Ska Queen L. ta efter Thyras stodominans i SM?

Årets startlista i Russ-SM kan vara det jämnaste någonsin. Av de tolv deltagarna så är det svårt att plocka ut en klar vinnare, men ska man gå på statistiken så går guldet till Östersund. De senaste fyra åren har nämligen landets snabbaste sto segrat i mästerskapsloppet och kanske blir det så även i år, där Queen L. försvarar stonas fina segerprocent.


Årets Russ-SM kan vara det jämnaste någonsin, där tolv jämna hästar gör upp om guldet. De senaste fyra åren har dominanten Thyra Tyrann segrat som landets snabbaste sto. Även om ”drottningen” inte längre får vara med i mästerskapsloppet på grund av sin ålder, så finns det ännu chans att stodominansen fortsätter i ny kostym genom Queen L..

- Jag tycker att det är kul att stona får visa sin plats. Det är självklart inte lätt att ta efter Thyras stora dominans, men vi kommer att försöka att haka på, berättar Lo Ekström som är stolt över att få sitta bakom årets snabbaste sto till SM.

- Det går inte att beskriva hur det är att ha landets snabbaste sto. Det är klart att hon, som många andra, har lite humör och att det alltid är trixigt med brunsten. Däremot så är hon en riktigt häftig häst så man får njuta varje dag när man har en häst som henne.

Trots att Queen L. är landets snabbaste sto så blev det, till mångas förvåning, ingen inbjudan till Elitloppet tidigare i maj. Duon stod för en rejäl insats på hemmaplan med landets nästsnabbaste tid, men fick aldrig det efterlängtade samtalet från Solvalla.

- Både jag och Queen blev jätteledsna. Efter de prestationerna så hade vi nog trott att vi skulle bli inbjudna, så det blev rätt chockande när man aldrig fick det där samtalet. Vi tappar däremot inte hakan för det. Det finns flera stora lopp under året där vi laddar lika mycket emot och vi vill istället visa att vi platsar på Solvalla till nästa år. Lopp som SM och Lilla Åbergs är lika stora för oss så det är klart att vi istället laddar extra dit.

Säsongen för Östersundsstoet har varit otroligt med pallplaceringar i nästan samtliga lopp. Trots att årets SM kan vara ett av de jämnaste fälten någonsin, så kommer Lo med en häst i toppform.

- Vi är jättenöjda med säsongen så här långt. Hon har haft lite otur med ryggar i loppen men annars så känns hon bara bättre och bättre för varje lopp. Det är ett roligt kvitto på att träningen gör gott. Nu till SM har jag nog klart med en plan, som jag nog inte vill dela med mig av, men eftersom det är ett sånt jämnt lopp så är det nog dagsformen som avgör utgången. Det brukar alltid vara kul att köra SM men i år så tror jag att det kommer att bli en hårdare körning, vilket gör det ännu roligare.

Queen L. och Lo Ekström startar från ett tufft åttonde spår bakom startbilen i sitt tredje SM. 2020 slutade det med en fjärde plats och året efter blev duon femma. Ifjol strök man dessvärre för sjukdom.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Tom Jönehag