Foto: Kent Skogh

Leif gör en ny tävlingsdag som lånekusk

Även om Leif K Karlsson har vunnit lopp tidigare så var det nära till tårar när han körde till sig en efterlängtad seger på Solvalla under fjolåret. Efter struliga träningsförhållanden från i vintras så har inte stallet kunnat göra någon årsdebut, istället får den gröna kusken agera lånekusk på hemmaplan.
- Ju fler lopp man kör desto säkrare blir man själv, säger Leif.


Ifjol blev det glada miner på Solvalla när huvudstadsbanan körde breddtävlingar under början av hösten. Den gladaste vinnaren var sannolikt Visbytravets egna Leif K Karlsson, som kom flygandes på upploppet bakom Join In som tog sin första seger i karriären. För Leif som kusk så fanns det segrar med sedan tidigare.

- Totalt har jag nog fyra segrar inom toto, samt en b-loppsseger från 2005. Min första seger kom 1989 med hästen Pluie. Ändå så är man inte direkt bortskämd med att vinna lopp. Segern på Solvalla var väl den första totosegern på 30 år så det blev lite rörande. Jag brukar inte vara så känslig men då på Solvalla så var jag inte långt till tårar. Det var en jäkla tur att de inte ställde fler frågor i vinnarcirkeln efter loppet för det var som en klump i halsen.

Efter att ha inlett kuskhänderna som ungdom med att köra russ så gick Leif vidare med varmbloden. Att Leif skulle börja att hålla på med hästar var nog inga konstigheter, då travgenerna fanns med i blodet.

- Farsan har hållit på med travet så det är några gener i blodet som är med i det hela. Sedan är det som ett gift när man kommer in i sporten, det går inte att sluta. Själv började jag att köra häst 1983 och har varit aktiv som kusk och tränare sedan dess, så det har blivit några år. Första hästen som jag hade hette Mr Adrian som jag köpte från en amatör i Rättvik.

I dagsläget har Leif tre hästar på träningslistan. På Visbytravets inledande tre tävlingsdagar för året så har det inte blivit någon start från stallet. Leif hoppas däremot på start inom en snar framtid.

- Det har varit lite krångel fram och tillbaka samtidigt som det har varit struliga träningsförhållanden under vintern. Hästarna får trumma på hemma så länge men vi siktar på start inom kort, säger Leif som istället har fått chansen som lånekusk.

- Medan mina egna hästar inte kan tävla så har jag haft lite flyt att få köra åt Thomas Persén. Man är ju alltid ute efter att få köra lopp, ju fler lopp man kör desto säkrare blir man själv. Samtidigt så blir man en erfarenhet rikare, så jag har absolut inget emot att köra åt andra medan stallets egna hästar får luffa på hemma.

”Hoppas att han är på rätt nivå med två lopp i kroppen”
Till torsdagens tävlingar så kommer Leif K Karlsson att köra ut till fyra av tävlingsdagens nio lopp. Förutom två hästar åt Thomas Persén så blir det även en styrning åt Angelica Herlin och Josefin Eriksson.

- Ju fler man kan köra, desto bättre. Det är bara roligt med de som tycker att man kan köra, säger Leif som agerar lånekusk på torsdag.

G.K.Fly Zolo (Lopp 1, juniorchans) är väldigt kapabel men har egna idéer. Funkar hon hela vägen så kan hon nog vara med en bit fram men det är lite som att singla slant, antingen så går det eller så går det inte. Jag hoppas att hon trampar iväg i rätt gångart på torsdag, då kan hon nog få en fin slant med sig.

Extremely Fast (Lopp 3) är en fin häst att köra. Hästen gick bra på 17,6 i årsdebuten och är travsäker. Det är en häst som jag gillar att köra så jag hoppas att han är på rätt nivå med två lopp i kroppen. Bakspåret tror jag bara är bra, då kan vi till en början åka med invändigt. Har vi tur så kan det bli körning i loppet. Med flax så tror jag på en fin peng här.

Luscious Lloyd (Lopp 4) knallade med bra efter galopp senast. Han kändes fin och var rolig att köra. Jag tror att ett bakspår kan vara till fördel för honom, då kan han gå bakom alla andra och få en lugnare inledning. Min förhoppning är att åka med lite och lura någon på slutet.

Someone Like You (Lopp 6) fick ett lopp i kroppen senast och borde piggna till efter det. Hästen är travsäker och med tanke på läget så kan vi nog prova att ladda en bit och se vart vi landar. Med lite flax så kan vi hitta ner någonstans och jaga en slant därifrån.

 

Text: Timmy Lundegård

Foto: Kent Skog

 

Publicerad onsdag 29 maj 2024. info@visby.travsport.se