SM-vinnaren Linda gästar Visbytravet

I kväll kör Visbytravet nya kvällstävlingar, där Visby gästas av en regerande dammästare. Linda Sedström från Örebro vann Dam-SM 2020 och gästar ön tillsammans med sin sambo Magnus Jernemyr, som i sin tur gör gotländsk debut.


Ifjol skrällsegrade Linda Sedström under Åbytravets SM-dag när hon körde in Rally Gunnar till seger i Dam-SM. Guldet är Lindas andra i SM-format, där minnena från fjolårets höstkväll finns kvar:

 

- För min egen del så var det såklart jätteroligt. Redan på förhand så fanns det inga större förväntningar på att vi skulle gå ut och vinna, jag kände inte direkt någon större press inför loppet heller. Det var nog inte heller så många som förväntade sig att vi skulle vinna, vilket är klart roligare.

 

Dessvärre blev det inte bara glada miner efter SM-segern. När Linda skar mållinjen som vinnare, kom även nyheten att ett ekipage gått omkull under loppet.

 

- Det skedde något i det bakre fältet där en häst gick i backen, för att sedan avlivas. Det blev därför ganska blandade känslor när man lämnade banan, bara tanken att någon fick lämna banan utan sin häst är hemsk, berättar Linda som gärna gör ett nytt deltagande under Åbys SM-dag om tillfället ges.

 

- Det är klart att jag kommer tillbaka om jag kan. Får jag köra en bra häst i loppen så ska jag nog försvara mitt SM-guld.

 

En ny start i SM ligger däremot inte högst på priolistan. Tillsammans med sin sambo Magnus Jernemyr så innehar Askersundsduon flertalet hästar hemma på gården, där satsningen och fokuset är stort.

 

- Just nu ligger det största fokuset på våra egna hästar i stallet. Att få ut dem och vinna i större lopp, samtidigt som man såklart vinner så mycket lopp som möjligt.

 

För den allmänt sportintresserade så är däremot sambon ingen större doldis. Jernemyr har sedan tidigare varit stor inom handbollen, där han vid flera tillfället hittats i det svenska landslaget som försvarsspelare. Sportsliga kulturkrockar beräknades nog att komma när de båda flyttade ihop, där Linda berättar att travet ändå ligger steget högre än handbollen.

 

- Det pratas faktiskt otroligt mycket mer trav än handboll i hushållet. Vid mästerskapen har Magnus såklart stenkoll och har full koll på matcherna, men oss emellan så är det faktiskt mest trav som gäller.

 

- Jag skulle inte gå så långt och säga att jag har blivit direkt något mer handbollsintresserad. Däremot så har jag såklart snappat upp en del av Magnus kunskaper under de stora matcherna, så jag har absolut blivit mer kunnig inom sporten. Intresset har däremot inte ökat, men jag måste erkänna att jag har mer koll på handbollen än innan vi flyttade ihop.

 

På torsdag gästar duon Visbys kvällstävlingar. Ett destinationsmål som duon är laddade inför.

 

- Vi har faktiskt pratat ett tag om att åka till Visby, Magnus har aldrig varit på Gotland tidigare medan jag tycker det är trevligt att åka dit. Så vi är väl lite sugna båda två. Det har inte löst sig med proppar och liknande förrän nu, så vi känner att vi åker nu när det passar, säger Linda som inte räknar med en längre visit.

 

- Från början var det tänkt att vi kunde ha någon form av minisemester under en helg. Med tanke på att vi ska starta Final Dream på Hagmyrens V75, så blev det däremot inte så. Vi fick i och för sig spår tolv på lördag, vilket inte är så roligt. Men det blir såklart att åka upp ändå.

 

Linda ger även sin syn på stallets chanser under torsdagen:

 

Bella Church (Lopp 2) gjorde det bra senast och var faktiskt inte så tufft jobbad inför den starten. Nu har det gått lite tid sedan debuten och hon känns fin hemma i jobben. Det känns inte som att hon går ut mot det värsta motståndet, men samtidigt så tror jag inte att hon bara gå ut och vinner. Jag tror däremot på att hon kan vara med där framme. Inga ändringar, hon går som i senaste starten.

 

Chicandquick (Lopp 4) var vi lite besvikna på i de två första starterna. Till den senaste starten kändes det däremot förbättrat. Vi hoppas att det är på väg att släppa till för henne och att hon börjar förstå vad som ska göras. Hon har bra spår och kan öppna bra. Vi hoppas på ledning men jag såg att Hoffman har en häst på fyrtio meters tillägg som har gått bra. Är vi tvåa, trea, fyra så är vi nöjda.

 

Choco Garline (Lopp 6) känns som den bästa chansen av de vi åker över med. I senaste starten på Örebro så plockade vi bort några skydd på benen, som gjorde att han slarvade lite med travet i sista sväng. Vi kommer att korrigera detta på torsdag och sätter tillbaka skydden. Hästen har bra form och tränar som vanligt så inga konstigheter där.

 

Text och foto: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad torsdag 29 juli 2021. info@visby.travsport.se