Foto: Hastkrafter.nu

Tränarchampion 2023: Thomas Jonsson

Mellan åren 2014-2018 så var Kalmartränaren Thomas Jonsson den ständiga tränarchampionen på Visbytravet. Under de senaste fyra åren har tränarchampionatet uteblivit, men efter en rekordsäsong på favoritön så är den återkommande gästen tillbaka som tränarchampion.
- Jag tycker att det har rullat på bra under säsongen.


Varje tävlingsdag så gästas Visbytravet av Thomas Jonsson, som vid varje besök har ett minimum av sju hästar till start. Årets säsong har blivit ett riktigt rekordår för den återkommande tränaren, som fick in 1 347 800 kronor under en gotlandssäsong. Ett nytt rekord för Kalmartränaren som under året selade ut 22 vinnare på 202 starter.

- Det får man säga är bra siffror. Jag har inte tänkt så mycket på det förrän nu när man blickar tillbaka efter säsongens slut. Även om det inte är någon stor grej på samma sätt som förut, så är det ändå kul att få vara champion igen. Det är ju aldrig kul när man inte är bäst och nu kan man skryta med att ingen är bättre under året, säger Thomas Jonsson.

Årets championat är däremot långt ifrån Jonssons första. Mellan åren 2014-2018 så satt Kalmartränaren senast på tronen som Visbytravets tränarchampion, men därefter har det tagit stopp. Resultaten har dock funnits även om det inte blivit något championat. Under de fyra senaste åren har stallet placerat sig som tvåa vid tre tillfällen.

- Vid de tidigare championaten så hade jag en eller flera hästar som Zapdos Håjt och Arn Hammering som vann mycket. På senare år så har jag inte haft någon enstaka häst som har vunnit lika mycket. Det är väl största anledningen, men vi har kämpat på och det har gjort att det har rättat till sig. Tittar man tillbaka på det här året så tycker jag att det är många som har plockat fina pengar och placeringar.

När man summerar säsongen, så kan man snabbt notera att Stall Jonsson avslutade Visbysäsongen på topp. Under de sista fyra tävlingsdagarna så kunde årets championtränare räkna in en fyrling och två dubbelsegrar.

- Jag tycker att det har rullat på bra under säsongen. Även om vi fick en bra avslutning av säsongen så fick vi ett par tävlingsdagar under sensommaren med mindre segrar. Vi fortsätter att jobba på under vintern där vi förhoppningsvis kan passera två miljoner kronor innan året är över.

Även hemmatränaren Henrik Hoffman passerade miljongränsen (1 015 200 kronor) under året på 16 segrar och slutar tvåa i championligan. Oskar Kylin Blom blir trea med 12 tränarsegrar.

 

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad måndag 13 november 2023. info@visby.travsport.se