Foto: Jonatan Östlund

Peter tog fjärde kusksegern på hemmaplan

Det blev mycket glädje under förra tävlingsdagen när Peter Nilsson tog sin första kuskseger, sedan drygt sju år tillbaka. Segern var Peters fjärde kuskseger i karriären och togs med egentränade Kontiki T.R., som behövde ett provlopp för att förstå vad det hela gick ut på.


Med drygt sju år från sin senaste seger så var det såklart ett brett leende hos Peter Nilsson, när han fick besöka vinnarcirkeln under förra tävlingsdagen. Då lyckades han att köra in sin egentränade Kontiki T.R. till seger.

Segern blev Peters fjärde i karriären, en seger som verkar hunnit landat under de drygt två veckorna.

- Jodå, segern har landat. Man är inte van att vinna lika mycket som förut men det är kul när det händer. Som amatör så behöver man de små framgångarna för att orka med att jobba vidare, berättar Peter som kör allt mindre som kusk.

- Det var ett tag sedan som jag körde mycket lopp under en säsong, då körde jag också en del hästar åt andra, men på senare år så kör jag mest våra egna hästar. Det är behagligare att bara köra sina egna hästar men eftersom vi har haft en del otur med skador på några av hästarna, så faller de bort vilket gör att det blir mindre styrningar.

2017 körde Peter som mest och kom upp mot 30 lopp, där de främsta placeringarna uppgick till fyra andra platser. Detta jämfört med i år, 2022, där han har en seger på två starter.

- Jag tycker ändå att det känns bra att köra våra egna hästar, men visst är det så att man kör för lite för att kunna köra bra. Att köra lopp är en färskvara, ska man vara med i loppen och sätta starterna så underlättar det att köra så mycket som möjligt.

Trots att körturerna på tävlingsbanan inte är lika många som tidigare, så står Peter som 50%-ig för året som kusk. Två lopp är körda, där båda loppen gjordes med egentränade Kontiki T.R., en häst som köptes in under kriterieauktionen men som inte har haft någon rak väg till start.

Det tidiga målet med Kontiki T.R. var att köra premielopp, istället har det strulat med antingen travet eller ett hett humör på banan. Premieloppet lyckades till slut men treåringssäsongen ställdes in, där polletten skulle visa sig ramla ner.

- Efter kvalloppet i maj så anmälde jag honom till ett provlopp i 1.25-tempo. Vi fick bakspår på bakre volten och överraskande nog så klarade han det galant. Han skötte sig klockrent i båda starterna, så han behövde nog både tiden och provloppet för att polletten skulle trilla ner. Vi fick lite mer självförtroende att anmäla till start efter det.

”Hur mycket mer han har i sig vet jag inte”
På torsdag är Peter Nilsson tillbaka på tävlingsbanan med Kontiki T.R.. På grund av en fotskada så kommer Peter att följa loppet från staketet, istället kommer champion, Claes Sjöström, att sköta tömmarna.

Kontiki T.R. (Lopp 8) har tränat på och känns precis som vanligt. Nu kommer han få gå från tillägg men jag har ändå aldrig kört honom i ledning, jag tror däremot att han klarar alla positioner. Hur mycket mer han har i sig vet jag inte, senast när jag satt i rygg så kändes det inte som att man hade något att köra med förrän man gick ut i spåren. Man hoppas alltid på seger, sen får man se hur långt det räcker. Normalt sett så borde han vara med långt fram.


Text: Timmy Lundegård

Foto: Jonatan Östlund

Publicerad tisdag 19 juli 2022. info@visby.travsport.se