Hallå där Terese Ahrling…

…tränare med fyra hästar på träningslistan, som sedan 2019 har haft häst till start i montélopp på Visbytravet.


Montén gör sin 20:e säsong i Sverige. Vad är din syn på montésporten?
- Dels tycker jag att det är bra för hästarna då det är väldigt varierande, vilket gör att många hästar kan få en nytändning. Sedan är det väldigt roligt. Jag vet många som bara rider som vill testa på med montén, och dessutom varit inne på att börja själva. Dessvärre är det många som nog inte vet hur man tar steget in i montén, då det är svårt att komma in. Många tränare vill ha rutin till sina hästar och på så sätt blir det svårt att hitta lånehästar, men letar man och visar att man finns så brukar det lösa sig.

Du har anmält mycket till montén de senaste åren, hur kommer det sig?
- Jag älskar monté. Jag är ju ridtjej från grunden så när man kom in i travet så var det roligt att få rida fort på en travare. Därefter har det blivit mer och mer travande för sulky, men montén ligger varmast om hjärtat. Jag rider bland annat mycket dressyr på mina hästar och blandar med galoppjobb och snabbjobb för sulky.

Real Doc går provlopp för sadel, laddar du för montélopp?
- Jajamän. Han har gjort närmare 200 starter så vi får se hur mycket mer vi kommer att starta honom innan pensionen, men det verkar bli att han tävlar även den här säsongen. Sedan har vi fått in Ingrid Sting i stallet som är rätt stor och som kan gå monté. Dessutom får vi in ännu en montéhäst inom kort från Nicole Melberg.

Sedan har du varit med i provlopp med ostartade Esa, har det gått bra under vintern?
- Han har varit lite sen och har inte riktigt förstått vad det här går ut på. Då han är väldigt stänkrädd så har vi jobbat på att lära honom springa bakom andra hästar. Han har växt väldigt mycket under vintern och har fått gå en del jobb i tryckvagn. Han är helt annorlunda i kroppen nu och det är bara huvudet kvar. Han har gått bra men ska hålla hela vägen, men det kommer nog snart.

Det är inte långt kvar till säsongspremiären, är du laddad?
- Absolut, vi är jättetaggade. Vi har ändrat lite i träningsupplägget inför säsongen och tränar lite hårdare för att tagga upp hästarna. Vi är förväntansfulla inför säsongen och tanken är att vi kommer med tre hästar redan till säsongspremiären.

I slutet av månaden kör vi äntligen igång med årets travsäsong. Vi hoppas på att få se Terese Ahrling på stallbacken den 29:e april, där Visbys första montélopp för säsongen ska ridas!

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.se 

Publicerad torsdag 20 april 2023. info@visby.travsport.se