Amina laddar mot sitt fjärde lopp

Ifjol var Amina Björklund ett nytt namn i startlistorna inom ponnytravet. Tillsammans med egentränade Skansens Humla, blev det tre körda lopp där man direkt körde sig till en andra plats. På lördag gör duon årsdebut när Visbytravet kör säsongens första tävlingsdag. Är det lika nervöst nu som inför tävlingsdebuten i juli?


På lördag är det dags! Trots att det enbart är kuskar som är födda 2002 eller senare som får köra, kommer vi på Visbytravet att få arrangera våra första ponnytravtävlingar för säsongen.

Samtliga kuskar och tränare innehar Visbylicens, så nog kommer vi att få ta del av hemmajubel.

En av lördagens kuskar är 15-åriga Amina Björklund, som gör sin andra säsong som kusk. I juli körde hon sitt första lopp med egentränade Skansens Humla, ett lopp som slutade med en andra plats. Inför lördagens årsdebut så är det ändå lite nervöst hos den färska ponnykusken, men är det lika nervöst som för tio månader sedan?

- Jag var jättenervös inför tävlingsdebuten och visst är jag lite nervös även nu, inför lördag. Ändå så skulle jag säga att det är lite samma nivå på känslorna. Senast som jag körde lopp var i slutet av oktober, men samtidigt känns det lättare nu än vad det gjorde då. Det känns som att jag har lite mer koll på läget och är mer säkrare på vad jag gör, säger Amina.

Amina Björklund är ett nytt namn inom travet. Det var ridningen som tog henne till travet under fjolåret, där hon redan i början av 2020 tog ut sin licens.

- Totalt sett så har jag bara kört i lite längre än ett år, såhär långt tycker jag att det är jätteroligt. Det jag har tänkt mest på inom travet, är att det är en riktigt bra gemenskap inom sporten. Man puschar och hejar på varandra och det är inte samma konkurrens med otrevliga miner. Man kan alltid fråga och få hjälp av andra, det tycker jag är jättetrevligt med travsporten.

Även inom ponnytravet tränas det hårt inför tävlingarna. Även för Skansens Humla, har det blivit vinterträning mellan november och maj.

- Det har blivit lite träning under vintern. Vi har dessvärre inte kunnat vara igång lika mycket på banan som tidigare, men några gånger har vi åkt in till travet. Annars har vi kört en del hemma. Vi har jättefina vägar i skogen och vid havet, berättar Amina.

På lördag kör hon sitt fjärde lopp i karriären och även om det för stunden är lite nervöst, så är Amina laddad att få tävla med ”Humlan”.

- Det ska bli jättekul. Eftersom jag är så pass ny kusk som jag är, så känner jag ingen större press för att direkt gå ut att vinna. Vi är mest med för att få rutin, jag tar det lugnt och gör det jag kan. Jag hoppas att vi kan göra vårt bästa, samtidigt skulle det såklart vara kul med en placering. Större krav har jag inte, säger Amina.

Segrar kommer däremot när man som minst anar dem. Skulle Aminas första komma redan på lördag, så är hon förberedd på vad som skulle ske därefter.

- Jag skulle såklart bli jätteglad. Skulle jag vinna så kommer jag såklart att fira, samtidigt som Humlan får extra mycket morötter.

 

Skribent och foto: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad torsdag 20 maj 2021. info@visby.travsport.se