Sommarkärleken tog Emma till Gotland

Emma Gran började som en handbollsspelare i de värmländska hemtrakterna. Fem år senare bor hon på Gotland med sin sambo och var under fjolåret, Visbytravets yngsta tränare. Framtidsplanerna inom travet är stora och den gotländska värmlänningen, är inte direkt bitter över att kärleken tog henne till Visby.


Sportkarriären för 24-åriga Emma Gran började med handboll i Karlstad. Efter en skada i ett ledband, så kom hon istället in i travet som B-tränare under 2016, med Färjestad som hemmabana. Bara ett fåtal starter gjordes i hemmaregionen innan kärleken fick Emma att lägga siktet mot Gotland.

- Jag kom från början enbart hit för ett sommarjobb på Kneippbyn, där jag stötte på vad som skulle bli min framtida sambo. Han var härifrån ön och ville inte flytta till fastlandet, så det var bara för mig att ta mina saker och flytta till Visby, säger Emma som inte ångrar sitt beslut.

- Jag trivs jättebra här på ön. Det är klart att man längtar hem någon gång ibland, men i det stora hela så ångrar jag inte flytten. När jag kom hit den första tiden så var det ingen som visste vem jag var. Ingen som hälsade eller vinkade när man möttes på stallbacken. Nu när jag har varit mycket på stallbacken så börjar alla känna igen mig, vilket såklart är roligt.

När Emma anlände till Visbytravet, var detta med hennes dåvarande tävlingshäst Absolut Topless.

- Topless stod första sommaren hos Johan Wiman. Samtidigt hade jag precis börjat lära känna Sandra Blixt, där jag fick flytta in ett tag. Senare kunde vi flytta in i Jan-Åke ”Janka” Blixts gamla stall.

Idag bor Emma istället med sin sommarflört, medan hästarna står på Visbytravets stallbacke. Med nära hela familjen kvar i Värmland, så finns det såklart lite hemlängtan. Något som ibland kan lösas med hjälp av travet, då Emma gärna startar sina hästar på Färjestad när fastlandet besöks.

- Jag har hela släkten kvar i Karlstad, förutom mina morföräldrar. Att starta på Färjestad blir lite som att komma hem, vilket såklart är jätteroligt. Jag var ”hemma” i två veckor i början av året, där man får många frågor om hur det går. Även min tävlingshäst Dreamboy A.F. trivs på Färjestad. Då min pappa är bra kompis med banmästaren så får hästen stå inne på banan, säger Emma som trots bekantskaper är först i familjen Gran att vara aktiv inom travet.

- Pappa har spelat på trav så länge som jag kan minnas, så han har lite kunskap om sporten. Mamma däremot är helt grön inom sporten och kan ibland komma med lite konstigare frågor.

Som ung tränare på Visbytravet laddar nu Emma mot vad framtiden har att erbjuda. Framgångarna har visat sig och självklart hoppas hon på fler.

- Jag hoppas såklart på fler framgångar. I oktober kom min första tredje plats som tränare och i början av juni kom en andra plats. Nu saknas bara segern och med den skulle såklart även ett ökat självförtroende komma.

Emma själv jobbar idag i en Coop-butik, vilket gör att travet ligger på en hobbynivå. Men drömmen att öka upp sin tävlingsverksamhet finns:

- Om en månad kommer vi att flytta ut mot Träkumla och jag hoppas att kunna satsa mer på travet. Just nu har jag bara Dreamboy A.F. som tävlingshäst, då Absolut Topless går som avelssto. Men jag hoppas i framtiden att ha fler tävlingshästar i stallet. Jag har sparat ihop lite pengar, då jag tycker att det är roligare med egna hästar. Kanske vill även pappa vara med att köpa häst.

På torsdag är det dags för nya kvällstävlingar på hemmaplan, där Emma selar ut sin travare Dreamboy A.F.. Kanske kommer fullträffen redan då?

- Jag ryser av bara tanken om en seger, så jag vågar knappt tänka i de banorna. Det vore självklart jätteroligt men jag hoppas på en finare peng.

Dreamboy A.F. (Lopp 5) gick ett 1.23-jobb i början av veckan. Där var han riktigt fin och sprang med svansen i vädret utan sällskap, så på förhand känns det bra. Han var riktigt bra senast och har visat att han går bra när han får smyga med och gå mot slut. Vi hoppas på en sådan resa även nu. Det har gått bra med Johan i sulkyn de senaste gångerna, han kör nytt rekord varje gång så han får fortsätta.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

 

 

 

Publicerad onsdag 30 juni 2021. info@visby.travsport.se