I runt sex år har b-tränaren Fanny Carlsson hjälpt eleverna på travskolan inför ponnytravets tävlingsdagar. På lördag är det på nytt dags för utselning, där den laddade travskolegruppen selar ut hela åtta hästar till start. Fanny kommer såklart att finnas med i stallet, och berättar inför helgen om gemenskapen i gruppen.


På lördag står travskolan redo för start, där hela åtta hästar kommer att selas ut inför säsongens första ponnytravtävlingar. Med som kunskapskälla i stallet hittas den uppskattade kursledaren Fanny Carlsson, som har flera års erfarenheter i tävlingssammanhang tillsammans med travskolan.

- Om jag säger att jag har varit med travskolan i sex år, så ljuger jag i alla fall inte. Min främsta uppgift den senaste tiden har varit att ha hand om vuxenkurserna. Innan pandemin hade vi ganska många vuxenkurser och de har varit roliga att ha hand om. Nu på grund av pandemin så går det dessvärre inte att fortsätta med dem, då man bland annat inte kan sitta två i vagnen. Istället blev jag licensutbildare, så jag finns alltid med på ett hörn. Jag har även varit hästansvarig så jag har fått träffa barnen i travskolan, berättar Fanny.

Vid årsskiftet kom nyheten att travskolan fick ett nytt ansikte att bekanta sig med. Från den första januari så tog Jeanette Elm Wahlstam över rollen som travskoleansvarig, vilket Fanny berättar har varit positivt för travskolan.

- Det känns bra att Jeanette har tagit över taktpinnen. Jag jobbar bara halvtid med travskolan och med tanke på att jag har ett annat jobb vid sidan, så kändes det dumt att säga upp mig därifrån. Vi behövde någon som jobbar med det här på heltid. Jeanette har lärt sig fort och är väldigt pedagogisk. Det har blivit som ett uppsving med henne, säger Fanny.

Trots att Fanny inte jobbar heltid med travskolan, så håller hon sina timmar på travskolan högt.

- Det är ett väldigt charmigt jobb. En del av eleverna har jag hjälpt sedan de var små och började på travskolan, så det känns såklart häftigt att få vara med på den här resan. Alla elever har olika mål, men i slutändan blir alla mål till samma om man har roligt.

- Det är verkligen en jättegemenskap i gruppen. Innan pandemin, när alla stod vid staketet under loppen, så stod man allihopa och hejade på varandra in i det sista. När någon kom med en rosett efter ett lopp, så hoppar hela gruppen av lycka. Det blir att man tävlar som grupp, man vinner tillsammans och man bryter ihop tillsammans. Det värmer i hjärtat att vara med om den gemenskapen och det är något man aldrig får glömma, det är en viktig del av travsporten.

På lördag selar travskolan ut säsongens första tävlingshästar. Fanny kommer att finnas med på lördag, där hon är beredd på nervositet i stallet.

- Nervositet är bara bra, det betyder att man är med och engagerad.

- Bara att samlas inför tävlingarna och göra i ordning hästarna och utrustningen, brukar vara lika stort som att få tävla. Både jag och Jeanette finns med som stöd, men i första hand har vi lärt eleverna att hjälpa varandra, säger Fanny som trots mycket jobb inte ångrar vart hon lägger sin tid.

- Travskolejobbet är absolut inget som jag ångrar, jag är snarare glad att få vara med. Travskolan ligger mig varmt om hjärtat. Att få vara med om det här, där ungdomarna ger 100% betyder väldigt mycket för mig.

Publicerad fredag 21 maj 2021. info@visby.travsport.se