Jens gör sin tredje Visbyresa

På lördag är det familjedag på Visbytravet med flera aktiviteter på publikplats! Även om loppen körs som breddlopp under Elitloppslördagen, så gästas Visbytravet ännu en gång av den rutinerade Axevallakusken Jens Laursen. En kusk som kanske har hittat sin nya favoritbana!


Åtta kuskar gör upp om ledningen i den nyligen påbörjade körsvensligan på Visbytravet. Samtliga åtta kuskar innehar två segrar vardera, där en av de krigande kuskarna är Jens Laursen. Axevallakusken körde sitt första Visbylopp under säsongspremiären och gör på lördag sin tredje visit.

 - Innan Visbys säsongspremiär så hade jag bara gästat banan vid ett tillfälle. Det var som skötare till Claes Svensson-tränade Cenit Guy som vann Gotlandslöpningen under 2002, efter det så har jag aldrig varit till Gotland, säger Jens som efter 20 år fick återse Visby.

- Det var egentligen planerat att vi skulle åka över under fjolåret, men med Coronan så blev det inte av. Till i år så såg vi att det fanns ett lopp till en av våra egna, så då passade vi på att ta en tur. Samtidigt så frågade vi Jonsson-stallet om jag kunde köra åt dem och de tackade ja.

- Sedan märkte vi att det var en travgala på travet under kvällen, så den gick vi såklart på när vi ändå var på plats. Väl där så frågade Sten O om jag ville komma tillbaka och köra Super Nice. Jag kände direkt att det är en häst som man inte kan säga nej till, så det blev en Visbytur till.

Fler lär det dessutom bli. Jens menar att stallet har kollat igenom propositionshäftet inför sommarens tävlingar på Visbytravet och kommer sannolikt tillbaka inom kort. Efter besöket på Skrubbs så menar Axevallakusken även att Visbytravet har en uppskattad stämning.

- Stämningen som finns på Visbys stallbacke har jag bara varit med om på en bana tidigare och det är på Bornholm. Man verkar vara glad för det som är och det är ingen som är mer högfärdig än någon annan, det är i alla fall det intrycket som jag har fått. På banor som Åby och Solvalla är det bara ren industri och ingen riktig glädje oavsett placering, medan man på Visby kan vara nöjda med en 34:e plats. Folket sätter ett större pris på vad de får och det är en annan glädje för travet, vilket gör det roligare att köra, säger Jens som även gillar ovalen.

- Jag ser mig själv som väldigt kritisk när det kommer till banorna och banunderlaget, men Visbyovalen är faktiskt en av de bästa banorna som jag någonsin har kört på. Man blir nästan lite avundsjuk att vi inte har en liknande tävlingsbana närmare hemmabanan.

”Det känns som att det kan vara en outsider”
Inför lördagens tävlingar så har Jens Laursen, sex nya styrningar att vänta. Axevallakusken har aldrig kört någon av de aktuella styrningarna och har därför inga större rapporter, men delar med sig av sina tidiga tankar.

Lefty Gun (Lopp 3) tycker jag är den som på papper ska ses som den bästa chansen. Jag har sett det som han gjorde tidigare i Jörgen Westholms träning, där han gick ett tufft lopp i dödens och blev kort slagen till en tredje plats vid mållinjen. Jag tror att en liknande prestation kan räcka långt på lördag.

Eros Rubacuori (Lopp 4) är en häst som jag inte vet så mycket om, men jag tycker att den har gjort några hyfsade lopp mot slutet. På förhand så är det en av de jag tror mest på. 

Thengill (Lopp 5) tror jag får det svårt för seger härifrån.

Helios K. (Lopp 6) är även det en häst som jag inte känner till så bra. Jag såg förra loppet den gjorde och av det jag har sett så kan jag tycka att den kördes lite passivt. Det känns som att det kan vara en outsider med rätt lopp.

Moon’s Lucky Boy (Lopp 7) tror jag också kan få det svårt och vi får nog hoppas på en peng. Man vet däremot aldrig med de här loppen i lägsta klass, vad som helst kan hända.

Dream Brodda (Lopp 9) fick i alla fall ett bättre läge än spår åtta. Jag kommer nog att få köra med och se vart man landar. Om jag förstod det rätt från tränaren så kommer hästen att göra sin första start med jänkarvagn.


Text: Timmy Lundegård
Bild: TR Media/KANAL 75

Publicerad torsdag 26 maj 2022. info@visby.travsport.se