Årets stora galavinnare: Stall Hansson/Rosvall!

Bara några timmar efter att sista loppet gått i mål under säsongspremiären, så bjöds det in till galafest på publikrestaurangen. Fjolårets champions hedrades och Visbytravets största prestationer hyllades, där en italiensk buffé serverades av Joda. Stall Hansson/Rosvall gjorde storslam och hämtade ut de tyngsta priserna, därav Årets Häst.


Årets Sto, Årets B-tränare, Årets Hästägare och även Årets Häst. Stall Hansson/Rosvall hade en rolig kväll i publikrestaurangen när Visbytravet och Joda bjöd in till en härlig galakväll. Flera gånger fick publiken jubla fram Johan Rosvall, som med sin sambo Helena Liljedahl, fick ta emot galans tyngre priser.

- Det är klart att det är stort att ta emot de tyngre titlarna. Att vi skulle få Årets Sto för Ottilias insatser visste jag i princip, däremot att hon skulle få Årets Häst var jag inte lika säker på. Maverick Dream har gjort en fantastisk säsong som 6:a i Gotlandslöpningen på 11,7 med galopp, för att nämna något. Vi stod och valde vilka av de två som vi trodde skulle få priset. Att vi däremot skulle bli Årets Ägare blev jag riktigt förvånad över. Det trodde vi inte, vi blev riktigt paffa, säger Johan som ännu är stolt att ha en V75-häst i stallet.

- Bara att ha en sån som Ottilia är stort. Det är många som har varit med i sporten i över 40 år och som inte fått vara med om en sån här häst. Det är först nu som jag faktiskt börjar inse att jag nog aldrig kommer att få en häst som Ottilia igen, jag hoppas såklart, men det känns svårt. Jag njuter varje sekund med henne och man känner sig nästan som i det blå med de tiderna som vi har haft. Det är häftigt med den märren.

Ottilia har med tiden blivit en rutinerad och väletablerad V75-häst. Redan i lördags gjorde det gotländska järnstoet sitt artonde lopp i travets högsta liga. Där slutade det med en sjunde plats mot stoeliten på Örebro.

- Jag är jättenöjd med henne. Loppet blev inte som hon ville helt enkelt. De körde ett långsammare första varv och gjorde sedan en rejäl tempoväxling in mot upploppet, vilket är hennes största svaghet. Hon är pigg och fräsch efter loppet och sprang ut i hagen efteråt, så det verkar inte vara något fel på henne. Loppet blev fel helt enkelt, säger Johan som har lagt de tidigare Speedrace-planerna på is.

- Vi kommer att kolla upp henne med skador och sedan kommer vi nog att vässa upp träningen. Tidigare har vi tränat lite mildare och startat mot tuffare motstånd, nu kommer vi nog istället att tuffa upp träningen istället.

”Kan enkelt plocka ner Ottilia i provloppen”

På torsdag inleds Visbytravets kvällstävlingar. Stall Hansson/Rosvall selar ut fyra hästar, varav tre i samma lopp. Johan Rosvall delar med sig av sina tankar från stallet och tror på fina chanser:

Wreck It Ralph (Lopp 6) är en helt annan häst i träning jämfört med tävlande. I tävling så är han lite spänstig och kort i travet, medan han enkelt kan plocka ner Ottilia Fri i provloppen på både styrka och speed. Han kan bestämma tempot med Ottilia på utsidan och fullständigt knäcka henne med åtta längder, när vi kör provlopp. Som sagt så är det en helt annan häst på tävlingsbanan. Senast blev det struligt där vi fick trötta ryggar. Nu står han på start och han älskar dödens. Jag kommer inte att ladda från start på grund av galopprisken, men eftersom han älskar dödens så kommer jag att försöka lägga mig där. Jag kommer att köra så som hästen gillar det och även om det inte är en häst att luta sig emot, så kan det bli vinst om allt stämmer.


Hard Steel (Lopp 8) tappade allt i början i förra starten från sitt tolfte spår. Kusken gjorde sitt första lopp på Visby för säsongen och hade nog i huvudet att man brukar ta det lugnt från spår 12, men här på Visby så gasar vi alltid framåt så det blev en tappstart med några längder. Kusken tog på sig den missen sist, men i övrigt känns allt som vanligt med hästen.


Helios K. (Lopp 8) hade vi lite förhoppningar på senast. Tyvärr slutade det i dödens på 2620m, så en 7:e plats därifrån får vi vara nöjda med. Det är en stark och rejäl häst som lever mer på sin styrka än speeden. Med lite klaff i loppet gällande tempot, så tror jag att han kommer kunna vara med om en finare peng.


O.M.Genista (Lopp 8) gjorde ett bra lopp senast. Även om det gick lite långsamt sist så fick han ett fint rygglopp och var inte helt tom i mål. Nu har han ett lopp i kroppen och leder volten på torsdag, där han normalt är startsnabb ut. Kommer han till ledningen och får bestämma lite så tror jag på en bra chans. Av våra tre hästar i loppet så håller jag ”Gnista” högst.+

Text och bild: Timmy Lundegård

Publicerad tisdag 3 maj 2022. info@visby.travsport.se