Foto: Jonatan Östlund

Malmqvist kommer med toppform

Redan innan Visbytravets premiär ens har kört sitt första lopp så har Martin Malmqvist, på rekordtid, utmanat sina fjolårssiffror. Tillsammans med Kalmartränaren Emma E Johansson, så har Martin kört in fem segrar och över 400 000:-. Siffror som gör Martin till Visbys, överlägset, vinst- och segerrikaste kusk inför lördagens premiär.


Tre starter på V75, över 400 000:- inkört och en segerprocent på 19%, det är Martin Malmqvists facit inför lördagens säsongspremiär. Den svartgul-klädda kusken har haft en rekordsäsong på fastlandet under försäsongen, där han redan är nära att passera fjolårets siffror.

- Säsongen har så här långt gått riktigt bra. Förutom att det har gått bra i loppen så har jag också fått vara med i större sammanhang som V75, så det är riktigt roligt. Sedan har jag också fått köra bra hästar åt Emma (Johansson, Kalmartränare), men visst känns det som att kuskformen känns igen inför Visbypremiären, säger Martin.

- Man ska inte klaga på kuskformen, ändå är det ingen gigantisk skillnad från förra året där jag inte hade kört något lopp alls. Det är såklart en marginell skillnad, med den stora skillnaden att jag har några lopp i kroppen.

Under fredagen gör Martin en snabbvisit till Kalmar, för att sedan rikta alla tankar till hemmabanan. Den segerrika kusken har länge laddat mot Visbys säsongspremiär, där han blev en önskvärd kusk till flera hästar.


- Det känns jävligt kul att Visbysäsongen äntligen drar igång igen. Emma hade planer på att starta på Halmstads V75-dag, men jag sade att ”jag kan inte välja bort Visby”. Det är inte bara en breddloppsdag, det är en säsong som jag, redan för en månad sedan, har sett fram emot. Allt slutade istället med att Emma hoppade på ”Visbytåget” hon också. Sedan är det såklart smickrande att så många valde att sätta upp mig som kusk på sina hästar, inför premiären.

- Första tävlingsdagen är svår på så sätt att det inte är så många, varken hästar eller kuskar, som har lopp i kroppen. För det mesta tror jag att det handlar om att hålla sig lugn och köra mot slutet. Sedan körs loppen på Visby så det kan lika gärna vara tvärtom, men jag gissar på att loppens inledningar kommer att bjuda på mer gas än broms.


Normalt tror jag att hon bara vinner”
I sju av lördagens nio lopp kommer Martin Malmqvist att hittas som kusk. När intervjuerna ska göras inför lördagens säsongspremiär, så är Atg-profilen och hästägaren, Åke S Olsson, snabbast på luren:

Elvira Gamble (Lopp 1), Eros Rubacuori (Lopp 3) och G.K.Jokeri (Lopp 4) har jag ingen dagsstatus på. Det finns nog möjligheter att vara med för pengar men just nu vet jag inte så mycket om hästarna.

Savoy Brown (Lopp 5)
körde jag ett tidigt provlopp med i vintras när hästen flyttades från Petri Salmela till Johanna Nordenankar. Hästen var snäll och fin men banan var inte i det bästa skicket den dagen, så det är svårt att ge någon riktig sammanfattning. Jag har däremot ingen dagsstatus, men den skötte sig bra i provloppet tidigare i vintras.

Ritz Guiness (Lopp 6) är en jättefin häst, det har vi sett massor av gånger, men hon hade inte riktigt det där i fjol som hon haft tidigare år. Emma har ändrat på träningen i vinter och hon ser mer musklad ut nu och hon var fantastiskt fin i ett banjobb efter 15.5/1600m. Jag tror inte att hon behöver mer än så utan att hon behöver vara med på det själv och gilla tävlandet. Spår fem i volt är inte optimalt, hon är speciell i volten, så det är ett litet frågetecken, sen tänker jag inte vara för offensiv direkt i debuten nu utan vi ska spara på speeden till slut. Normalt tror jag att hon bara vinner, men då jag inte vill offra för mycket i comebacken så kan det bli långt fram om det inte blir tempo på det, samt då startspåret gör att jag inte kan sticka ut hakan för mycket.

 

Endgame (Lopp 7) har Emma höga tankar om även om hon inte visat det än. Första starten var hon inte helt som bäst och starten efter sprang hon bakom hästar och förstod inte riktigt vad hon skulle göra. Spår fem i volten tror jag att hon klarar bra då det är en liten och klok häst. Emma vill se henne utan rygg på lördag så mot spets eller utanpå ledaren är plan a. Om hon är med på noterna kan hon springa nedåt 1.17 och då ska hon duga bra.

 

Marjons Glory (Lopp 9) körde jag ett provlopp med för inte så länge sen och hon kändes klart bra. Det var barfota runt om då för första gången och med 14.6 sista varvet i provloppet på ett bra sätt måste hon ju duga bra här. Jag har ej pratat med Åsa om balansen, men ser att det är anmält barfota fram och det är nog det viktigaste. Jag bara måste tro på en bra chans med tanke på hur hon kändes i provloppet nyligen.

 

Text: Timmy Lundegård

Foto: Jonatan Östlund

Publicerad fredag 22 april 2022. info@visby.travsport.se