Hallå där Brita Berg…

…tränare till hästarna Ouyouboolooey och Magical, som tränar på under vintern inför Visbytravets tävlingar i april.


Hur är det nu när solen tittar fram?
- Jo, det är skönt när vårsolen tittar fram. Däremot kan det vara dagar där det är både vår och vinter. Det var någon eftermiddag när jag skulle ta in hästarna och stängde stalldörren när solen sken, när jag öppnade dörren efteråt så var det snöstorm. Ett riktigt aprilväder, så jag hoppas det blir bättring.


Hur har vintern sett ut rent träningsmässigt?
- Jag tycker att man har kunnat träna på under vintern. Dessvärre har jag haft svårt att köra snabbare jobb, därför har jag kört en del intervaller och banjobb när jag kan. Nu har det inte varit så mycket snö, så det kan bli rätt lätt att det blir tungt underlagsmässigt. Vi längtar till våren, då kan man köra lite snabbare jobb.

Vad har du för träningsmöjligheter?
- Mina hästar står ju ute på landet och där har vi en gammal järnvägsbank på fyra kilometer som går att köra på. Där blir det mest distansträning där man får lägga tempot efter underlag. Samtidigt tror jag att underlaget här ute är bättre än inne i stan. Det ska väl vara slingan och rundbanan som ”Plutten” har ställt i ordning, de ska vara fina. Som det ser ut på vädret så kommer jag nog också att börja åka in till banan upp till två gånger i veckan.


Nu har hästarna inte tävlat på drygt fyra månader, längtar stallet till tävlingsbanan?
- Man kommer att längta mer när vårsolen kommer, haha. Ifjol fick ju ”Oboy” (Ouyouboolooey) ett klart långt tävlingsår där han startade hela säsongen, då går det inte med vintertävlande också. Ändå blev han tokig och pigg efter fjorton dagars vila efter den tävlingssäsongen.

Sedan har du en treåring, hur går det med honom?
- Medan ”Oboy” tycker att det är kul att åka till banan, så förstår inte treåringen vad det här går ut på ännu. Hästen är jättefin och har bra potential, han har dessutom bra syskon där den äldsta har tjänat över 700 000 kronor. Han har växt mycket och tränar på, jag tror att han behövde både vintern och tiden.

Den 29:e april kör Visbytravet sin första tävlingsdag för säsongen. Vi håller tummarna för att träningen fortsätter att hålla sig bra och att vi får se Britas duo på tävlingsovalen i sommar!

 

Text: Timmy Lundegård
Foto: Maria Cedergren

Publicerad måndag 20 mars 2023. info@visby.travsport.se