Foto: Hastkrafter.nu

Wiman är på väg framåt efter en tuff säsong

Tävlingssäsongen på Visbytravet är i mitten av upploppet. På torsdag avgörs årets sista åtta lopp, där vi hejar fram hemmaprofilerna. Trots en lång säsong bakom oss så har Johan Wiman haft det tufft i stallet med sjukdomar och dötråkiga lägen i loppen. Stallet rapporteras vara på väg uppåt i form och hoppas istället på att visa upp sig på hemmaplan 2024.


På torsdag är det säsongsfinal. En säsong med 20 tävlingsdagar är snart i mål, där vi har fått fira många vinnare från olika banor. Trots en lång säsong så har inte alla fått den utdelningen som man har väntat sig. I början av säsongen kom det fram att Johan Wiman haft problem med sjuka hästar i stallet, vilket märks av när årssummeringen ska göras.

- Det har faktiskt varit det sämsta året på länge för mig som tränare. Stallet har drabbats av sjuka hästar under säsongen, som var hyggliga i våras innan sjukdomarna slog till rejält. Det är väl först nu som hästarna börjar att bli lite piggare och kunna prestera som vanligt. Samtidigt så har det vart lite otursstudsar för stallets startande hästar med dåliga lägen och halvdan form, vilket också har bidragit till tråkiga resultat. Summeringsmässigt så har det vart ett skitår men jag hoppas på nästa säsong istället.

Som många inom sporten vet om, även Johan själv, så kan form och flyt vändas på mindre än ett halvt år. Även om det är svårt att planera för nästa säsong redan nu, så kan det finnas framtidshopp i stallet redan nu.

- De som blir fyraåringar vid årsskiftet kan bli skapliga, så de hoppas jag lite på inför nästa år. Sedan har stallets tvååringar precis gått premielopp. Där ska det hinnas med mycket innan de kommer till start samtidigt som utvecklingen ska gå åt rätt håll, men de känns fina så här långt vilket är positivt.

Inför torsdagens säsongsavslutning så har det hittats flera nya namn i Wimanstallet under säsongen, vilket gör att Johan tillfälligt har öns största träningslista. 34 hästar finns i skrivandes stund på listan inför Visbys tävlingsuppehåll, något som man försöker minska på.

- Jag några hästar i stallet som vi inte vet om de är kvar under vintern. Vissa av dem som har tävlat kanske åker hem till sina ägare, så det är svårt att säga hur många hästar jag har inför vintern. Sedan har vi lite planer på att sälja några hästar samtidigt som vi har betäckt mindre än tidigare.

- Tanken när jag flyttade tillbaka till Gotland var att jag skulle ha mindre antal hästar, vara ner på runt 25 hästar. Så har det inte riktigt blivit. Hästarna har snarare utökat sig, vilket ändå är roligt på sitt sätt.

”Formen verkar vara bra men travet ska vara med henne”
På torsdag är det årets sista chans att starta på hemmaplan. Att Johan Wiman skulle sela ut sina sista hästar för säsongen, känns däremot osannolikt.

- Hästarna ska väl först få någon vecka med lugn och ro. Därefter kan det säkert bli att jag tar båten till Solvalla och min gamla hemmabana Eskilstuna i vinter.

Star Sign (Lopp 1) står ensam på start och borde få tag i ledningen ett tag. Hon travade inte som bäst senast, därför tog vi ut en kiropraktor efter förra starten som hittade en del skavanker. Nu hoppas jag att hon ska vara bra till på torsdag. Hon var bra när hon vann i augusti och formen verkar vara bra, men travet ska vara med henne. Det är hårda hästar på tillägg men funkar hon som hon ska så kan hon sluta bland det tre främsta.

Puketorp Whitesock (Lopp 2) kan egentligen mer än vad han har visat. Han springer lite med handbromsen i, men släpper han den så kan han bli bättre. Han var bra som tvåa för några starter sedan men 1620 meter känns som fel distans för honom då han är mer av den starka typen.

Skaiven Lixarve (Lopp 2) fick ett riktigt skitspår, annars brukar han kunna vara bra på kort distans. Normalt sett är han startsnabb men med det här läget så får vi köra framåt och se vart vi hamnar. Formen är hygglig men det kommer krävas en hel del tur härifrån.

Reverend Wine (Lopp 3) tycker jag mest var seg i förra veckan, vilket jag hoppas är för att han inte har startat på ett tag. Han har tidigare visat sig vara mestadels stark, så distansen borde fungera. Däremot så behöver man komma till lite i loppet.


Scarybeary Lixarve (Lopp 3) är startsnabb i volt men fick ett tråkigt läge. Det hade varit kul med framspår här. Han har gått hyggligt på den längre distansen men med ett åttonde spår så får vi hoppas på att ettan kan öppna kvickt. Det blir nog att sikta på en smygresa härifrån och hoppas på tur mot slutet för en framskjuten peng.


Maikki (Lopp 5) blev störd senast och hoppade bort en hygglig peng. Det känns som att hon ska kunna vara hyggligt kvick iväg från start. Hästen är dessutom så pass liten att spåret inte känns oroande. Hästen kommer lite mer och mer, skulle hon dessutom sköta sig här så kan det vara en platschans.


Nuit de Fer (Lopp 6) är en ojämn häst som kan vara riktigt bra men också rent av dålig. Även här blev det ett tråkigt läge så vi kommer nog få se hur humöret är för dagen och smyga med i fältet.


Queen on Road (Lopp 6) är ett nyförvärv som vi har försökt göra i ordning. Torsdagens start är mer ett test för att se att hon travar ordentligt, samtidigt som hon får ett lopp i kroppen. Det är en fin häst som det nog fattas lite i, men skulle hon börja fungera så kan det vara en häst att ta med sig till fastlandet i vinter.

Lillnisse (Lopp 7) tycker jag var förbättrad senast. Han brukar vara ovillig till slut men i senaste starten så höll han sin fart och sprang även förbi några konkurrenter mot slutet. Han är snabb ut så spåret passar bra, men vi kommer att satsa på ett smyglopp. Senast jag körde honom i ledningen så stannade han helt, så vi kommer att leta ryggar.

Aiakos Miguan (Lopp 8) har gjort bra lopp på slutet utan att få utdelning för det. Senast gick han en låg 1.16-tid och avslutade även på ett bra sätt. Nionde spåret kan vara bra då vi kan välja bland ryggarna samtidigt som det är en häst med lite uppåtform.

Vilken är stallets bästa chans till säsongsavslutningen?
- Aiakos Miguan i sista loppet är väl ingen jättechans, men det är nog han som är min bästa chans inför torsdag.

Text: Timmy Ludegård
Foto: Hastkrafter.nu