Foto: TR Media

Formstarka Håkan gästar Visby på nytt

Det var ett tag sedan som Håkan K Persson hade häst till start på Visbytravet. Med rekordsiffror i stallet så är de tillbaka, efter två års tävlingsfrånvaro, med en formstark kvartett inför torsdagens lunchtävlingar.
- Det ska bli skoj, framförallt om solen är med oss.


På torsdag gör Halmstadstränaren Håkan K Persson comeback på Visbytravets tävlingsoval. Stallet som tidigare har vunnit på V86 under Visby Travfest och som 2013, segrade i Treåringsseriefinalen med J.S.Annabell, gör nu tävlingscomeback efter två missade år på Visby. Planerna på att gästa Visby har däremot funnits med i tankarna.

- Att vi har missat de två senaste åren ligger mer som tillfälligheter. Jag har länge tittat på proppar till Visby och nu när vi kan få med oss fyra hästar så kändes det lönt att åka. Stefan (Persson, Håkans bror) trivs på Gotland och han är på mig inför varje säsong att åka över men det har av olika anledningar inte blivit av. Nu åker vi i alla fall och det ska bli skoj, framförallt om solen är med oss.

Stallet gästar dessutom Visbytravet i ett mycket formstarkt skick. Under augusti passerade stallet två miljoner och är nu på god väg mot säsongens tredje intjänade miljon.

- Det har gått väldigt bra i år, vilket såklart känns positivt för oss. Den enda skillnaden från tidigare är väl att hästarna har fått vara friska under säsongen och har därmed kunnat tävla på utan några större uppehåll. Dessutom känns hästarna i stallet bättre nu än det som vi har haft tidigare.

Året började däremot inte lika ljust. I mitten av januari var olyckan framme för Halmstadstränaren som i samband med ett träningsjobb, föll ur sulkyn vilket resulterade i flera frakturer i vänstra benet. Stallet har trots det jobbat på, där läkningen verkar gå framåt.

- Jag skulle väl säga att det är bra till 70%. Det finns fortfarande att jobba med och även om det går framåt så kan jag ännu inte gå helt ordentligt, jag haltar fortfarande. Det har tagit tid men det är också först nu som jag kan vara med i arbete hemma, vilket gör att dagarna i stallet går lite fortare för alla.

- Jag kan däremot inte göra de tyngre jobben som att sko eller tömköra. Jag kan köra häst i träningsvagn, men det känns ännu väldigt obekvämt i benet så jag undviker att göra det.

”Jag tror att han gör sig bättre på den längre distansen”
På torsdag är det dags för nya lunchtävlingar, där Håkan K Persson gästar med fyra hästar. Brodern, Stefan Persson, kör samtliga hästar där det låter positivt från stallet.

Ding Dong (Lopp 1) har inte startat på länge och gör dessutom debut i min träning. Han har varit hos mig i drygt ett halvår och jag känner att han kommer att komma ut väl förberedd. Han är mycket tränad och har nyligen gått två banjobb på ett bra sätt, det är en häst som jag gillar och jag tror att det är en häst som kan utvecklas under vintern. Läget från start kunde vara bättre men det kunde också vara sämre. Han slipper startrusningen och kommer istället att få kliva på själv, ändå känns han stark och rejäl så det känns inte som några stora problem.


Havbergs Classic (Lopp 2) känns som att han är på gång. Det var flera omstarter i senaste starten vilket resulterade i att han blev lite spänd och laddad när de kom iväg. Dessutom blev han generad i en trång situation i första sväng vilket resulterade i galopp. I övrigt så har han varit riktigt bra i min träning och jag tror att han gör sig bättre på den längre distansen, jämfört med den kortare. Han känns stark om han kommer iväg felfri.


Apassionata A.F. (Lopp 6) galopperade näst senast från samma läge som nu. Senast var han trög men gick ändå hela vägen till målsnöret och till torsdag så kommer han med lopp i kroppen. Vi kommer främst att fokusera på en felfri start.


X.Y.Diamant (Lopp 7) har varit lite upp och ner i sina prestationer. Han var bra i comebacken senast och kom igenom loppet på ett bra sätt. Det är en häst som är stark och tål att göra en del jobb. Utan att veta allt för mycket om motståndet så tycker jag att han är min bästa chans på torsdag.

Text: Timmy Lundegård
Foto: TR Media

Publicerad tisdag 20 september 2022. info@visby.travsport.se