Foto: Maria Cedergren/Visbytravet

Anders gästar oss för stämningen

Med både säsongspremiären och proffspremiären avklarade, så går vi vidare mot säsongens kvällstävlingar. Gästerna bjuder på sportslig kvalitet där Anders Ahlneby bland annat återvänder med Pret a Porter, som segrade under förra tävlingsdagen.


Sommaren närmar sig med stormsteg, vilket gör det passande att Visbytravets kvällstävlingar tar sin början på måndag. Precis som under förra tävlingsdagen så kommer Anders Ahlneby att gästa ön med stallduon Inshallah D’estino och Pret a Porter, den sistnämnda deltog som ett nyförvärv som även fixade seger under förra veckan.

- Exakt, det var roligt att nyförvärvet vann direkt. Jag kände mig däremot inte helt överraskad. Det var ett lämpligt lopp och jag kände på mig att hästen skulle vara förbättrad.

Stallet gästar Visbytravet vid flera tillfällen varje år och får oftast åka hem med en framskjuten placering. Bara under fjolåret så var b-tränarstallet på plats vid fem tillfällen, nio lopp som slutade med tre segrar.

- Att det har gått bra när jag har åkt över under de sista två åren är såklart en orsak till att jag åker över, men främst så åker jag över för att det är så trevligt. Folk pratar med varandra och är allmänt trevliga mot alla medan sporten på fastlandet är mer industri och forcerat. Hade mina resultat inte varit lika bra som de är så hade jag kanske inte åkt över lika frekvent, men jag hade ändå åkt över enbart för att ta del av den trevliga stämningen.

Anders Ahlneby är rutinerad inom sporten men har, på papper, en svajande statistik. Medan vartannat år i princip slutar med V75-seger eller skyhöga insprungna pengar till stallet, så har mellanåren inte varit lika vackra när man kollar siffrorna.

- Det blir oftast så när man har så pass få hästar. När de dessutom är som familjemedlemmar så fäster man sig vid dem och tävlar vidare, även om man själv känner att man borde skaffa nytt. På så sätt är travet en materialsport. Man måste ha något bra att köra med om man vill vara med om segrarna, säger Anders som i princip bara har yngre förmågor i stallet.

- Tidigare har vi i princip enbart köpt in begagnade hästar. Även om man får tränade hästar till ett bra pris så har de alltid mycket i bagaget och en del skavanker. På de flesta hästarna som kommer från proffstränarna så ska det bara vara renovering, vilket känns trist så vi testade en annan inriktning. Vi skaffade unghästar för att ha egna hästar underifrån, som vi hoppas på ska kunna duga när de äldre börjar att få det för tufft.

”Normalt sett ska han kunna gå en 1.15-tid”
På måndag kör Visbytravet säsongens första kvällstävling. Anders Ahlneby tar turen från Ösmo med två hästar med förhoppningar om att resa hem med två segrar.

Inshallah D’estino (Lopp 1) har ett lopp i sig så han har ingen toppform, men jag ser ändå formen som relativt bra. Han är stark och ska normalt sett inte vara med i P21-loppen då han duger fint i sin klass. Enda minuset med honom är att han är väldigt lättstörd i första svängen. Martin Malmqvist, som körde senast, gav honom en fin öppning senast där han hittade ner i rygg, men en liten uppbromsning räckte för att galoppen skulle komma. På så sätt är han knepig och vi hittar inte heller några fel. Normalt sett ska han kunna gå en 1.15-tid och då känns det som att han ska kunna vara med och slåss om segern här.

Pret a Porter (Lopp 5) är en trevlig liten häst som egentligen skulle behöva en vinter till för att bygga styrka. Han var jättefin senast och känns nästan bättre nu efter loppet, så vi hoppas på en repris. Vad jag förstår så är den invändiga hästen kvick ut, så beroende på hur de lägger upp sitt lopp så får vi gå utvändigt om den. I övrigt så gör vi inga ändringar, vi kör med fast bomull och skor runt om.

 

Text: Timmy Lundegård

Foto: Visbytravet/Maria Cedergren

Publicerad lördag 20 maj 2023. info@visby.travsport.se