Foto: Tom Jönehag

Sara kör sitt sista SM med Fandra

Nu är det bara två dagar kvar tills Travsveriges SM-guld ska delas ut! Årets startlista till Russ-SM är ett av de jämnaste på över tio år, vilket bäddar upp för ett häftigt lopp. För Visbytravets rutinerade ponnykusk Sara Jernberg är årets SM-deltagande med Fandra extra speciellt, då årets säsong är Saras sista innan hon faller för ponnytravets åldersstreck.
- Det ska bli riktigt kul men också lite sorgligt, säger Sara.


På torsdag kommer Travsveriges första SM-guld att delas ut när Russ-SM körs på Visbytravet. Under de senaste tre åren så har Sara Jernberg och Fandra, tränad av Caroline Johansson, varit ett av Visbys hemmahopp i loppet, så även i år. Vid slutet av året så faller kuskande Sara för åldersstrecket som kusk inom ponnytrav, vilket gör årets mästerskap extra speciellt för hemmakusken.

- Det ska bli jätteroligt att köra SM igen och speciellt eftersom att det är sista året som jag tävlar med ponny. Det ska bli riktigt kul men också lite sorgligt såklart eftersom det är sista gången.

Som hemmaekipage så har man under de senaste åren presterat i skuggan av Fantom, som har tävlat för samma stall. Till årets mästerskapslopp så står Fandra och Sara ensamma som det stora hemmahoppet och kommer med den kanske bästa tävlingsformen, från sin egen sida, inför ett SM.

Bland årets prestationer finns en fin spurt i ett uttagningslopp till Elitloppet, som slutade med ett wildcard till finalen. Därefter har det även blivit en fin fjärde plats i Tingsryds Lilla MileMästare. Formen sitter hos det gotländska stoet som går ut i ett av de jämnare SM-loppen på flera år.

- Det är ju ett väldigt jämnt startfält och det kommer nog att bli ett spännande lopp. Fandra har varit väldigt fin och kan hon få till ett bra lopp så tror jag absolut att hon även har en bra chans. Hon har ett spår som är okej och jag tror att hon kan göra det bra om hon har en bra dag. Samtidigt så är hon känslig och lite speciell. Röd och sto, skrattar Sara som vill framåt på torsdag i frågan av ett drömscenario:

- Det allra bästa är väl om man hinner ner först så att hon blir den som kan gå i ledningen. Vi får göra vårt bästa.

Senast ett hemmaekipage vann SM var 2017 där Sandra Blixt körde in Fantom till sitt andra SM-guld. Varken Fandra eller Sara har tidigare vunnit SM, men med formen på topp och ett jämnt startfält i startlistan, så finns det möjlighet att det kan ändras på torsdag. Detta dessutom under Saras sista mästerskap.

- Det hade ju varit helt fantastiskt och otroligt kul att avsluta med ett SM-guld. Det skulle verkligen vara en stor dröm som skulle gå i uppfyllelse i så fall. Att loppet körs på hemmaplan skulle göra det hela extra roligt. Det betyder mycket bara att få vara med när ett sådant lopp körs på hemmabanan.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Tom Jönehag

Publicerad tisdag 9 juli 2024. info@visby.travsport.se