Sandra Stuxberg storsatsar på framtiden

Visby Travfest närmar sig med stora steg. På torsdag fixas de sista förberedelserna, genom den sista tävlingsdagen inför V86-dagen. För fem år sedan stod Sundbobambu för en superskräll på V86-kupongen. En seger som är den storsatsande Sandra Stuxbergs senaste som tränare.


De sista förberedelserna inför Visby Travfest är i full gång och på torsdag körs den sista tävlingsdagen inför V86-dagen. För fem år bjöd den stora spelformen på en stor skrällomgång, där utdelningen utgick till 29 274:- på sex rätt efter fem storskrällar. Bland dessa hittades 35-oddsaren Sundbobambu, en 1%-are på strecket som gav tränare Sandra Stuxberg en minnesvärd seger.

- Jag kommer ihåg att jag inte hade någon bra magkänsla inför starten. Han var ingen värmningsvinnare och såg inte något fin ut i värmningen. Jag är ofta väldigt kritisk mot mina egna hästar och ville till och med stryka inför starten, med Claes Sjöström som körde tyckte att vi skulle starta. Han hade det problemet att han inte fick plats i vissa vagnar och kunde slå till på vagnen, vilket gjorde galopp. Vi visste däremot att om han var bra och inte slog i vagnen, så var han bra. Turligt nog var det en sådan dag, berättar Sandra Stuxberg.

Som tränare får man inte spela på sina egna tävlingshästar. Det hindrar däremot inte andra tränare på stallbacken, att hämta in några sista minuten-tips vid staketet.

- Micke Cedergren stod bredvid mig inför start och frågade varför jag var så nervös. Jag berättade i korthet att jag hade en bra häst. Efter det så lade han ett spel på hundra kronor som vinnare på min häst, han blev rätt glad efteråt, skrattar Sandra.

Även om skrällsegern med Sundbobambu är Sandras senaste, har Stuxberg en lång historia inom travet. Som tioåring tävlade hon flitigt som ponnykusk, där hon tävlade framgångsrikt med sin shettis Wiola II. Senare med russen körde hon även till sig en fjärde plats i Femårsbaggen, med Ilectra år 2007. Efter ponnytravet var det däremot dags för monté.

- Jag minns det som väldigt roligt. Jag upptäckte däremot fort att om man ska lyckas och rida mycket, så måste man hålla sig på fastlandet. För min del höll det inte i det långa loppet, säger Sandra som menar att det inte blir någon comeback.

- På grund av hälsoproblem i knäna så blev jag tvungen att avbryta ridandet. Det blev helt enkelt för tufft att hålla ihop, så det kommer inte att bli någon comeback som ryttare. Däremot kan jag ibland bli sugen att ta ut licens som kusk. Minuset är att jag blir så nervös, så jag hade nog inte fixat det med mina egna. Möjligtvis om jag skulle få köra åt andra, då blir jag inte lika nervös.

Inför torsdagens tävlingar har Sandra två hästar på träningslistan, där båda hästarna är nya i stallet. Men även om formen inte är i topp för dagen, så varnas det om att stallet kommer att bli starkare.

- Vi har arbetat med sämre material, så under det sista året så har vi flyttat till något större. Vi är i full gång att bygga upp våran egna träningsanläggning ute på landet, där vi har omkring hundra hektar att röra oss med. Anläggningen börjar att ta sig men med tanke på nysatsningen, så har det varit mycket fokus på hagar och bete och mindre fokus på tävlingar. Hästträningen har mest varit min rehab från barnen.

Planen är att ta in ett gäng starthästar när den nya anläggningen står redo, där man redan nu laddar med nyförvärv.

- Vi har tre avelston på gården, däribland Nicegift C.C. som fick en känning på en sena mot slutet. Vi har även två hingstföl på gården, varav en efter Orlando Vici, men även en avkomma hos Sjöström som nog kommer hem när den är klar, säger Sandra som inte tror på någon ny skrällseger inför veckans tävlingar:

- Skrällsegrarna tror jag kommer vara på gång när vår nya satsning står klar. Inför torsdag så hade jag faktiskt hoppats på montélopp, men som det är nu så har jag inga större segerförväntningar inför tävlingarna.

Simb Ransom (Lopp 2) tycker jag är bättre än vad han har visat. Han har lätt för galopp när han får gå ute i spåren. Han gör inget gratis men skulle han få ett bra lopp i ryggar fram till de sista 200 meterna, så kan han avsluta vasst. Han har varit behandlad men har tränat på bra. Han är kanske på gång men passas mest senare i sommar, inför torsdag kommer han att behöva loppet i kroppen.

Assumetoberich (Lopp 6) har haft gaffelbandskänningar och har därför inte startat förrän nu. Han är på väg tillbaka nu och känns fin i jobben. I övrigt är han en livsglad herre som är glad och positiv. Jag tränar honom inte överdrivet mycket, då han tränar sig själv mycket i hagen. Han fick gå ut för tidigt senast vilket blev för tufft för honom, nu har han lopp i kroppen så vi får se hur långt det räcker. Får han bara smyga med i ryggar och slippa tredje spår så kan även han avsluta vasst.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad tisdag 29 juni 2021. info@visby.travsport.se