Foto: Hastkrafter.nu

Jim fick äntligen vinna på ön igen

När Visbytravet körde månadens sista tävlingsdag så fick vinnarcirkeln besök av Jim Oscarsson. En kusk som under de senaste tio åren har gjort någon enstaka besöksrunda till Visby, men som tidigare har några segrar med sig från ön. På torsdag är den färska segerkusken tillbaka på Skrubbs, däremot låter det som långt ifrån det sista besöket.


Senaste tävlingsdagen så blev det ett kärt återseende i vinnarcirkeln. När treåringsloppet gick i mål så ropades nämligen Jim Oscarsson upp som vinnare, en kusk som inte har gjort någon segerdefilering på Visbytravet sedan ett tag tillbaka.

- Den senaste gången minns jag inte ens, det måste vara över tio år sedan. Vi flyttade hem från USA för cirka tio år sedan och efter det så har jag varit till Visby runt två-tre gånger, då har det inte blivit seger. Innan vi flyttade över Atlanten så blev det någon seger då och då.

Till vardags så jobbar familjestallet Oscarsson vidare i sin verksamhet där det förutom tävlingshästar, finns en del uppfödningar. Sedan början av 2022 så har även sonen Kevin etablerat sig som proffstränare, där man delar stall med resterande familjen. Mycket jobb finns på gården där man är optimistiska på nya framgångar.

- Vi har haft någon nedåtperiod på hästarna de senaste åren, både med tävlingshästarna och inom uppfödningen. Flera av våra hästar har varit slitna och har varit svåra att få i ordning. Nu tycker jag däremot att det går framåt. Utan att vi har gjort några större ändringar så har tävlingshästarna ryckt upp sig till den här säsongen. Vi har några fina två- och treåringar, väldigt fina faktiskt, som verkar att kunna vara i rätt kaliber och som borde kunna kämpa sig fram i årgångsloppen.

- Det är såklart roligare att jobba om dagarna när hästarna går framåt.

2011 så flyttade familjen Oscarsson till USA. Innan dess var stallet ett något återkommande namn med några segrar på ön innanför västen. Även om stallet inte har hittats på Visbytravet under en längre tid, med några få undantag, så är Jim sugen på att göra större resande till Visby.

- Förut så var vi ju mycket på Skrubbs. Då kördes tävlingarna tätare med två dagar i veckan och då sov vi oftast kvar där vi startade friskt. Nu går båtarna dessutom bättre och jag vet faktiskt inte varför det inte har blivit fler starter på ön. Nu har vi fått upp de proppar som vi vill så tanken är att vi ska försöka att anmäla på lite till Visby nu. Sedan får vi se efter hur hästarna går men planen är att göra fler besök än tidigare.

”Känns som att han är på väg uppåt i formen”
På torsdag gör Jim Oscarsson ett nytt besök på Visbytravet. Precis som förra veckan så gästar stallet oss med en rutinerad häst som har med sig en treårig stallkamrat. Båda är dessutom familjeuppfödda, vilket skulle kunna skapa nya segerjubel.

Starla (Lopp 3) vet jag ingenting om.

Moon On Baroda (Lopp 4) vet jag inte heller något om. Senaste tävlingsdagen så fick jag köra en annan häst för tränaren. Jag hoppas den här är lika bra för den förra gick bra som trea.

Mr Perfection (Lopp 7) är en bra häst som nog vill ha några lopp i kroppen. Han har fått nöta på i passande lopp och var dessutom nere i Frankrike en vända. Han har startat sådär och behöver starta igång så att han kan hitta formen. Senast så sprang han och släppte grejerna, men han kändes ändå positiv. Vi satsar mest på att smyga invändigt för att försöka få igång honom igen, nu fick vi dessutom ett passande smygläge till ändamålet.


Mr Fantastic (Lopp 9) är inte någon tokig häst. Han gick omkull hemma i våras och fick lite muskelbristningar men känns att bli bättre för varje dag. Han var bra senast när jag körde honom på Tingsryd och det känns som att han är på väg uppåt i formen. Han blir starkare hela tiden och är rätt startsnabb. Från spår ett så bör han ta sig bra iväg och även om det är bra hästar emot i loppet, så tror jag inte att min gör bort sig här.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad tisdag 4 juli 2023. info@visby.travsport.se