Foto: Hastkrafter.nu

Cina är tillbaka med besked

Under förra säsongen tog Cina Lassen en time-out från travet och syntes inte till på tävlingsbanan. När sommaren tog vid så gjorde Cina sin comeback som tränare och senare som kusk. Med sig har hon två nya hästar, som hittills har hämtat in en seger och två pallplaceringar.


Under flera års tid, har Cina Lassen hittats i startlistorna som en ständig aktiv b-tränare på Visbytravet. Efter säsongsavslutningen 2020 lämnades licensen in och under fjolåret, 2021, hade Cina lämnat både travet och det hyrda stallet på stallbacken.

- Jag kände att jag behövde en time-out och komma ifrån Skrubbs. Personligen så tycker jag att det blev för lite fokus på travverksamheten på stallbacken, samtidigt som jag tyckte att hagarna var för små för hästarna jämfört med de som finns ute på landet, säger Cina som bara efter ett sabbatsår är tillbaka på Visbytravet.

- Jag har varit aktiv inom travet sedan 1974, så jag kunde helt enkelt inte låta bli. Esa (Lukkari) slutade i samma veva som när jag tog time-out, men eftersom han köpte en häst inför den här säsongen så blev ju jag tvungen att göra det samma, haha. Skämt åsido, jag kände att det var dags att börja igen och nu har jag dessutom köpt ett torp som jag byggt om. På så sätt behöver jag inte hyra varken stall eller box något mer.

I somras gjordes comebacken, där det direkt blev en femte plats med stallets nykomling, Art of Destiny. En häst som bara fyra starter därefter skulle stå för Cinas första tränarseger, efter sin återkomst till Visbytravet.

- Förvånad blir man väl alltid, det är inte så enkelt att vinna lopp i dagens sport. Är det tolv hästar till start så har alla tolv en chans för seger. Sedan gillar jag Johan Wiman som kusk. Jag tycker att han är en underskattad och komplett kusk som är lätt att diskutera med. Han fick dessutom en bra körorder, där jag sade att ”du har ju kört henne en gång tidigare, så kör som du vill”.

 

Även som kusk har Cina fått med sig framgångar. Under förra tävlingsdagen blev det en jämn målgång bland flera ekipage, där Cina inkom som trea i mål tillsammans med Vikens Ipa. Trots detta bjöds det på en segergest.

 

- Segergesten kom i ren glädje. Breddlopp är det svåraste typ av lopp man kan vinna och att vara bland de tre med Vikens Ipa, som har haft problem med en böjsena, kändes som en seger. Jag är alltid nöjd bara mina hästar går och fungerar, sedan om de går ut och vinner så är det roligt. Jag har vunnit tillräckligt som kusk, så det är inget måste att jag ska sitta bakom.

”Jag känner ännu att formen är i topp”
På tisdag åker Cina Lassen in med sin duo till Visbytravet för nya chanser till framgångar. Båda hästarna selas ut till lunchtravets huvudspel, där det låter positivt från stallet.

Vikens Ipa (Lopp 1) ska jag försöka komma till ledning med från start, därefter får vi se. Det är en häst som det inte är någon idé att köra snyggt med, så vi kommer bara att köra. Har han en bra dag så är han inte sämre än de andra i loppet och det är en häst som jag tror på inför framtiden. Vi siktar främst på pengar, där en pallplacering skulle kännas som en vinst.


Art of Destiny (Lopp 4) är inte sämre än konkurrenterna i loppet om allt klaffar. Hon fick en bra resa vid segern för tre starter sedan och jag känner ännu att formen är i topp. Kan man vinna från spår tolv, så känner jag att man absolut kan vinna från spår ett. Även om jag själv är nöjd med en pallplacering så känns hon som min bästa chans på förhand.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad måndag 29 augusti 2022. info@visby.travsport.se