Foto: Hastkrafter.nu

Moa Margunn är tillbaka som en vinnare!

Efter nära två års frånvaro från tävlingsbanan så har Gunnar Hermanssons järnsto, Moa Margunn, hunnit med att repa sig från en fraktur och blivit mamma. Träningen tillbaka till tävlingsovalen påbörjades först vid årsskiftet och efter en mindre placering i comebacken, så blev det en övertygande seger direkt därefter!


Efter nära två års frånvaro så är Moa Margunn tillbaka på tävlingsbanan. Det nioåriga stoet har sedan tidigare utmanat välkända namn som M.T.Insider och Ritz Guiness och har även tjänat fina pengar i lopp som Gotlandssmycket. Inför årspremiären hade det startsnabba stoet inte tävlat sedan 2020, där en skada satte stopp för tävlandet.

- Hon skadade sig under sommaren 2020 och vi kunde konstatera att det var en fraktur i en kotsena. Vid det tillfället visste vi inte riktigt vad vi skulle göra. Hon visade aldrig några tecken på hälta så hon led inte med skadan, men vi kände att det inte var aktuellt att fortsätta tävla så vi tog föl på henne, säger Moas tränare Gunnar Hermansson.

Hingstvalet föll på den tidigare Sprintermästarfyran, King City, där Moa direkt blev dräktig. Under juni 2021 blev det fölglädje i stallet, där en ny Margunn-hingst fick se dagsljus. Efter att paret Margaretha (Mar…) och Gunnar (…gunn) gått igenom sin vanliga namnprocedur, så landade valet på Manne Margunn.

- Vi döper alltid våra föl efter våra barn, barnbarn och alla möjliga som vi känner. Moa är exempelvis ett barnbarn från Stockholm, medan Manne kommer från min svärfar.

Trots ett föl under fjolåret så lyckades Moa Margunn att ta sig tillbaka till tävlingsovalen. Redan i april dök det nioåriga stoet upp i ett kvallopp och efter en åttonde plats i comebacken, så följde Moa upp med en övertygande seger under en breddloppsdag.

- Det var först vid årsskiftet, runt januari, som jag började att köra igång henne lite försiktigt. Det har inte varit några direkt snabbare intervaller utan snarare lättare jobb och det har känts bra hemma. När det närmade sig start så åkte vi in till banan och körde två-tre provlopp där vi främst körde i ryggar, något som hon verkligen gillade, säger Gunnar som inte stänger dörren för fler föl om säsongen skulle skära sig.

- Det kommer nog kunna bli ett föl till, men det får bli först efter säsongen. Skulle det däremot hända något igen med någon skada så kommer vi nog att sluta med träningen helt och ha henne hemma som fölmärr.

Moa Margunn (Lopp 6) känns fin hemma och jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp på fredag. Även om hon har varit borta ett tag så tror jag att hon är lika startsnabb som tidigare. Senast så ville inte ”Micke” (Stjernström) bråka med henne och chansa sig framåt, främst för att slippa risken för ett tuffare första halvvarv, istället plockade han ner henne i rygg direkt. Nu fick vi framspår på nytt, vilket vi tackar för och eventuellt kommer vi ladda den här gången. Hon var inte tom i mål sist och är hon som hon ska, då tror jag att hon klarar en 12-tid.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad onsdag 15 juni 2022. info@visby.travsport.se