Foto: Hastkrafter.nu

Jeanette gör tränardebut för travskolan

När säsongens sista lopp ska köras så får hemmapubliken ta del av en tränardebut. Visbytravets travskoleansvarige Jeanette Elm Wahlstam kommer, tillsammans med kuskande Sandra Blixt, att sela ut travskolans nykomling R.K.Rainbow. Travskolans första utselning sedan 2018.
- Tanken är framåt att yngre kuskar ska få köra lopp.


På lördag är det säsongsavslutning på Visbytravet och då passar Jeanette Elm Wahlstam på att göra debut som tränare. Tränardebuten görs för travskolans räkning, då Jeanette är travskoleansvarig sedan drygt två år tillbaka. Licensen kom i våras där hon redan har hunnit med en säsong med fram- och motgångar på ponnysidan.

- Det har varit nervöst och man känner att tårarna kommer när man står vid staketet och följer ponnysarna. Man känner sig nästan lite fånig när man står där med tårar men, precis som jag har sagt till föräldrarna, det är som att vara på tävling med sina egna barn. Hjärtat slår frivolter och det är så fin teamkänsla så delad glädje blir allas glädje. Det har varit ett trevligt tävlingsår med ponnytravet och det blir säkert annorlunda nu med varmblod.

För första gången sedan 2018 kommer travskolan att sela ut en starthäst även på varmblodssidan. Till skillnad från travets A- och B-tränare så lägger inte travskolan lika mycket fokus på segrar och prischeckar.

- Travskolan har inte haft någon häst som har gått så mycket lopp innan. Vi har mest haft några snälla hästar som har varit till för event och vuxenlektioner. Vi har i år köpt in en häst från Fredrik Gränefjord och även om det är tänkt att det kan vara en häst att starta med, så går även denna med i vuxenlektionerna som vi hoppas att vi får fler av.

Den inköpta hästen, R.K.Rainbow, gjorde sin sista start för Fredrik Gränefjord i september och anlände till travskolans träningslista månaden därefter. Med en månad i travskolans stall så kommer sexåringen att göra sin 30:e start, där Jeanette står som tränare.

- Det känns väl nästan surrealistiskt att jag ska stå som tränare. Med ponnytravet har det mest varit ”go with the flow” men det är klart att det ska bli kul att vara med och starta varmblod. Sandra Blixt som kör jobbar även hon på travskolan så kuskvalet känns bra på förhand. Tanken är väl framåt att yngre kuskar ska få köra lopp, att kuskar som inte har möjlighet till styrningar ska få möjligheten att komma till start.

”Det är en fin häst”
Runt klockan 15.15 på lördag så kör Visbytravet sitt sista lopp för 2022. Travskolan finns med i startlistan där ansvariga Jeanette Elm Wahlstam, som har fått in vanan för russ och shettisar, nu kommer att sela ut sitt första varmblod till start.

R.K.Rainbow (Lopp 10) har nyligen kommit till stallet. Vi har hört med tidigare tränaren, Fredrik Gränefjord, om hur han har tränat och försökt förhålla oss till det tills vi hittar ett eget sätt att träna. Vi hade väl helst velat haft två veckor till med träning, men eftersom det är sista tävlingsdagen för säsongen så ville vi starta. Det är en fin häst men vi har inga större förväntningar, vi vill att hästen i första hand tar sig runt och känns okej.

Text: Timmy Lundegård
Foto: 

Publicerad fredag 4 november 2022. info@visby.travsport.se