Foto: Bellux

Tobbe fortsätter sin catchdriversuccé

Han har jobbat fyra år i Frankrike och är idag en av Visbytravets mest uppskattade catchdrivers. Inför torsdagens breddloppstävlingar placerar sig ”Tobbe” Östergren som trea i kuskligan, men hur började egentligen karriären för Visbykusken?


Av Visbytravets sju A-tränare, är Torbjörn Östergren en av dem som ofta syns i loppen på hemmaplan. Många som gästar Visbytravet känner till den rutinerade hemmakusken i loppen. Karriären började däremot inte med något högt hästintresse:

- Det började egentligen med att jag skulle jaga brudar. På den tiden var det alltid mellan åtta till nio tjejer som hästskötare i stallarna, så det var ju ett guldläge för mig som var ensam kille i stallen, skrattar ”Tobbe” som minns tillbaka:

- Det blev att jag fick vara med mycket med hästarna. Jag fick leda flera hästar och fick köra pullande hästar, som man kanske egentligen inte skulle kört. Med tiden blev det att tjejerna försvann från stallet medan jag stannade kvar.

Med tjejerna borta så fortsatte Torbjörn med, vad som skulle bli, hans tidiga travkarriär.

- Jag var på praktik hos Ola Samuelsson i ett halvår och flyttade efter det tillbaka till Gotland, där jag började att söka travjobb utomlands. Jag sökte en del men fick inget någonstans. Till slut ringde jag till Anders Lindqvist i Frankrike och han visade sig söka stallpersonal. Han sade i vårat samtal att det var bara att komma ner och provjobba, så skulle vi se hur vi trivs. Det slutade med att jag var kvar där nere i fyra år, innan jag flyttade hem till Sverige och blev proffstränare.

- Den bästa häst som jag kört i träning var nere i Frankrike. Det var en amerikanare som hette Take Chances, som jag fick köra första jobbet med när den kom till Anders. När man körde den så kände man ”wow, vilken häst”, men efter halsoperationer så fick den dessvärre aldrig visa sin riktiga kapacitet.

- De flesta stora tränare hade kanske två eller tre hästar i världseliten, medan Anders hade omkring sju hästar i högsta klassen. Det var såklart en stor förmån att få köra sådana fina hästar som han hade på gården.

Sedan dess har Torbjörn etablerat sig väl på Visbytravet, där han sedan flytten från Frankrike hittats som proffstränare. Förutom stallets duo Tom Tom Club och Enjoy’s Topnotch, så har även hästar som Borups Tornado och Temperament förgyllt träningslistan.

- När jag satsade som mest så var det ständigt runt fjorton till sexton hästar i stallet. Det är svårt när man ska satsa på att bara ha bra hästar i stallet, speciellt när man är avskild som på Visby. Samtidigt måste man ha lite sämre hästar i stallet, då det är dem som allt att gå runt. Nu med mindre hästar, kan man istället jobba med de hästarna som man tror på.

På senare år har Torbjörn blivit känd på Visbytravet, som en av öns populära catchdrivers. Han placeras i skrivandes stund som trea i kuskligan med tre segrar och listan på de återkommande tränarna, kan göras lång. Hemmatränare som Mårten Olsson, Sandra Stuxberg, Fanny Carlsson samt fastlandstränaren Henrik Södervall är några av dem som ofta använder Visbykusken, som dessutom är obesegrad bakom Tjelvar Andersson-tränat.

- Det blev att jag självmant gick ner i hästantal, för att få vara hemma med barnen. Jag trivs med att köra mycket åt andra, medan jag som tränare kan jobba med de två hästarna jag har i stallet.

På torsdag hittas den vitgröna kusken i fem lopp, där han själv selar ut båda sina hästar. Torbjörn låter dessutom nöjd på förhand:

- Jag tycker att båda hästarna har väldigt bra form inför torsdag.

Enjoy’s Topnotch (Lopp 1) körde jag med helstängt senast och tanken var att vi skulle satsa från start. Problemet med honom är att när man väl vrider upp honom, så går det inte att vrida ner honom så han blev helt enkelt för uppvässad. Med tanke på bakspåret på torsdag så är det tänkt att gå tillbaka till det öppna huvudlaget. Allt är lite beroende på hur han värmer. I övrigt är allt jättebra med honom, samtidigt som hans form känns bättre än att köra om den aktuella prissumman.

Tom Tom Club (Lopp 9) blev för laddad senast och drog på startgalopp. Han avslutade däremot riktigt bra och var nog loppets snabbaste häst på upploppet. Han kan öppna hyggligt så visst kommer vi försöka ladda framåt, samtidigt är ledningen inget måste. I breddloppen brukar fälten kunna öppna sig och lösa sig den vägen. Han är jättebra i ordning och jag tycker absolut att han ska ses som loppets första häst.

Publicerad tisdag 1 juni 2021. info@visby.travsport.se