Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

Gotlandssmycket får ett självklart ja från Emilia!

På torsdag har Visbytravet sin årliga Damdag med V64 och Gotlandssmycket som huvudlopp. Passande nog gästas Visby av en av landets bästa kvinnliga körsvenner, Emilia Leo, som segrade i damloppet under 2019. Även i år deltar hon i prestigeloppet och har dessutom laddat upp med en färsk damloppsseger inför torsdagens tävlingar.


De tre senaste åren så har en av landets största kuskar, Emilia Leo, gästat Visbytravet under den årliga damdagen. Anledningen ligger mycket i Gotlandssmycket som under 2019, lockade över dalakusken som direkt fick med sig två smycken. Ett för seger i ett montélopp men också i det prestigefyllda damloppet.

- Den dagen kommer jag ihåg. Jag kommer främst ihåg att jag körde som en dåre den dagen, haha. Jag minns att hästen i damloppet (Vine Vision) var bra och att jag fick rida en bra montéhäst samma dag. Det var riktigt varmt den dagen också så med en dubbelseger så blev det en härlig dag i solen, berättar Emilia.

- När jag kom till Visby den dagen så hade jag ingen semesterdag inplanerad, men med tanke hur varmt det var den dagen så ångrade man sig att man inte tog ledigt ändå.

Sedan Gotlandssmyckedebuten 2019, så har Emilia gästat samtliga upplagor därefter utan några större tvivel. Även inför årets upplaga krävdes ingen längre betänketid när inbjudan kom.

- Jag kände tidigt att det var en självklarhet att tacka ja när inbjudan kom. Jag hade faktiskt lite koll på proppen redan innan inbjudan kom och jag visste om att jag hade en häst på gång som kunde passa in, så jag blev bara glad när inbjudan kom. Det är alltid en ära att få bli inbjuden till inbjudningslopp oavsett bara och det är klart att det är kul med en inbjudan även till Visbys damlopp, säger Emilia som redan har laddat upp med en damloppsseger men som ändå ser damloppen som vanliga lopp.

- Jag tycker inte att det är så mycket mer annorlunda än vanligt att köra damloppen. Det kommer oftast hästar i högre klass vilket gör att man kan köra med lite mer tempo i loppen, sen kanske det kommer någon som är lite mer laddad än andra men annars tycker jag inte att det är något annorlunda.


- Just när det gäller Visby så är det lite annorlunda, det är svårt att förklara men det är lite russigare. Loppen blir alltid mer utspridda och det är alltid bättre att vara med i den främre träffen. Det är alltid kul att köra där även om det ibland kan ta något lopp innan man kommer in i det hela.

”Skulle vi få komma med i rätt rygg så duger han bra”
När undertecknad får tag i Emilia Leo så är hon på väg hem från tävlingar på Axevalla, där hon bland annat segrade sitt första damlopp för året. Med kommande tävlingar under veckan i fokus så har Emilia, vid det tidiga intervjutillfället, haft svårt att hinna läsa på om de sju styrningarna. Här kommer hennes tidiga tankar:


Eva Aloha (Lopp 2) vet jag att tränare David Persson håller ganska högt. Vi har inte hunnit prata igenom hästen eller loppet, men han trodde att hästen skulle passa bra in i både propp och bana.


Zack Spritz (Lopp 3) var jättefin senast i montédebuten och jag hoppas att han har gått framåt i kroppen efter segern. Trots ett litet fält så tycker jag att det finns vassa hästar emot som Wilson Knight och även Real Doc som har gjort det bra i monté de senaste starterna, så det är absolut ingen straffspark för vår del. Han har aldrig fått testa sig bakom startbilens vingar tidigare men Oskar (Kylin-Blom) tror att han ska vara kvick ut. Skulle vi komma iväg felfritt och ta oss till ledningen, så håller vi oss där.


Ess Mahatma (Lopp 4) var jättebra senast, då var det kusken som tabbade sig menade tränaren men då var det han själv som körde, haha. Det låter positivt runt hästen, sen har jag inte hunnit kollat mer runt loppet. Det låter bra på förhand att vara med på framvolten.


Figurine de Fer (Lopp 5) känns det också positivt om. Oskar valde mellan två proppar och trodde att det här loppet skulle passa bäst. Den korta distansen är ett plus då hästen är snabb ut och även om spåret är en bit ut så känns det som att vi kommer ladda.


Ploquepin (Lopp 9) tycker jag absolut ska räknas. Tyvärr fick vi bakspår till på torsdag men det brukar bli tempo i damloppet och skulle vi få komma med i rätt rygg så duger han bra. Tidsmässigt har han också visat att han räcker långt samtidigt som Fredrik Wallin har stallet i form. Skulle det lösa sig med ryggar så skulle jag nog säga att han är min bästa chans för dagen.


Mistelns Famous (Lopp 8) och Skywalker Diablo (Lopp 10) har jag tyvärr ingen koll på för stunden.

Text: Timmy Lundegård

Foto: Lena Emmoth/TR Bild

Publicerad onsdag 8 juni 2022. info@visby.travsport.se