Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Gotlandsuppfödda Sparven vann E3!

I början av november hördes glädjerop när, Lena Martell, fick se sin uppfödning Indy Rock springa till sig en andra plats i Breeders Crown. Lite över ett halvår senare kom ett nytt jubel från Gotlandsuppfödaren efter Jörgen Westholm-tränade Sparven tog sin första seger i helgens E3-final.


Innan årsskiftet tog vi ett kortare samtal med uppfödaren Lena Martell, detta i samband med att hennes uppfödning Indy Rock tog en andra plats i Breeders Crown under november månad. Lite över ett halvt år efter den stora succén skulle ett nytt namn visa upp sig, där Jörgen Westholm-tränade Sparven spurtade till sig en seger i E3.

- Det är ju helt fantastiskt! Hon var ju fin i värmningen och gick bra när hon väl klev på i spåren, men jag trodde aldrig att det skulle räcka för seger, utbrister Lena Martell.

Mamman till E3-vinnaren, Penelope Face, är nog ett bekant namn för många aktiva på Visbytravet. Stoet kom till Lena Martell under 2016 där det blev över 20 starter i Lenas träning. Även om det inte blev några segrar på Visbyovalen, så verkar framgångarna komma genom aveln.

- Sparven är Penelopes första föl. Jag lånade och tränade henne, sedan när karriären var över så skulle jag betäcka henne. Vi tog ner henne till Frankrike och betäckte med Bird Parker, därefter tog vi hem henne till Gotland inför hösten när hon var dräktig. Mot våren så kom det en liten fölunge, liten som en sparv, vilket gjorde att vi direkt började kalla henne för Sparven. Med tanke på att det var Bird Parker som pappa så blev namnet passande.

Precis som mamma Penelope Face så blev det en lugn och trevlig häst i den mindre storleken. Likheterna hittades snabbt, något som var desto svårare med Sparvens idag tvååriga syster, Zaramama, som har Magic Tonight som pappa.

- Några direkta likheter mellan Zaramama och Penelope finns det nog inte, det är en helt annorlunda häst. Precis som sin mamma så är det en fin individ men annars är det en större häst som är annorlunda från de andra i släkten.

Efter framgången i E3 så kan det bli nya storloppsframgångar redan på torsdag. Då startar Indy Rock i ett uttagningslopp till Sprintermästaren, där Lena själv kommer att vara på plats.

- Det ska bli kul. Han har tyvärr inte varit lika bra i år som under fjolåret men jag kommer att hålla tummarna för dem. Sedan har jag även en uppfödning till start i Euro Classic som går tidigare under dagen. Hästen heter Fairplay och har börjat sin karriär på ett bra sett, bland annat med en seger på Tingsryd (12,4). Vi får se hur det går men det kommer vara kul att vara med på plats, det blir som en liten minisemester.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Publicerad tisdag 5 juli 2022. info@visby.travsport.se