Foto: Hastkrafter.nu

Utvilade Petter går mot nya höjder

De senaste två tävlingsdagarna har Petter Karlsson varit frånvarande från de gotländska startlistorna. Efter lite semester i vardagen så är den ständiga Visbygästen tillbaka på Skrubbsovalen där han dessutom kommer med rekordsiffror som kusk och tränare.


Han var länge med som en utmanare till årets Kuskchampionat, där efter sitt senaste Visbybesök enbart låg två segrar efter titelförsvararen Claes Sjöström. Även om championatet nu känns utom räckhåll, så är Petter Karlsson tillbaka som gäst efter bland annat en vecka semester i Italien.

- Jag och Erik Berglöf tog en vecka utomlands som en liten semester, vilket var både trevligt och avslappnande. Erik har en bekant, det tidigare tennisproffset Kent Carlsson som även är b-tränare på Eskilstuna, som har ett hus i Nice där vi fick övernatta.

Som travtränare och kusk så går all ledig tid till hästarna, vilket gör att man aldrig tar någon längre tid för sig själv. Något som gör semestertillfällena mer välbehövliga.

- Förutom när jag har varit på Gotland någon dag extra så har jag inte tagit någon längre semester på tre år. Man är ju för dålig på att ta semester, det räcker inte att man är hemma och slöar någon dag för då slutar det med att man är i stallet. Det är alltid trav någonstans och då vill man vara med eller träna hästarna hemma, jag som inte heller har några anställda måste då dessutom hitta utomstående som jobbar en vecka.

Efter en välförtjänt semester så fortsätter Färjestadskusken mot nya höjder. Med två månader kvar av året så har Petter för första gången passerat över fyra miljoner kronor som kusk.

- Det är roligt. Jag har passerat tre miljoner några säsonger nu och närmar mig dessutom 50 segrar, vilket jag inte har gjort sedan jag körde breddlopp senast. Det kanske inte är omöjligt att hinna med 60 segrar i år, säger Petter som är hungrig för mer.

- Det är synd att säga men man är aldrig nöjd med resultaten i den här branschen, däremot är det klart tillfredsställande att det går bättre och bättre.

- Jag sätter aldrig upp några mål. Målet är väl själva grejen att få hålla på med det här och ha travet som en plats i livet. Jag stirrar inte på siffror utan försöker istället att ha roligt på jobbet. Samtidigt vore det såklart kul att satsa för ett championat, men det känns som att jag kommer närmare för varje år så det skulle man kunna ha med sig inför nästa år.

”Han som tränar har en enorm statistik på Visby”
På tisdag är Petter Karlsson tillbaka på Visbytravet. Då körs nya lunchtävlingar, där den ständiga gästen bara missar ett lopp. Vid intervjutillfället så laddar Petter för V75 på Jägersro, men kan ändå bjuda på sina tidiga tankar.

Scarybeary Lixarve (Lopp 1) och Kakuna Jons (Lopp 4) vet jag inget om just nu. All I Ever Wanted (Lopp 5) får vi värma och se hur han känns.

Nicke K. (Lopp 2) var positiv senast som tvåa från dödens i ett juniorchanslopp på Axevalla. Han verkar vara på väg uppåt i formen och fortsätter han att gå framåt så kan han vara intressant. Hans stora problem har alltid varit att han är ofokuserad och ska kolla på annat, så han har en lustig stil där han springer och smågalopperar innan loppet. Till på tisdag verkar han däremot positiv och jag tycker att han kan vara en outsider.

La Suora M.L. (Lopp 6) tror jag börjar komma i skaplig form. Han gick bra senast där han fick ett snällt lopp med en hyfsad öppning. Jag vet inte hur bra de invändiga är i öppningsmomentet men från spår fem så kommer jag att ladda framåt. Täten är alltid bäst på Visby och det är alltid bäst att vara bakom bilen när man laddar, så vi kommer nog att testa. Han kan gå bakifrån om vi inte får ledningen. Henrik Sevon som tränar har en enorm statistik på Visby där han har startat två gånger och vunnit med båda.

Mille (Lopp 7) körde jag galopp med senast när jag körde honom. Sten O Jansson som tränar gillar ledningen och han är snabb ut, så vi kommer ladda dit sedan får vi se hur långt vi kommer.

Kontiki T.R. (Lopp 8) ska bli rolig att få köra. Han har varit fin och stark när Claes har kört honom och oavsett spår så känns det som en spännande chans. Han har öppnat hyfsat men från spår sju kommer vi inte kunna spetsa, vi får försöka att hamna skapligt på det hela och använda styrkan till slut. Utan att hunnit läsa på loppet ordentligt så känns det som min bästa chans för dagen.

Olympia Sånna (Lopp 9) tycker jag inte har fungerat riktigt i stilen. Han har gjort några skapliga lopp mot slutet även om stilen inte har varit den bästa, men farsan (Hans Karlsson) har varit nöjd med träningen mot slutet. Han är snabb ut i volt och har spetsat vid flera tillfällen, det gäller däremot att den är bra i ordning, men om farsan är nöjd med träningen så kan han vara förbättrad nu. I så fall är han inte alls pjåkig och ska räknas en bit fram.

Skywalker Diablo (Lopp 10) känns spännande, men just nu så minns jag inte hur han är i startmomentet. Vi får plugga på inför start.

Bästa chansen?
- Det känns som fina outsiders men det är väl Kontiki T.R., La Suora M.L. och Olympia Sånna som känns mest spännande. Nicke K. kan vara en skräll.

Text: Timmy Lundegård
Bild: Hastkrafter.nu
Cobbys Forever vid seger den 30/8 med Petter Karlsson i sulkyn. 

Publicerad måndag 24 oktober 2022. info@visby.travsport.se