Foto: Hastkrafter.nu

Jonny tog första kusksegern sedan 2015

Under säsongens sista kvällstävling fick vi ett härligt återseende i vinnarintervjun. Tillsammans med sin egenuppfödda och egenägda, Joli’s Hilding, så körde Jonny Lehrberg till sig sin första kuskseger sedan 2015. Även om Jonny inte kör lika mycket lopp som han tidigare har gjort, så hoppas han på fler starter i sulkyn.


Flera hemmasegrar har beskådats bland hemmakuskarna och under förra tävlingsdagen var det Jonny Lehrbergs tur att passera mållinjen, som vinnare.

Även om Jonny idag är mest känd som tränare så har han flera lopp bakom sig under sin karriär. 2008 var senaste året som Jonny sågs som en högaktuell kusk, med hela 44 styrningar under året. Efter det året har styrningarna minskat och under de senaste åren så har han hittats som kusk vi två tillfällen per år.

- Jag har valt att köra de hästarna i stallet som det är några frågetecken på, de som jag vill känna själv i loppen. Med Hilding så passade proppen och hästen så pass bra ihop, samtidigt som det var breddlopp så då ville jag köra själv.

Segern var Jonnys första på över sju år, vilket blev en glad händelse för segerkusken.


- Det var jätteroligt med en seger, speciellt när det är med en egen uppfödning. Jag tycker nog däremot att det var roligare för hästen än vad det var för mig som kusk. Han har ännu inte riktigt förstått vad han ska göra, det gjorde han väl egentligen inte heller den här gången. Ändå kände jag att jag hade en av de bättre hästarna på pappret.

Även om Jonny i dagsläget ligger på runt två styrningar per år, så meddelar han att det ändå finns en stor glädje i att köra lopp.


- Jag tycker att det är hemskt kul att köra lopp. Tanken är väl att jag ska köra lite fler lopp än vad jag kör nu. I dagsläget ligger jag på två-tre körda lopp, att köra några till varje år skulle vara roligt. Om jag skulle hinna att köra några fler lopp innan säsongsavslutningen, vågar jag däremot inte svara på.

- Förut hade jag flera personer som hjälpte till på tävlingarna, vilket gjorde det lättare att köra själv till loppen. Nu har jag inte samma hjälp och då tycker jag att det blir svårare att sela ut och köra själv. Ibland har jag någon som är med och hjälper mig och på hemfronten så är Linda (Cederqvist) alltid med, då går det bra.

”Han kommer att gå med skor till loppet”
På tisdag är lunchtävlingarna tillbaka på Visbytravet, där Jonny Lehrberg kommer med en häst till start. Själv kommer han att kolla på loppet från sidan, medan Martin Malmqvist tar över tömmarna.

Edforever (Lopp 4) har det strulat med sedan han kom till oss. Tanken inför tisdagen var att han skulle gå barfota med jänkarvagn, men med tanke på nionde spåret så sätter vi på en vanlig vagn. Dessutom har han nyligen trampat av sig en sko i hagen, vilket har gjort att vi har blivit tvungna att ta bort mycket hov på honom, så han kommer att gå med skor till loppet. Han visade vid segern i tidigare träning att han är tuff, men inte så speedig av sig. Martin kommer att få köra beroende på hur han känns, det kommer behövas klaffa en del för att få en främre placering.

Text: Timmy Lundegård

Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad måndag 29 augusti 2022. info@visby.travsport.se