Foto: Hastkrafter.nu

Stefan är högt anlitad till torsdagslunchen

Han är en av landets mest anlitade lånekuskar med, bara i år, nästan 1 100 styrningar bakom sig. Stefan Persson är Sveriges sjätte segerrikaste kusk för året när vi går in för den nionde månaden, där den ständigt tävlande kusken kör samtliga av torsdagslunchens åtta lopp på Visbytravet.


Förutom vår egna kuskchampion Claes Sjöström, så är Stefan Persson en av landets mest igenkända kuskar som gärna gästar Visbytravet när tillfället ges. Vid flera tillfällen så hittas landets sjätte segerrikaste kusk på Visbytravet, oavsett om det är den stora travfesten som körs eller vanliga lunchtävlingar.

- Det är alltid fantastiskt trevligt att gästa Visby, det är en trevlig stämning på banan. Dessutom är även paret Mats och Annika Hedqvist en stor anledning till att jag kommer ner rätt ofta, jag brukar bo och umgås med familjen när jag väl kommer över. Det är något som går tillbaka till när sonen Alex körde ponnytrav. När han väl började köra så köpte vi ponny därifrån och det har hängt i att gästa dem sedan dess.

Vid skrivandes stund placerar sig Stefan Persson på en sjätte plats på den rikstäckande kuskligan. Inför torsdagens lunchtävlingar noteras med drygt 135 segrar på snart 1 100 körturer, och då det imponerande nog enbart årets resultat. Även om man kan stirra sig blind på elitkuskarnas statistiker så är det ändå något som Stefan följer och stoltserar.

- Jo men det är klart att man kollar siffrorna från gång till gång. Jobbar man på den här nivån så vill man ju lyckas och helst ta hem några kuskchampionat när man kan, det ska man inte sticka under stolen med. Sedan är det väl svårt att likna sig med de största kuskarna men jag är ändå ganska nöjd med säsongen så här långt.

- Sedan har vi alltid haft egen mindre tränarrörelse också. Där hemma är det till 90% min fru Linda som jobbar med stallets sex hästar, där jag är hemma och kör när jag har tiden över.

Heltidsjobbet som ständig lånekusk runt om i landet är ett tidskrävande jobb som Stefan får vara med om i princip varje dag. Något som har stora fördelar som travälskare, men även några nackdelar.

- Man får ständigt jobba med något som man tycker är roligt, vilket jag trivs bra med. Samtidigt så finns det såklart en baksida till det hela. Jag har en 15-årig grabb hemma som inte är travintresserad, han spelar istället fotboll och handboll. Baksidan blir ju då att man missar mycket tid med honom och att se hans matcher.

”En häst med bra form och passande läge”
På torsdag är Stefan Persson tillbaka på Visbytravet, där han är en av åtta kuskar att köra i samtliga åtta loppen. Något som den rikstäckande kusken ser som positivt.

- Det är bara skoj. Det brukar vara så just med Visby att om man visar att man kommer, så blir man oftast uppsatt till nästa tävlingsdag. Det är bara roligt att de vill att jag kommer och kör.

Undertecknade når Stefan på väg till tävlingar på Mantorp under måndagseftermiddagen för tidiga tankar. Nedan följer tankarna, även om Stefan vid intervjutillfället, inte har hunnit läsa in sig helt i torsdagens nysläppta startlistor.

Aft Galley (Lopp 1) och Security Lock (Lopp 6) har jag inte kört förut så där har jag svårt att uttala mig om chanserna i nuläget. Bugatti Veyron (Lopp 4) och Breathe of Love (Lopp 8) var det länge sedan jag körde. Jag är för dagen inte uppdaterade på dessa men jag hoppas att kunna komma iväg bra med båda med tanke på lägena.


Joker D’Inverne (Lopp 2) gick bra sist som tvåa. Jag nämnde för tränaren att han hängde lite i ena tömmen och gav några förslag, men i övrigt så gjorde han ett bra lopp den gången. Det känns som en vettig häst och skulle han vara förbättrad så är det en häst med bra form och passande läge.


Hero Band (Lopp 3) var jättebra senast i ett uppanmält lopp. Hästen visade toppform i ett tufft gäng och det känns som att han normalt sett ska kunna vara bland de fyra främsta, även den här gången.


Amarante D’Inverne (Lopp 5) försöker vi få en slant med.

Mellby Kummin (Lopp 7) körde jag när den gjorde debut för sin nya tränare på Visby. Han gjorde ett vettigt lopp då men fick ett tråkigt läge den här gången. Vi försöker att få med en peng här.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Stefan vid seger med Herman Hazelaar på Visbytravet den 17 augusti 2023.
Fotograf:Hastkrafter.nu 

Publicerad tisdag 12 september 2023. info@visby.travsport.se