Unghästar och ägare i fokus hos Jörgen

Med fina unghästar i stallet och populära evenemang för stallets hästägare, så är Jörgen S Erikssons stall ett av Sundbyholmtravets mest populära. På torsdag gästar han Gotland med en intressant trio och även om han själv stannar hemma, finns en chans att se honom på ön i sommar.


För tio år sedan gick den idag 34-åriga tränaren Jörgen S Eriksson, proffstränarutbildningen som senare skulle ge honom en A-licens.

35 hästar hittas idag på träningslistan, där enbart två av hästarna, Ready Doc och Kent le Soleil, har passerat fyra årsåldern.

Med andra ord så hittas många unghästar i stallet, där framgångarna hittas. Som exempel så sågs stallets Black And Quick i kriteriefinalen under fjolåret, efter en andra plats i ett uttagningslopp. Samma häst placerade sig ifjol som fyra i ett ”Maggan”-lopp, medan treåriga Bitcoind’ Arc slutade tvåa i Anders Kilströms minne på Bollnäs.

- Jag har fått in många fina unghästar under de senaste åren. Det är såklart jätteroligt att ta dem från början och få dem vidare. Vi har fått flera köpstarka kunder som har köpt hästar på auktioner genom åren. Det är på den vägen som det började med det unga stallet, säger Jörgen som gärna ser äldre hästar i stallet om kunderna så önskar.

- Jag tar gärna emot äldre starthästar också, åldern spelar ingen roll på så sätt.

Förutom hästarna i stallet, så ligger ett stort fokus på de satsande ägarna. Flera evenemang och aktiviteter finns varje år att vänta för ägarna, som väljer att ha häst i träning hos Jörgen.

- Vi hade ganska nyligen ett unghästevenemang under Kristi Himmelsfärd. Till juli så är det tänkt att vi ska ha öppet hus i samband med Sundbyholms fyraåringstest, eventuellt kommer vi få ha det på gården beroende på hur det blir med publikantalet. Annars brukar vi ha någon kräftskiva i augusti under en tävlingsdag och det brukar även bli en årlig travrelaterad utlandsresa, som dessvärre blev inställd ifjol.

- Det brukar bli lyckade resor, där vi tidigare har åkt på auktioner ibland annat USA, Italien och Frankrike. Är det någon som har förslag på intressanta länder, så är vi alltid öppna för förslag.

Till Gotland brukar det däremot alltid bli minst en resa per år. På torsdag gästar Jörgen ön på nytt, där tre hästar finns med i startlistorna. Jörgen själv blir däremot tvungen att stanna kvar på fastlandet.

- Jag är rädd för båtresor, jag blir åksjuk. Nä men skämt åsido så måste jag vara hemma under torsdagen, istället frågade jag min sambo precis innan anmälan om hon ville åka. Det blir en bra tur då hon åker och har med sig hästarnas skötare.

Sommaren har däremot bara börjat och det finns ännu många chanser att gästa Gotland.

- Det kommer nog att bli någon ytterligare Gotlandsresa under året. Jag brukar passa på att åka ett varv och titta på lite unghästar, men även besöka de olika stuterierna och uppfödarna som Lena Martell, Alvena, Ronny och Vanja.

Inför torsdagen selar Eskilstunatränaren ut tre hästar. Förutom en av stallets äldre hästar, femåriga Kent le Soleil, så gästar stallet ön med två spännande treåringar.

Coco C.G. (Lopp 2) har strulat lite inledningsvis. Hon pausades lite efter senaste starten i mars, men har tränat på bra ett tag nu. Senast hoppade hon på väg till ledningen på Solvalla från springspår. Hennes dilemma har varit att hon hoppar just efter 100 meter, när hon är förbi konkurrenterna. Ett bakspår till den här gången ökar chanserna till att hon håller sig felfri, hon är en typ av häst som håller farten hela vägen. Hon tillhör nog inte segerkandidaterna, utan ska sköta sig i första hand.

Kent le Soleil (Lopp 3) öppnade bra på Eskilstuna sist, men felade i loppet av den då lösa banan. Nu är det 2620 och bakspår, man vet aldrig vad de andra kan hitta på men vi hoppas på att det är körning där framme, som det kan vara på Gotland. Då ska han kunna blanda sig i det hela den sista biten. Han tål att gå och hans styrka är att han håller farten. Han är även härdad i tuffa gäng, jag tycker att han är streckvärd.

Mill Diza (Lopp 5) är den som jag nog har bäst förhoppningar av. Hon fick ett bakspår nu, vilket är lite klurigt. Annars var hon riktigt positiv senast på Eskilstuna, i ett debutlopp med 1.13 det sista varvet. Nu har hon lopp i kroppen och kändes även fin efteråt, så att vara med där framme, ja varför inte?

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad onsdag 9 juni 2021. info@visby.travsport.se