Hemmahjälten Fantom gör sitt sista SM

Under förra årets Russ-SM så fick vi se en stjärna göra sitt sista deltagande i SM-loppet. Även i år bjuds Visbypubliken på ett tidigt avsked, då Fantom gör sin sista jakt på ett nytt SM-guld. Även om formen inte är den bästa hos hingsten som står med dubbla SM-guld och fyra Elitloppstitlar, så kommer hemmahjälten att synas på startlinjen.


Han är utan tvekan SM-fältets mest rutinerade deltagare, hemmahjälten Fantom. Förutom fyra segrar i både Elitloppet och Lilla Åbergs så finns det dubbla SM-guld i bagaget. På torsdag gör han däremot sitt sista SM-framträdande på Skrubbs, oavsett resultat så finns minnena kvar från guldåren 2013 och 2015.

- Det första SM-guldet var när han speedade ner Ernst Ronaldo, det var riktigt häftigt att se. Att det även var det första guldet var såklart väldigt speciellt. Då hade han legat länge i toppen men inte fått till det i loppen, så det var härligt att han fick till det då. Till 2015 var han riktigt bra i ordning och det var nog även hans bästa år någonsin. Då var han på topp och vann det mesta, berättar tränare Caroline Johansson.

Vid sidan om tävlingsbanan så är den dubbla SM-mästaren även aktiv som en populär avelshingst. Runt 70 avkommor finns registrerade i nuläget, med ett gäng unghästar utanför registrering. Förutom att två av hingstens avkommor kommer till start i torsdagens SM, så finns även en avkomma som är en aktuell årgångsvinnare.

- Jag försöker att följa så många avkommor som jag kan och nu ska det bli extra roligt att följa Stenbydal´s Lillja som vann Sprintermästaren. Det verkar vara en komplett häst som verkar ha med sig både kropp och huvud, säger Caroline som har avelshingsten hemma på gården.

- Han trivs med det och kommer att få fortsätta så länge han orkar.

Vid årsskiftet så kommer sagan om tävlingsrusset Fantom till sitt sista kapitel. Även om Fandra blir att ta över tävlingsverksamheten så är det ett rejält kraftpaket som lämnar tävlingsområdet, vilket kan bli en saknad för tränare Caroline.

- Fantom är jätterolig att sitta bakom och köra. Varje vinter så längtar jag till våren för att få köra det första snabbjobbet med honom. Medan de flesta russen använder benen för att ta sig framåt så använder Fantom hela kroppen, han känner aldrig efter utan tar alltid i med allt som han har. Jag skulle säga att han har varit så enda sedan treårssäsongen. Han är något helt annat.

På torsdag går Fantom ut i SM med spår ett bakom startbilen. SM på hemmaplan och Lilla Åbergs på favoritbanan Jägersro finns högst på prioriteringslistan, innan säsongen tar slut. Även om dagsformen inte är den bästa för hemmastjärnan så hejar Visbytravet alltid fram ”den gotländska fantomen”.

Text: Timmy Lundegård

Foto: Privat