Karin inledde karriären på Gotland

Idag är Karin Hall ett känt namn i travkretsarna. Hennes framgångar som tränare har gett henne fina placeringar på V75, men redan ifjol blev hon dessutom Mantorps segerrikaste b-tränare. Framgångarna stiger för 34-åringen som redan har hunnit med en trio av segrar. Kopplingen till Visbytravet är ändå stor, för det var där allt började.


Karin Hall är ett återkommande namn på Visbytravet, men även ett känt namn på fastandet. Sedan tidigare har hon fina placeringar på V75 och redan ifjol blev hon den segerrikaste b-tränaren på sin hemmabana Mantorp. Kopplingen till Gotland är däremot stor, då det var där som karriären satte sina första fotspår.

- Det var på Gotland som allt började, det var på Visbytravet som jag hämtade ut min licens. Innan dess hade jag inget travintresse alls så det finns en stor koppling där, säger Karin Hall som har flera anledningar att gästa ön.

- Det är en väldigt trevlig och annorlunda bana på Visby. Eftersom jag bor söder om Östervik så har jag en bit till de flesta banorna men samtidigt nära till Oskarshamn. Det är faktiskt rätt ”gött” att ta båten över, istället för att åka långa resor med bilen.

Redan ifjol gjorde Karins stall succé på Visbytravet. Med Sandra Blixt som lånekusk på Forever Newport, så kunde trion utklassa sina konkurrenter i den årliga amatörpokalen. Efter segern har kuskvalet visat sig vara enkelt när stallet gästar Visby, men segern i somras var långt ifrån duons första gemenskap.

- Sandras pappa ”Janka” (Jan-Åke Blixt) hjälpte mig mycket i början när jag hade tagit licens. Samma år som jag tog licens på Visby, så höll Sandra fortfarande på med ponnytrav men höll samtidigt på att arbeta med sin egna tränarlicens. Efter det när jag flyttade till fastlandet så höll vi ingen större kontakt, så det är kul att få ta igen det nu, berättar Karin.

Flertalet av Karins hästar på träningslistan har däremot inte inlett sina karriärer i Mantorpsstallet. Hästar som Forever Newport, Thengill, Total Recall och Cavaradossi är alla exempel på hästar i stallet som tävlat åt andra tränare, för att senare fått en ny chans på tävlingsbanan hos Karin.

- Många av dem som har tävlat, har haft problem med skador. Det har varit en del problem med gaffelbandsskador och aktionsproblem, innan hästarna har kommit till start på nytt. Samtidigt har det blivit lite min grej att fixa skadehästar, jag har bland annat blivit nischad av tränare som Peter Untersteiner där jag tillfälligt har fått in hästar i stallet.

Det var under 2019 som stallets framgångar tog fart på riktigt, med nio segrar och nära 600 000:- insprunget. Även efter succéåret har stallformen varit hög, där man redan efter årets första halva tjänat in 172 500:- på 30 starter.

- Bara för några år sedan flyttade jag till andra träningsförhållanden, samtidigt som jag gjorde ett nytt träningsupplägg. Efter det har det lossat ordentligt i stallet. Den stora nyckeln till att det lossnat som det har gjort, tror jag ligger mycket på de nya träningsförhållandena.

På torsdag gör Karin ett nytt besök på Visbytravet, där hon har med sig en duo till start. Båda kommer att köras av Sandra Blixt:

Cavaradossi (Lopp 1) har strulat lite men var fin med sina två raka segrar. Framåt slutet har han fått lite känningar för korsförlamning. Vi har bytt foder och hoppas på att det har varit det som har varit det stora problemet. Han har rent av varit dålig i de två senaste loppen, men han känns fin i träningsjobben till på torsdagen. Vi får se hur det går, torsdagens lopp blir lite som ett test.

Forever Newport (Lopp 7) slog senast på sig några galoppsteg i starten och tappade mark från 20 meters tillägg, på kort distans. Då är det svårt att komma tillbaka. Loppet på torsdag är en spårtrappa så vi var inne på att vi skulle kunna få spår 12 bakom bilen. Det är såklart inget drömläge, men samtidigt så känns motståndet överkomligt. Formen känns i övrigt bra medan kusk och häst trivs med varandra, samtidigt ska mycket klaffa från läget. Vi får se vart det landar.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport
Foto: Bellux

Publicerad tisdag 25 maj 2021. info@visby.travsport.se