{{next.header}}
Åren 2015 och 2018 är två år som Alexandra Hellgren håller högt. Båda åren kröntes hon nämligen till Visbytravets damchampion, en åtråvärd titel som innehåller många minnen.
- Det är inga säsonger som jag glömmer i första taget. Jag minns båda åren som rätt jämna. Det senare året vann jag dessutom samtliga sex segerloppen med sex olika hästar, så alla hästarna i stallet hjälptes åt det året, säger Alexandra som minns tillbaka:
- Ett av loppen som jag minns var när jag vann med Farina Boko under V86-dagen 2018. Det var ett ramlopp utanför det stora spelet, men jag var den enda segrande hemmakusken under hela tävlingsdagen och vann med Ulf Ohlsson på utsidan. Det var en rolig seger som jag kommer att bära med mig länge.
Förutom fina körhänder så har Alexandra även hittats som montéryttare. Trots flertalet styrningar åt bland andra Thomas Jonsson och sin storasyster Angelica Herlin, så blev fjolåret det sista året som montéryttare.
- Montélicensen var främst för att rida våra egna hästar och det gick oftast bra i de första loppen, men sedan tröttnade hästarna och tyckte inte att det var lika roligt längre. Jag har ridit lite åt andra, men samtidigt så gäller det att hålla igång kroppen på ett annat sätt. Det var inte riktigt värt den tiden, jag satsar istället på att träna och köra hästarna för sulky.
Tränandet skapar stallformen och i skrivandes stund, är det är fullt upp i Alexandra Hellgrens tävlingsstall där samtliga hästar i stallet gör varsin start under veckan. Redan i söndags, under nationaldagen, gästade stallet Kalmartravet för tävlingar. Veckan fortsätter därefter, där Alexandra selar ut fyra hästar under torsdagens kvällstävlingar på hemmaplan.
- Det har blivit lite vecka efter vecka, samtidigt har stallet haft ett litet tävlingsuppehåll så det känns bra att få starta på. Ändå så har det gått bra nu, där både Deep Sea och Vicini Axang har vunnit i sina årsdebuter.
Även om det inte blev något större nationaldagsfirande i Kalmar, kunde stallet åka hem med en färsk sjätte plats med Vicini Axang.
- Med den här starten så har hon bara gjort två starter sedan januari, så hon behövde loppet i kroppen. Banan var lite för lös så hon fick inget riktigt fäste i banan, men hon gjorde ändå ett bra lopp och kom i mål på ett bra sätt och en bra tid. Normalt sätt hade hon nog slutat längre fram, men hon behövde som sagt loppet i kroppen, säger Alexandra om sin och syster Angelica Herlins egenuppfödning.
- Vi har även en ettåring efter Tobin Kronos och Farina Boko som kommer att köras in i höst. Vi har dessutom en fölunge i stallet, så framtiden för stallet ser ut att vara ljus.
Stallet avslutar senare veckan, med en start under lördagens ponnytävlingar, där stallets shettis Don Cherrie gör sin andra start i karriären.
- Det är mest en rolig grej. Det är mitt systerbarn som är med och kör alla träningsjobben, samtidigt som vi har en duktig kusk till tävlingarna.
På torsdag selar stallet ut fyra hästar, samt att Alexandra agerar catchdriver med två. Hon är därmed aktuell med totalt sex hästar och så här säger hon om samtliga:
Paintitblack A.O. (Lopp 3) har ett lopp i kroppen och gör debut på 2620m. Jag tror inte att det är hans bästa distans, vilket gör att han står tufft inne i loppet. Med tanke på att det dessutom gick rätt fort i senaste loppet över aktuell distans, så ligger vi lågt. I övrigt var hästen bra senast och kom dessutom i mål på en bra tid. För loppets del så är vi däremot nöjda med pengar.
Deep Sea (Lopp 7) gick bra senast vid segern, som även var första starten efter nio månaders uppehåll. Vi kommer att köra som senast och är det inget strul under loppet, så är hon nog att räkna med även denna gång. Vi gör inga ändringar och jag tycker att hon är stallets bästa segerchans.
Fossy Band (Lopp 7) faller för åldersstrecket nästa år och gör därför sin sista säsong på tävlingsbanan i år. Hon vinner inte så ofta men gör det alltid bra i loppen. Hon går bakifrån men har visat att hon kan spurta till pengar mot slutet.
Rally Isak (Lopp 8) känns inte helt borta. Det känns inledningsvis lite snävt med spår fyra i volten, då han körs i sulkett. Kommer han däremot iväg och sköter sig så ska han inte underskattas. Han galopperade senast och det gick rätt att köra ikapp konkurrenterna, ändå slutade han femma. Vi har balanserat om honom nu och hoppas på att det blir bättre, i övrigt känns han fin. På förhand känns det som att Örebrohästen (What A Deal) är det värsta motståndet, men skulle det lösa sig så bör han vara med där framme.
Duke Snapper (Lopp 9) har som första prio att vara felfri. Jag vet faktiskt inte varför han galopperar, han bara hoppar. Han blev ändå trea näst senast trots galopp, så håller han sig felfri blir hon spännande. Kusken får hålla i så hoppas vi på det bästa. Han har för många galopper i raden för att kunna tro på en hög placering.
Hillton Band (Lopp 9) är också en häst som alltid brukar gå bra. Han får oftast resor i tredje spår under det sista varvet, då är det svårt att ta in på de främre hästarna. Senast gick han på kort distans, vilket inte är hans distans, så det känns bättre att gå tillbaka till medeldistansen. Av de två hästarna i loppet så känns han som stallets förstahäst, han är mer travsäker.
Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport
Publicerad onsdag 9 juni 2021. info@visby.travsport.se