Foto: Bellux

Kerstin är ingen främling på Visby!

I runt fyrtio år har Kerstin Hell gästat Gotland, med några få undantag. Det som började som en semestertur på 80-talet, har idag blivit ett ständigt besök till Visbytravet med hästar i hästbussen. På torsdag gör hon ett nytt besök där hon både selar ut två hästar till kvällstävlingarna, men påbörjar samtidigt en semester.


Håller man en ständig koll i startlistorna på Visby, så är chansen stor att man någon gång under säsongen kommer att se namnet Kerstin Hell. Redan som ponnykusk var resorna till Visby många, där hon var en ständig gäst när hon vid flera tillfällen körde Russ-SM med Chuchundra.

 

Bakom det uppseendeväckande efternamnet hittas däremot en Gotlandsälskare som hittades på Visby redan innan ponnyåren. Exakta år och datum på när resorna började, är däremot svårare att svara på.

 

- Oj ja, när började jag åka till Visby? Det måste vara när jag var runt tio år, så omkring -84 eller -85 när jag började med ponnytrav. Turerna började faktiskt jättelångt innan Chuchundras tid, till och med innan våra ponnys var aktuella för SM. Då åkte jag och familjen årligen mest över för semester och lite ponnytravtävlande. Jag har åkt över till Visby sedan dess, berättar Kerstin.

 

- Sedan jag började gästa Visby, så är det nog bara två somrar som jag har missat under de cirka fyrtio åren. Det har med andra ord blivit en del resor till ön så jag vill helst inte tänka på vad biljettkostnaderna har blivit under alla åren.

 

Idag är Kerstin ett välkänt namn på stallbacken, där ytterst få aktiva på Visbytravet har missat namnet. Kontaktnätet till öns aktiva började däremot även detta inom ponnytravet.

 

- När vi började tävla med ponnyerna på Visby så fick vi låna boxar av Nisse Funck, där igenom träffade vi Maria och Anders och blev kompisar den vägen. En vänskap som ännu håller fyrtio år senare. Efter det så har det fortsatt med att vi lånar boxar hos Funck när vi åker över.

 

Kerstin innehar, sedan flera år tillbaka, sin licens i Lindesberg då hon har adressen någon kilometer från Fornabodas travbana. Innan dess hade hon licensen på Romme, där hon även befann sig hela ponnytravkarriären. Något som vid ett tillfälle hjälpte Visbys ponnytravklubb, där Kerstin minns tillbaka att familjen erbjöd husrum till klubbens tävlande:

 

- För många år sedan så kom Gotlands Russtravklubb i ett jättesällskap och bodde hos oss, när de skulle tävla på Romme. Det blev trångt men det var samtidigt riktigt roligt. Jag kommer ihåg att Nordenankar var med på resan, även Yttergren och Smedberg var med, det var ett helt gäng. Det var samtidigt roligt, man lärde sig känna mycket nytt folk där bekantskapen och vänskapen hänger i även idag. Det var en social grej som fanns med inom ponnytravet på den tiden, sådant har dessvärre försvunnit lite idag.

 

Av alla hästar som Kerstin har gästat Visbytravet med, känns det nog inte otippat att diamantstoet Lady Lee är den som sticker ut. Det tidigare V75-vinnaren har dessvärre passerat åldersstrecket och gjorde sin sista start under 2017, men har många minnen runt om sig.

 

- Ja, man saknar att ha med sig Lady till Visby. Hon gillade verkligen Visby, det var favoritbanan. Hon satte ofta rekordtider där och tangerade även det dåvarande banrekordet. Hon är fortfarande saknad på tävlingsbanan hos oss.

 

Även om Lady Lee själv inte kan tävla på tävlingsbanorna, så finns det arvingar som närmar sig start. Tre avkommor finns efter järnstoet, där den äldsta nyligen gått ett godkänt premielopp. Likheterna till Lady Lee är däremot inte så stora.

 

- Det är tre helt olika individer som är helt olika från varandra och inte direkt så lik sin mamma. Bara att jämföra de två förstfödda så märker man att de är olika. Missi Lee som gick premie i förra veckan är en stor och grov häst, medan det yngre fölet Qvicka Qaiza är mer liten och smäck.

 

- Som liten så var Missi Lee däremot som en kopia av Lady, så vi hoppas att hon kommer kunna bli lika bra. När jag skulle döpa fölet så ville jag ha namnet Miss Lee i första hand, men satte Missi Lee i andra hand då ”Missi” betyder saknad/förlust, säger Kerstin som kommer att göra en mindre semester i samband med torsdagens tävlingar.

 

- Jag kommer att stanna kvar på Gotland i en vecka på en liten semester med min dotter Anna. Tanken är att de två hästarna som vi har med oss ska få ta det lite lugnare och starta även nästa vecka. Det är alltid trevligt!

 

Red Alert W.F. (Lopp 4) tycker att det är kul med monté och gynnas av autostart. Senast på Eskilstuna blev det sex omstarter och med tanke på att det är en häst som börjar bli lite bekväm av sig, så hade hästens löpningsvilja i princip lämnat innan starten blev av. Hon är lite fransk av sig och håller farten i loppet, så vi hoppas på att hon är pigg och fräsch inför torsdag. Fint väder och tempo där framme skulle gynna oss och vi hoppas på en topp tre placering.

 

Nidalee (Lopp 6) kommer från ett träningsuppehåll så där vet jag inte riktigt vart formen ligger. Hon tränar i vart fall bra men har ett uselt utgångsläge på torsdag. Normalt sett är hon bättre med jänkarvagn men med spår fem i voltstart så får vi köra loppet med en vanlig sulky, vilket känns som ett minus på förhand. Vi får hoppas på pengar och ett bra lopp.

 

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad torsdag 22 juli 2021. info@visby.travsport.se