Thyra laddar för sin sista SM-show!

Med rekordmånga mästerskapstitlar och flera svenska rekordtider så sticker Thyra Tyrann minst sagt ut i startlistorna. Med sina 32 raka segrar och sex SM-guld bakom sig, så kommer torsdagens publik däremot att för sista gången se ponnytravets gigant, Thyra Tyrann, på startlinjen till SM.


Thyra Tyrann är historisk på många vis. Med sina drygt 347 000:- insprungna så är hon det vinstrikaste russet genom tiderna och är också russet med flest titlar i mästerskapslopp som Guldstoet (tolv raka segrar) och SM (sex guld).

Hon kan liknas som ponnytravets version av Järvsöfaks och på torsdag gör Thyra sin sista start i SM på Visbytravet, innan hon faller för åldern. En SM-start som trots den tickande klockan, inte laddas upp som hennes sista.

- Vi har ingen tanke på att det är hennes sista SM. Det är möjligt att det kan bli lite känslosammare ett tag efter loppet, men just nu är vi bara laddade och fokuserade inför loppet på torsdag, säger Camilla Ingerstad som har tränat Thyra sedan 2013.

När den färska Elitloppsvinnaren inkommer till Visbytravet på torsdag, så gör hon det med makalösa 32 raka segrar. I segertåget hittas fyra raka Elitloppssegrar och tre raka SM-guld, där det långa staketet kan utökas med ett nytt guld.

- Vi vill väl mest att det ska gå så bra som möjligt. Nu har hon inte tävlat sedan den delade Elitloppssegern och det hade såklart varit kul om det hade funnits något emellan den starten och SM, men hon har gått sina jobb här hemma så det känns inte som någon nackdel. Vi kommer att köra ett lite lättare jobb på måndag som en sista uppladdning. Sedan är det så att alla ska lopp köras och de som har sett mycket trav har sett favoriter som kan hoppa bort sig, så vi tar aldrig ut något i förskott oavsett lopp. Vi har alltid respekt för våra konkurrenter, meddelar Camilla.

Oavsett placering för Thyra Tyrann i årets SM, så blir torsdagens uppvisning den sista på Visbyovalen. När startbilen släpper iväg SM-fältet så gör Thyra sitt 180:e lopp i en lång och framgångsrik karriär, som bara har ett halvt år kvar. Många otroliga prestationer finns bland starterna, där även tränaren själv har svårt att välja ut de största.

- Hon har gjort så många fantastiska lopp och att bara slå upp programmet där man ser summan som hon har sprungit in, visar bara det vilka otroliga prestationer som hon har gjort. Ett otroligt lopp som däremot sticker ut för mig är när jag körde henne i PEV-Mästaren 2015 på Östersund. Vi stod bokstavligt talat ett halvt varv i tillägg mot formstarka hästar, ändå gör hon en jätteprestation och vinner med en liten marginal på ett nytt svenskt rekord. Det var häftigt att sitta i sulkyn då.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Egen bild

Publicerad onsdag 29 juni 2022. info@visby.travsport.se