Foto: Hastkrafter.nu

Mats ökar framgångarna som pensionär

På tolv starter har det blivit fyra segrar, varav två av dessa hämtades precis innan Visby Travfest. De senaste två säsongerna har varit framgångsrika för Mats Ternström som trots knepiga situationer på tävlingsbanan, kan träna med ett glatt humör som pensionär. På torsdag gästar han på nytt hemmabanan som tränare.


Röken har lagt sig från årets stora travdag, Visby Travfest, som ännu en gång blev en stor succé. Även om det inte blev seger under säsongens största tävlingsdag, så har Mats Ternström haft en fin utdelning på stallet under de senaste två åren. Till Travfesten selade stallet ut sin enda häst, Toxic Relation, som går framåt med varje start.

- Han är lite som en gammal snabbloppare i hanteringen. Gudomlig att hålla på med och det finns inget ont i hästen. Däremot så är han en väldigt knepig häst, en riktig fjolla rent av. Vi har däremot hittat rätt med honom efter sex år och nu under de senaste starterna är han exempelvis inte längre rädd för duschvattnet på samma sätt.

Stallet gör inte heller många starter per år. Ifjol blev det sex starter som slutade med 66% i platsprocent, medan årets sex starter har slutat med 50% bland de tre främsta. Trots detta har det funnits problematik i vissa av de få starterna.

- Det har blivit en nolla i år och då ville han inte alls. Vi blev slumpade att åka in på dopingprov, där det första han gjorde var att lätta på trycket en längre tid. Han var alltså så kissnödig att han inte kunde springa på banan. Det är också ett problem med honom som är svårt att göra något åt.

Trots allt detta så har stallet en fin form på sin häst där man har tjänat in 131 500 kronor och fyra segrar på tolv starter, under de senaste två åren. Hemligheten till toppformen är däremot enkel att leta sig till enligt tränaren.

- Att det har gått så bra nu ligger i att jag har blivit pensionär. Nu kan jag träna när det är lämpligt istället för när jag är ledig, som det var förut. Det ger en stor fördel. Jag hatar att träna i mörker och kyla, framförallt i mörker på nätterna, vilket jag har fått göra de senaste tio åren. Nu kan jag träna när det är ljust ute och det fungerar mycket bättre, då blir jag mycket gladare vilket gör att hästarna blir gladare, säger Mats som nog inte kommer att få in fler hästar i stallet.

- Det blir nog inte flera, det finns alltid mer i livet att göra. Jag har hört sedan tidigare att jag är välkommen som funktionär, så det kanske är där jag hamnar efter det här.

”Man ska aldrig spika Toxic men han kan vara värd att ha med”
Torsdagens tävlingar blir de första på Visbytravet efter Visby Travfest. Mats Ternström kommer med träningslistans enda häst som blev åtta under V86:an, efter att presterat till två raka segrar innan dess.

- Totalt har det blivit fyra segrar på tolv lopp de senaste två åren, det är jag skitnöjd med.

Toxic Relation (Lopp 1) tycker jag har gått lite bättre med voltstart jämfört med autostart. Han är normalt sett inte den bästa från start, men utan att vara helt säker så kan springspåret ändå ge lite fördel. Hästarna på start har alltid en fördel men min häst har vi sett kan gå fort de sista 800 meterna, så de ska inte vara helt säkra där framme. Han känns riktigt bra för dagen och skulle absolut kunna vinna detta, men det är det också många som kan. Man ska aldrig spika Toxic men han kan vara värd att ha med.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hästkrafter.nu

 

Publicerad onsdag 16 augusti 2023. info@visby.travsport.se