsdag kör Visbytravet sina sista kvällstävlingar för säsongen. Jennifer gästar med två intressanta treåringar, en Visbydebutant och en tidigare Visbyvinnare:

Lexington Yoda (Lopp 2) kom till mig i höstas och gör första starten i min regi. Vi har sedan tidigare hittat en lös benbit i honom som vi varit tvungna att ta bort, där vi tränat mycket styrka och lagt på lite muskler för att stabilisera det hela. Det känns som att han har hittat stilen men är knappast i någon toppform. Han behöver en genomkörare vilket jag hoppas att han kan få på Gotland. Springspår känns bra och jag hoppas att Claes kommer att kunna köra framåt därifrån.

 

I Love You Sisu (Lopp 6) är en jättefin treåring som jag tycker har visat framfötterna på senare tid. Han gillar att tävla och har lätt för sig, han gör det han ska och känns jättebra inför torsdagen. Vi kollade upp honom efter förra Visbystarten och det var inga konstigheter, allt verkar bra. Han får starta på och vi gör inga ändringar.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Foto: Lars Jakobsson / TR Bild

 

Publicerad tisdag 3 augusti 2021. info@visby.travsport.se