Gotlandsdebuten dröjer för Emma

Hon har gästat Visbytravet sedan 2017 och på torsdag finns hon med i startlistan. Trots en startande häst på tävlingsschemat så kommer Emma Holmquists Gotlandsdebut att dröja. Mycket jobb finns att ta hand om hemma i Kalmar, vilket gör att Emma får se torsdagens tävlingar och solchanser från soffan.


2017 gästades Visbytravet av Emma Holmquist för första gången med egentränad starthäst. Sedan dess har Kalmartränaren varit ett återkommande namn i startlistorna, där stallet har hämtat in totalt sex segrar. Det är idag fyra år sedan som Emma gästade Visbytravet för första gången, medan licensen har funnits med mycket längre än så:

- Jag har varit tränare så pass länge, så jag minns faktiskt inte när jag började. Jag vet att mängden hästar inte var lika stor som den är nu, det började med en häst för att sedan arbeta sig till fler.

Med åren så har det gått framåt för Kalmartränaren. Bara under de senaste två åren har stallet kört in dubbla andra platser i Diamantstoets försökslopp, båda med Micro Vick. 2019 passerade man en halv miljon till stallet, där framgångarna håller sig stadiga.

- Det tar tid att lära sig men med tiden så blir man bara bättre och bättre som tränare. Det blir också att man satsar på fler hästar i startbar ålder, samtidigt som man med tiden också hittar rätt i träningen.

Med nio hästar i stallet så håller Emma ett samarbete med Dan Ottosson, för att få stallet att gå runt. Hästarna stallas upp hemma på gården, där Emma erbjuder kvalitetsanordning till sina hästar.

- Jag har en rakbana här hemma med backe. Det finns också en rundkorall med vatten, där hästarna skrittar i knähögt vatten. En del av hästarna står dessutom inne på Kalmartravet.

För de flesta travtränarna, så är det många runt om i landet som innehar dubbla licenser. Hos många tränare så finns ofta en kusklicens, men i Emmas fall blandar man träningen med monté.

- Det är helt livsfarligt att köra lopp i sulky med alla galningar, då är det bättre att sitta ovanpå hästen, skrattar Emma som berättar om sitt val gällande montélicens.

 

- Jag har alltid ridit och det har alltid varit ridningen som jag har tyckt varit roligt. Trots det så ridtränas hästarna mycket lite hemma på gården. Det finns inte riktigt någon tid, utan väl i jobben så körs dem.

På torsdag väntas strålande sol inför tävlingarna. Trots det så meddelar Emma, som har häst till start på soliga Visby, att Gotlandsdebuten kommer att få vänta för hennes del.

- Ja, hästen kommer till start men jag själv kommer att få vänta med Gotlandsdebuten. När man åker till Gotland blir det som en mindre semester och just nu är det för mycket att göra hemma i stallet, för att vara borta i två dagar. Sedan är det såklart lättare att åka över när man har flera hästar med sig, men hittills har propparna inte riktigt passat för oss. Lite synd men jag har spanat lite på kommande proppar, så det kanske blir att jag kommer över till nästa tävlingsdag. Det är däremot inget som riktigt är bestämt, så det blir att sola här hemma så länge.

En häst kommer trots detta till start, där chanserna kan vara goda om travet håller sig hela vägen:

Spider G.G. (Lopp 5) gick bättre senast på Vaggeryd än tidigare. På torsdag ska hon framför allt hålla sig lugn, då hon har lite nerver på utsidan. Spårmässigt ser jag det att det är bättre att hon får vara långt ut inledningsvis, då hon främst ska sköta sig. Hon ska ta en lugn start och när hon väl är iväg, så får Martin köra hur han vill. Formen är på väg upp och körs det friskt inledningsvis, som det ibland kan göra på Visby, så gynnar det henne.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad onsdag 2 juni 2021. info@visby.travsport.se