Foto: Hastkrafter.nu

Petter går framåt som tränare

Förra månaden var det exakt två år sedan som Petter Karlsson blev Färjestadstränare. Även om tiden går fort så finns det en trivselfaktor ute på Erik Berglöfs går, där den forna Örebroaren har sina hästar uppstallade. På måndag tar han ledigt från träningen för att göra ett nytt besök på favoritbanan.


För två år sedan så tog Petter Karlsson flyttlasset till Värmland, där han gick till att bli en färsk proffstränare på Färjestad. Hästarna är uppstallade hos Erik Berglöf, mannen bakom Copiad, där de båda tränarna delar på gårdens stora stall och träningsmöjligheter.

- Det är ju fortfarande två olika verksamheter där vi har ett litet samarbete. Vi tränar ihop och hjälper varandra, medan jag bland annat hjälper honom att sko och köra hans hästar i lopp. Jag trivs där ute och har inget att klaga på. Erik är en snäll man med mycket erfarenheter och behöver man hjälp så kan man alltid fråga honom om vad som helst. Är man på dåligt humör för att man har gjort något fel så kan han berätta om hur mycket värre som han har haft det.

På de två åren så har samarbetet fungerat bra. Petter har gått framåt med sin tränarrörelse, där han idag har 12 hästar på träningslistan varav hälften är ostartade unghästar. Sedan flytten till de värmländska markerna så har även tränarsiffrorna gått upp, vilket kan översättas till att tränarrörelsen går framåt.

- Jo men jag tycker det! Det kommer in allt fler hästar till stallet och jag tycker att mycket av de som kommer till oss är intressanta. Framförallt så kommer det många intressanta unghästar med fina stammar, vilket är nivåhöjande, säger Petter vars hästar har 82% på pengar i år.

- Jag tycker att hästarna ofta plockar med sig pengar när vi är iväg och tävlar, även om de inte radar upp segrar. Jag har egentligen inte så många som startar men när de kommer ut så vill jag att de ska vara förberedda och kunna ha chans till en främre placering.

Träningen tar mycket av tid, vilket gör att lånekuskjobbet kommer i andra hand. Trots det så finns det ofta tid för ett besök till Visbys tävlingar.

- Jag har faktiskt dragit ner på lite körturer och kör hellre mycket när jag väl är borta. Jag kör fortfarande mycket men det är väl inte lika mycket som för något år sedan. Det handlar mest om att jag vill vara pigg i stallet till mornarna. Det har också gjort att det har blivit att jag har åkt mindre till Visby i somras, men det är fortsatt roligt att åka dit även om det har blivit krångligare. Visby är ändå den roligaste banan.

”Han känns jätteintressant”
Som många gånger förut så kommer kuskchampionatets fjolårstrea, Petter Karlsson, att besöka Visbytravet. På måndag är det nya lunchtävlingar, där den uppskattade gästen kör i samtliga åtta lopp.

B.B.S.Sky River (Lopp 1) underpresterade senast så den första spontana tanken är att köra snällt till på måndag. Gärna att man kör invändigt en bit och ser hur mycket krafter som finns till slutvarvet, sedan försöka att få lucka och spurta till slut. Känns hon bättre så kan man köra lite hårdare. Vi får se hur tränaren vill lägga upp det och hur hon känns för dagen.

Maverick Dream (Lopp 2) var bra i det senaste loppet. Han fick vara ute i fjärde spår ett tag i slutspurten och det är svårt att ta något då. Han har haft lite småproblem i svängarna och just därför så får han toppbetyg senast, just för sättet som han klarade att gå fullt ut i slutsvängen. Jag måste höra med tränaren hur hans plan ligger till men spontant så gör det kanske inget om man tar en lugn start, då han har spurtat bra till slut i de senaste loppen.

Tobi Hall (Lopp 3) tycker jag har varit bra i skymundan. Senast så fick han sitta långt bak i 1.20-tempo första varvet, där han gick fort ute i spåren mot slutet. Han är lite trög i ryggar och har inte riktigt lärt sig att accelerera ännu. Från måndagens läge så är jag sugen på att testa honom i ledningen, jag tror att han skulle fungera bra där. Förmodligen blir det att köra barfota även den här gången, då vi fick bra svar i senaste starten när vi gjorde så. Huvudmålet blir nog att ta sig till spets, där tror jag att han höjer sig.

Nemo M.L. (Lopp 4) har varit lite försämrad i ett par starter men är verkligen på väg tillbaka. Han var fin på i Årjäng vid senaste segern och han vann på Visby ifjol när han var på väg uppåt i form. Han har ett bra läge nu bakom bilen och kan öppna skapligt, där han även är spurtstark till slut. Han känns jätteintressant.

Nowa (Lopp 5) kör jag för första gången. Jag har ingen information om denna.

Peperonata Doc (Lopp 6) hade jag i träning som tvååring. Den har krånglat lite men är fin i grunden och det är en häst som kretsen har väntat ut. Hon var bra på Årjäng som trea och var inte heller helt tom i mål. Hon borde gå bra även på måndag om man har gått framåt med det loppet. Det är en häst som är lite kvick i benen och har fått ett vettigt läge den här gången, även om hon öppnade bra från bakspår senast.

Moneypenny A. (Lopp 7) gick bra till slut senast, men annars vet jag inte så mycket mer om hästen.

Darn Pleasing (Lopp 8) fick ett fint lopp i rygg senast men slog på galopp på ett steg. Riktigt tråkigt då jag satt invändigt med alla krafter sparade. Han kändes otroligt bra och hade han hållit sig i trav så hade vi blivit tvåa som sämst. Han var fin då och det kan vara värt att ta med sig till på måndag.

Vikens Ipa (Lopp 9) var det ett tag sedan som jag körde, så den vågar jag inte uttala mig om just nu.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu