Succékusken Julia har haft tillökning i familjen

Hon är den senaste hemmakusken att vinna Gotlandssmycket men har inte hittats på tävlingsbanan sedan hösten 2020. Under det senaste året har Julia Olofsson fått tillökning i familjen, samtidigt som Julias närmaste har hjälpt till med hästarna i stallet.


För fyra år sedan blev Julia Olofsson ett populärt namn på Visbytravet. Som ny lärling hos Henrik Hoffman under 2018, började Julia att visa körhänderna genom att direkt köra hem en dubbelseger till Hoffmanstallet.

Efter den stalldebuten har Julia gjort succé på Visbytravet. Förutom en seger i Gotlandssmycket med Lady Youline samma år, så körde hon även in över 200 000:- under 2018 och 2019. Året 2020 sågs namnet däremot inte lika ofta i startlistorna, då familjen skulle utökas.

- Den stora händelsen till att jag inte kört lopp sedan 2020 är att jag har fått barn. Jag har varit mammaledig under en tid nu och det är faktiskt nu under måndagen (22:a augusti) som jag ska tillbaka till jobbet som kock i ett skolkök. Jag kan säga att man känner sig lite ringrostig.

Trots mammaledigheten till den nya dottern Isabelle, så har Julia ännu inte lämnat travet. Tre hästar finns ännu på träningslistan, där samtliga är döpta efter moderna artister.

- Jag tar inget ansvar för de namnen, haha. Det är min mamma och syster som döper hästarna. De gillar deras musik antar jag. Jag ser det mest som en rolig tillfällighet.

- Det är mest mamma och min syster som sköter och tränar hästarna. Jag har varit i stallet vid några tillfällen men har inte riktigt haft så mycket tid att kunna hjälpa till. Eftersom jag är med barn nu så tar det den största tiden, säger Julia som ändå har körkänslan i händerna.

- Det sätter sig i en. Som läget är nu så kör jag för lite och känner mig lite ringrostig för att få in det vardagliga körandet. Jag saknar helt enkelt tiden som behövs för att köra oftare.

Trots ringrost så stänger Julia inga dörrar för en framtida kuskcomeback.

- Det är inte omöjligt att jag skulle komma tillbaka, då skulle mycket handla om att få chansen. Man blir snabbt bortglömd om man har varit borta för länge, vilket gör att man måste visa resultat innan man får några styrningar. Gällande mina egna hästar så går Alan Walker och Eva så bra ihop att det känns dumt att bryta det samarbetet.

”Känns som han går ner en klass”
På tisdag kör Visbytravet sin sista kvällstävling, där Julia Olofsson kommer att vara på plats. Som tidigare kusk så meddelar Julia att hon, trots segersug, håller sig lugn vid staketet.

- Det är väldigt annorlunda att stå brevid men jag skulle aldrig bli sur på min egna kusk. Jag har själv gjort så många misstag och vet hur svårt det är med de snabba besluten. Ibland blir det fel och det händer alla.

Alan Walker (Lopp 2) verkar spännande inför tisdag. Han gjorde ett väldigt bra lopp näst senast efter en hård inledning, där de fick öppna 1.10 de första 500 meterna. Till på tisdag så känns det som att han går ner en klass, då han kommer från en start på V86. Han har varit lite osäker i volt, vilket gör att autostart känns som en fördel. Nu blir det första starten på kort distans vilket blir lite av ett frågetecken, men spontant så är han startsnabb så vi får se vart det slutar. Han tränar bra och formen verkar bra.

Text: Timmy Lundegård
Bild: Hastkrafter.nu

Publicerad måndag 22 augusti 2022. info@visby.travsport.se