Foto: Bellux

Hoas ger hästarna en chans till revansch

Dice Man och Picture Ås är bara två exempel på skadedrabbade tävlingshästar som båda har fått en ny chans på tävlingsbanan med hjälp av Stall Hoas. Konceptet har visat sig fungera bra, där Jan-Åke Hoas fått ta del av allt från storloppssegrar till ständiga besök i högsta divisionen.


Jan-Åke Hoas är en travmänniska uti fingerspetsarna. Många år har lagts på stallets hästar, där kusk- och tränarlicensen har funnits med sedan… ja, när då?

- Oj, det är länge sedan som jag började med trav att jag inte kommer ihåg när jag tog ut min licens. Jag minns däremot att jag fick ut min A-licens någonstans under 90-talet, efter att jag hade jobbat hos Stig H och ”Skräcken” under 80-talet. Licensen togs på Gotland, däremot så gick jag en travtränarkurs i Malmö.

De största framgångarna kom däremot som tränare på Eskilstuna, något som Jan-Åke fick titulera sig i mitten av det nya millenniet.

- Efter att jobbat hos Solvallatränarna så var jag till en början själv tränare på Valla. Runt 2004 så började vi däremot att flytta oss närmare och närmare Eskilstuna, så till slut blev det bara att vi tillhörde Sundbyholm. Vi började på Berga Gård och flyttade sedan till städer som Enköping och Västerås. Det var jättebra ställen och även om jag inte var någon jättestor tränare så gick det ändå bra på tävlingsbanan.

Stallet blev däremot snabbt berömt bland landets olika hästägare. Stallet visade sig ha en bra känsla för att laga tävlingshästar, för att sedan få de skadade hästarna tillbaka i toppskick på tävlingsbanan. Ett koncept som stallet följer än idag.

- Det började med att vi fick in skadade hästar i den billigare klassen, som vi sedan lyckats att få till start. Efter det så har det bara rullat på. Allt eftersom så började vi även att få in lite bättre hästar som har varit trasiga, som vi även dem fått till start.

Ett lyckat koncept där det största exemplet på framgångskonceptet, Picture Ås, kom till stallet i slutet av 2005 från Jim Frick.

- När vi fick in honom så hade han en fraktur i ett bakben. Han blev bättre och bättre, där vi till slut kunde starta honom. Han trivdes bra hos oss. Han var lite speciell i hanteringen, lite hingstig men ändå trevlig. När man kom till tävlingsbanan var det däremot som att vända på en femöring. Direkt när vi anländer till tävlingsbanan så blev han hemskare och hetare.

Väl på tävlingsbanan visade han sig däremot att vara högkapabel, där flera banrekord togs. Förutom en seger i Gävle Stora Pris, så blev dubbelmiljonären en ständig gäst i gulddivisionen där man mötte hästar som Digger Crown, Giant Superman och Acclaim.

- Picture Ås var väldigt duktig. Han tillhörde kanske inte de bästa i gulddivisionen, men han låg snäppet under och tog sex raka segrar i den högsta divisionen. Segern som jag minns bäst är såklart i Gävle Stora Pris (2006). Sonen Simon var i vinnarcirkeln redan innan loppet för att hämta priserna. Han visste redan innan vem som var bäst, haha.

- Alla hästar går däremot inte att laga. Det har kommit in hästar som har känts otroligt fina i jobben, men som har haft så pass ont att de som inte vågar att ta i även om det onda har försvunnit. Det går kanske att laga alla hästar, men då gäller det också att huvudet måste vara med under resan.

Med hjälp och stort tålamod från Stall Hoas, så har däremot många hästar fått en ny chans till tävlingsbanan. Frågan är däremot om inte Picture Ås kan ses som stallets bästa häst.

- Ja, Picture Ås är nog den bästa som jag har haft i stallet. Samtidigt som Picture så hade jag även egenköpta Go On Pale, som även den blev väldigt bra. Det var lite att laga även där, men när vi fick igång honom så tjänade han tillslut över 700 000:- hos oss och fick även med sig en V75-seger.

- Vi fick ett riktigt bra bud av Kari Lähdekorpi, så vi sålde honom och använde de pengarna för att köpa oss en ny gård. Efter det gick det bara neråt, skrattar Jan-Åke.

Lunchtävlingarna är tillbaka på Visbytravet efter flera sommarkvällar på Skrubbs. Under lördagen en breddloppsdag med start under förmiddagen, men är det bättre än kvällstävlingarna?

- Jag tycker faktiskt att lunchtävlingarna är skönast. Visst att man måste lägga om sig och hitta mer folk som kan hjälpa till att sköta hand om hästarna, vilket kan göra luncherna lite mer stressade. Däremot känns lunchtävlingarna snabbare och man är färdig i bra tid, annars blir det att väldigt sent med kvällstävlingarna.

På lördag selar stallet ut sex hästar till start, där Jan-Åke delar med sig av sina tankar inför helgen:

Galene (Lopp 4) gör så gott hon kan, men står fel inne på lördag och är nog inget för vinnarspelarna här.

 

DontbreakthebankÅs (Lopp 5) satt fast senast med gott om krafter kvar. Claes Sjöström som körde på Solvalla senast fick en tidig lucka, men trodde att hästen som lade sig utvändigt skulle tröttna inför upploppet. Dessvärre gjorde den inte det, men trots det kom hästen i mål på en bra tid med krafter kvar. I övrigt är han en kapabel häst och det är först nu som vi har kunnat startat honom så pass kontinuerligt som vi nu har gjort. Tidigare har han haft ont så fort som han har gått lopp, man har som fått backa två steg efter varje start. Det verkar däremot att ha släppt nu och det går att träna honom, samtidigt som man kan känna utveckling i arbetet.

 

Dino Dollar (Lopp 5) kan vara stallets bästa vinnarchans. Han är rapp ut och från springspåret har han ett bra läge för att nå ledningen, där han funkar bäst. För att vara med där framme så kommer det att krävas en 13-tid, och det tror jag absolut att han kommer kunna springa på lördag. Jag tror på bra chans.

 

Dice Man (Lopp 5) fick det inte att stämma senast. Det var en skitig bana på 2640m, vilket inte var de bästa förutsättningarna då. Till på lördag har han tjugo meters tillägg på kort distans, vilket inte är det roligaste. Han får springa med invändigt.

 

Digital Wave (Lopp 6) har hostat och varit dålig under sommaren, men fungerar bättre nu. Det är en fin häst som jag har lite förhoppningar på. Samtidigt är det en humörshäst som är hur bra som helst på rätt dag, men mindre rolig på en dålig dag. Under de rätta dagarna så är det däremot en högkapabel häst.

 

Azzurri (Lopp 8) är lite bökig och lite för laddad, så att säga. Det är en kapabel häst, men hon måste komma iväg i loppen innan jag kan börja tro på en segerchans. Vi kör felfritt i första hand, därefter får vi se vart vi hamnar.

 

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad torsdag 2 september 2021. info@visby.travsport.se