Foto: Stall TZ

Elin kör lopp igen efter olyckan

Den första april skulle Elin Nordqvist köra sitt första lopp sedan 2016. Kvällen på Eskilstuna blev däremot inte som planerad, då Elin istället fick vara med om en oturlig olycka. Lyckligtvis kunde både häst och kusk ta sig från tävlingsovalen utan några fysiska skador. På lördag är den relativt nya Visbykusken tillbaka i sulkyn, då hon söker revansch.


Förra sommaren kom ett nytt tränarpar till Visby. Duon Ludwig Bergström och Elin Nordqvist började som startande från fastlandet, där de senare flyttade till ön med sina hästar som är stående på Visbytravet. Den förbipasserande vintern blev duons första Gotlandsvinter, där de trots ett udda väder verkar boat in sig rejält.

- Vintern har varit bra. Träningsmässigt hade vi det väl lite sådär då det är svårt med banförhållanden, men vi har ändå lyckats att träna hästarna. Stallet känns ändå bra där hästarna verkar starka och fina. De känns bättre än vad de visat i de starterna som vi gjort och vi hoppas på att vi får någon utdelning nu. I det stora hela så känns det som vi har kommit in på Visbytravet bra. Vi har blivit väl bemötta och vi trivs, säger Elin Nordqvist.

En nyhet under vintern är att Elin tagit ut sin kusklicens, där en comeback på tävlingsbanan var planerad. Den första april tog duon resan till Eskilstuna, där Elin skulle köra sina två första lopp sedan 2016. Dessvärre var oturen med stallet under kvällen, där en mindre sträckning gav en diskning i första loppet. Detta följdes av en olyckshändelse innan start i loppet därefter.

- Precis, han kändes bra i provstarterna men när vi skulle till startbilen så vände jag för tvärt medan han helt enkelt blev för laddad. Jag trillade ur sulkyn vilket gjorde att hästen kom lös och skenade runt sjutton varv på banan. Vi klarade oss bra efteråt men det ger ändå psykiska påfrestningar i efterhand. Det är liksom aldrig roligt att se sin bästa vän skena runt på banan. Psykiskt så blev det en ganska tuff smäll.

Trots olyckan som hände för mindre än en månad sedan, så kommer Elin att svinga sig upp i sulkyn på nytt. Under säsongspremiären söker hon revansch från den oturliga aprilkvällen.

- Personligen var man mest i chock när händelsen skedde, men när något sånt händer så får man ”hoppa upp på hästen igen”. Jag körde träningsjobb redan dagen efter, så jag är inte rädd efter det som hände. Jag har kört lite lopp sedan tidigare med hyggliga resultat och jag vet vad jag kan. Jag tycker att det är kul att köra häst och jag är taggad för nya tag. Nu känns det dessutom extra skönt när man får tävla lite på hemmaplan.

”Sköter han sig så kan han vara med och slåss om segern”
Till lördagens hemmapremiär så selar stallet ut en häst. Elin Nordqvist känner hästen väl och varnar för galopprisk, där det skulle kunna sluta lyckligt om travet håller i sig genom hela loppet.

Admiral T.R. (Lopp 5) är mycket bättre än vad raden visar. Båda kuskarna som kört honom i år har sagt att han skulle vunnit om det inte hade varit för startgaloppen. Han har lite problem med det mentala men det är en fin häst när allt funkar. Han sköter sig alltid i träningen och där är han riktigt fin, men det är också skillnad på träning och tävling. Målet på lördag är att få runt honom felfritt, vi bygger inte upp några förväntningar. Det verkar inte vara något fel på formen och sköter han sig så hoppas vi att han kan vara med och slåss om segern. Hittills har han inte skött sig så det är svårt att säga hur det kommer att gå.

Text: Timmy Lundegård

Foto: Stall TZ

 

Publicerad onsdag 26 april 2023. info@visby.travsport.se