Foto: Bellux

Neng - Den tidigare proffstränaren som närmar sig seger

Han har inte vunnit lopp sedan Amatörpokalen 2018, men han trivs med livet. Trots ett fullbokat schema som gympalärare, hovslagare och som ungdomstränare inom fotbollen så lever den tidigare proffstränaren Neng Wanlayaphol, i hans egna tycke, ett skönare liv. Segersuget på travovalen verkar däremot inte vara helt borta.


Det har funnits många storstall på Visbytravet genom tiderna. Ett av dessa stall tillhörde bland annat, den idag B-kuskande Neng Wanlayaphol. Neng gjorde sitt debutår som proffstränare under 2002 på Visbytravet, året därpå blev han tränarchampion på hemmabanan. Efter championatet var det däremot full fart mot storstan.

 

- Jag flyttade till Stockholm efter mitt championat och där fick jag jobb hos Carl Henry Bergström och Stall Accent i Märsta, som hade gården där Zoogin stod. Där hade de 69 hästar i träning, samtidigt som jag själv tog hand om femton hästar. Det var väldigt roligt men jag kände tidigt som ny proffstränare att det var bäst att vara stor på en liten bana än tvärtom, vilket gjorde att jag flyttade tillbaka.

 

Flytten till Visby blev en succé för den relativt färska proffstränaren, som genast fick hästar i träning.

 

- När jag flyttade tillbaka så fick jag in mycket hästar i stallet och hade omkring 35 hästar till antalet i träning. Det var en rolig tid men det var också mycket med ekonomin som gjorde att man ständigt fick en stor press på sig.

 

- Det var mest ekonomin som gjorde att jag slutade, men också för familjen. Jag har totalt fem barn, varav två av dem har man som jobbat bort från travet. Man var aldrig riktigt närvarande på samma sätt som nu, man får lite distans, berättar Neng som njuter av att drömma tillbaka till tiden som proffstränare.

 

- Det är lite kul att minnas tillbaka till den tiden. Man fick vara med om mycket. När jag satt i proffstränarutbildningen så fick vi skriva ner ”våra mål inom tre år”, på en lapp. När jag fick tillbaka lappen tre år därefter så hade alla målen uppfyllts. Det var kanske ganska låga mål men de uppfylldes.

 

Idag lever Neng ett helt annat liv. Förutom hovslagare bland de gotländska travstallen, så har 48-åringen fullt upp som gympalärare och fotbollstränare. Trots att det kan låta som ett pressat liv med tre yrken, så låter det på 48-åringen att han lever ett skönare liv.

 

- Jag tycker faktiskt att det är lite skönare med det liv som jag lever nu som gympalärare och fotbollstränare. Även om det var väldigt roligt som travtränare så hade man en helt annan press på sig.

 

Med tränarkarriären till handlingarna sedan tidigare, så undrar man såklart på om Neng kommer att hittas som hobbytränare inom en snar framtid.

 

- Jag hade någon enstaka häst som jag tränade, men just nu så har jag fyra juniorlag som jag tränar i fotboll så tiden finns inte riktigt med. Samtidigt trivs jag mitt emellan travet och fotbollen, så jag kanske tar ikapp travträningen när jag blir äldre.

 

Trots ett upptaget liv så hittas Neng som kusk vid olika tillfället på Visbytravet. Senaste segern kom däremot i Amatörpokalen 2018, men segersuget har inte minskat för det. Snarare tvärtom.

 

- Det är klart att det skulle vara kul med en seger, men jag sätter den nog snart. Man måste bara ha ett bra material att röra sig med för att räcka hela vägen. Har man en häst som stannar inför upploppet varje gång så spelar det ingen roll om man heter Örjan Kihlström eller vad.

 

På måndag kör Neng en duo inom V4-spelet. Kanske kommer Neng få besöka vinnarcirkeln då? För att vara förberedda så tog vi del av hans tankar inför lunchtävlingarna:

 

No Replica (Lopp 2) känner jag är kraftigt på gång och nu börjar det bli hennes tur att vinna. Det är en häst som är lite trög i sig själv men som har piggnat till med åren och gör sitt i varje lopp. Senast fick hon spår 12 på kort distans och då kördes hon mest snällt, vi körde efter det vi kunde ta. Den här gången fick vi ett vettigt läge medan favoriten blev lite bortlottad. Hon är riktigt startsnabb och vi kommer att sikta mot ledningen. Vi körde i ledningen näst senast och då blev hon tvåa på ett bra sätt, samtidigt är det där hon gör sina bästa lopp. Med ett vettigt läge på den korta distansen så kommer jag att ladda, det får bära eller brista.

 

Someone Like You (Lopp 4) ska bli rolig att köra, men jag vet för stunden inget om hästen. På papper känns det utlämnande med spår nio på tillägg, men som sagt så kan jag inte uttala mig något mer gällande hästen.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Foto: Bellux

 

 

Publicerad måndag 4 oktober 2021. info@visby.travsport.se