Foto: Bellux

Gränefjords stall har fin form

Senaste tävlingsdagen var stallet bara två längder ifrån en seger, men på torsdag är Fredrik Gränefjord tillbaka med sin starka duo. Med tanke på stallets stigande stallform, tog vi en snabbkoll med Fredrik om tävlingshästarna, hans uppfödningar och en tillbakablick på hans kuskkarriär.


Inför torsdagens kvällstävlingar, har totalt 43 stycken b-tränare med Visbylicens selat ut minst en häst under året. En av dessa tränare är Fredrik Gränefjord, som förutom sin travträning även testade på att agera kusk under 2000-talet.

Även om segrarna höll sig frånvarande så körde Fredrik totalt fem lopp, där han främst slutade med en sjunde plats med egentränade Diana Wottle. Som kval- och premiekusk höll sig Fredrik däremot helt felfri med tre godkända hästar.

- Man kan säga som så att man har fått känna på att det här med att köra lopp inte är så lätt. Det finns dem som är bättre på att köra och även livnär sig på detta, så då är det lika bra att låta dem få köra.

Sedan dess är Fredrik istället aktiv som tränare och startar ofta sina hästar på hemmatävlingarna. Inför 2021 har träningslistan däremot blivit två tävlingshästar mindre.

- Satyagraha såldes under vintern till Norrland, medan Messa är kvar på gården. Däremot kommer hon inte att fortsätta som tävlingshäst, utan kommer istället att sadla om till ridhäst, berättar Fredrik.

Förutom stallets två starthästar R.K.Rainbow och She’s My Secret, så finns även tvååriga stoet Walk of Fame med i stallet. Trots att unghästen ännu inte fått visa upp sig på tävlingsbanan, så låter rapporterna goda för framtiden.

- Det är en jättefin tvååring som nog kan gå premietiden redan nu. Med tanke på att det för stunden inte är så många som anmäler till premieloppen, så avvaktar jag ett tag med att anmäla ut. Jag avvaktar gärna då jag vill att hon ska få lite sällskap när hon kommer ut.

Både Walk of Fame och stallets starthäst She’s My Secret, är båda hästar som Fredrik själv har varit med och fött upp. En snabbtitt på hästarnas mammastam, gör att man hittar bekanta namn som snabbt kan kopplas med Fredriks stall. Både Com Ullna (She’s My Secret) och Promise (Walk of Fame) är nämligen hästar som har tävlat flitigt på Visbytravet under de senaste åren, båda med Fredrik som tränare.

- Är det en bra mammastam, så brukar jag ta en avkomma på de stona som har startat. När det gäller hingst så försöker jag ta det som bäst passar in. Jag har alla uppfödningarna hemma på gården, medan frugan är duktig på att komma på namn.

Inför torsdagens hemmatävlingar kommer Fredrik med båda sina starthästar till start. Efter starka prestationer och pengaplaceringar i samtliga av årets tre Visbystarter, innehar stallet fin form.

- Det blir så med formen när man ständigt startar hemma. Tävlingsmässigt är säsongen mellan maj och augusti bäst, då man annars måste starta på fastlandet och då är det mycket som måste passa in. Inför torsdagens tävlingar tycker jag att det ser hyfsat ut för våran del, sedan kan såklart allt hända längs vägen. Trav är alltid trav, säger Fredrik som ger sin syn på stallets chanser:

R.K.Rainbow (Lopp 4) väntar fortfarande på sin första seger. Hon har haft allvarliga halsproblem och opererades för detta i vintras. De flyttade på både gommen och struphuvudet, så det var avancerat. Senaste starten var den första efter operationen, där hon helt enkelt förlorade mot en bättre häst. Hon har tidigare kunnat stanna till de sista hundra meterna, men gick hela vägen in i mål senast. Det ser bra ut inför torsdag och springspår på tillägg känns optimalt på förhand.

She’s My Secret (Lopp 6) har varit bra i år och är inte lika osäker som hon har varit. De senaste starterna har hon till och med kunnat gå med barfotabalans, vilket är något som jag har letat mig fram till. Senast vid sjunde platsen tog hon ett felsteg och bröt ner till vänster i stallsvängen, vilket orsakade korta galoppsteg så det var mest otursfall. Det är en bra häst och går hon bara felfritt så vinner hon loppet, det är lite himmel eller helvete.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport
Foto: Bellux

Publicerad onsdag 26 maj 2021. info@visby.travsport.se