Djurintresserade Henrik Hoffman laddar för Travfest!

Med 27 hästar på träningslistan så står Henrik Hoffman som Visbytravets största tränare. Karriären började däremot med en ung kille med ett stort djurintresse, som senare blev travtränare med ett eget stall på Visby. Ett stall som på onsdag selar ut tio hästar under Visby Travfest 2021.


Med sina idag 27 hästar på träningslistan och över miljonen intjänat till stallet två år i rad, så är det ingen större tvekan om att Henrik Hoffmans stall står sig som hemmalagets största. Allt har däremot en början och det som idag står som ett framgångsrikt stall, började med ett intresse för djur och lantbruk.

- Det hela började egentligen med att jag var väldigt djurintresserad. Redan som liten så hade jag alla möjliga smådjur och har alltid tyckt om att vara med djur. Sedan fanns det en dröm om att jobba med de också, jag var väl ganska tidigt inne på att kanske bli lantbrukare. Det var däremot ganska tuffa tider på den tiden så det försvann. Senare fick jag istället se en granne som satt och körde travhäst, då tänkte jag mest att ”Fasiken, det där ser kul ut. Det vill jag också prova.”, berättar Henrik.

Att ta sig in i travsporten utan någon till synes bakgrund har flera gånger tidigare visat sig vara svårt. Mycket arbete har lagt grunden till stallet som idag står starkt och framför allt, mycket tid.

- Det tog ändå ett ganska bra tag tycker jag. Jag tycker att jag har fått kämpa mig in i det här då jag inte har några föräldrar eller släktingar som har hållt på med trav. Jag var inte heller någon framstående kusk heller som skaffade mig ett namn på det viset, som många gör idag. På den tiden var det inte heller så aktuellt som idag med flera olika skolor och gymnasium, det fanns inte så mycket utbud om vi säger så. När jag väl fick in en fot i travet så gick det absolut inte att sluta.

Arbetet har däremot lönat sig. Henrik jobbar idag med sin hobby och sitt stora djurintresse. Framgångarna har även visat sig, där teamet redan under den förra tävlingsdagen fick med sig fyra segrar.

- Det har varit en jobbig väg vandra, men jag tror ändå att det är ganska nyttigt att få kämpa sig till framgångarna och inte få något gratis. Jag är väldigt nöjd med att det har blivit så här.

Karriären började som ung lärling hos olika tränare. En av de största som han själv minns är hos legendaren Jim Frick, som även var den sista arbetsgivaren på fastlandet.

- Jag jobbade hos Jim Frick de sista åren som jag var i Stockholm. Han var en jättebra läromästare men när jag slutade för att flytta hem till Gotland, tyckte väl inte Jim att jag skulle sluta. Jag fick ändå lov att sluta men bara om jag lovade att hålla stilen och fortsätta jobba hårt för sporten, då fick jag lova att flytta hem. Men att man skulle bli någon slö Gotlandsturist, det var inte aktuellt för då hade han inte släppt mig, skrattar Henrik.

Idag hittas Henrik på Visby och stallets hästar igen känns igen. Mistelns Napoleon, Lady Youline och sedan tidigare även kriteriefinalisten Final Oak är hästar som stallet har tränat fram till fina placeringar i större lopp. Hästarna är däremot inte Henriks första, även om den första hästen ännu finns med längre bak i stammarna.

- En av de första hästarna som vi köpte och hade var faktiskt mormor till Lady Youline, som hette Olivia Roy. Hon var den första hästen som vi köpte från början, som jag körde in och tränade upp tillsammans med de tre tränarna som jag jobbade hos på den tiden. Först var hon hos Mats-Henrik Funck, sedan hos Göran Högberg och jag hade henne själv mot slutet. Det är klart att det var roligt med henne även om hon inte tjänade så jättemycket. Hon tjänade kanske 150 000:-, vilket var hyfsat mycket på hennes tid, berättar Henrik som senare fick köpa sin första stjärna.

- Sedan fick jag köpa Simb Rouge och hon var väl egentligen den första riktigt bra hästen som jag hade. Henne hade jag väldigt roligt med i många år, hon tävlade fram tills hon var tio. Nu har jag även kvar henne i aveln och tar lite föl på henne. Hon var nog den första hästen som betydde riktigt mycket för mig.

På onsdag körs Visbytravets största tävlingsdag. Visby Travfest är tävlingsdagen som hela Gotland laddar upp inför och även för Visbytravets största stall, är det stort att få vara med i loppen.

- En gång i tiden när man började att gå här som turist och själv satt på läktaren, så kände man att det här var något alldeles speciellt att vara med den här dagen. Att få se alla fina hästar som kom hit. Så det är såklart att det är fantastiskt roligt att få vara mitt under det här och själv ha hästar till start. Att man dessutom har fått vinna några V86-lopp under åren är ju riktigt roligt.

Här är stallets chanser inför V86-dagen:

Ed Sheeran (Lopp 2) har gjort två riktigt bra lopp sedan han inledde sin karriär hos oss. Sist så gick han i ledningen och var jättefin. Han gick undan på ett fint sätt och var inte helt tom i mål. Nu är det betydligt tuffare motstånd, men jag tycker att han bara har gått framåt med det förra loppet i kroppen. Jag tror absolut på att han kan sluta i främre träffen.

Mistelns Famous (Lopp 2) inledde karriären väldigt lovande med en andra plats på Solvalla som tvååring i höstas. Efter det har det blivit lite småstrul och liknande. Han måste börja med att sköta sig och hitta sig själv innan man kan våga tro riktigt på honom. Det finns riktigt hög kapacitet, så den dagen det släpper för honom så blir han farlig.

Pierre Copain (Lopp 3, V86-1) har några galopper med sig i ryggen och det har sina anledningar, men det är klart att det inte är roligt att ha det med sig. Han vann för fyra starter sedan, så han har visat lite i år. Nu är det bra hästar emot den här gången, så det blir en tuff uppgift men vi hoppas på att han gör ett bra lopp och tjänar en fin slant.

Bellzapp (Lopp 4, V86-2) var riktigt rejäl senast vid segern. Då var det enklare emot än vad det är inför onsdagen, dessutom en annan distans. Hästen visar i alla fall fin form så kan Stefan få ner honom till plankan och få ett fint och snällt lopp, så ska han kunna roffa åt sig en hygglig slant. Att vinna känns tuffare.

Hellvis Victor (Lopp 5, V86-3) har verkligen hittat stilen under sommaren. Först tvåa i juni och var jättebra och två segrar efter det. Nu är det voltstart och det har han haft lite svårt med tidigare, samtidigt som spår fem inte är något roligt spår för hans del då han har haft sina bekymmer. Vi får först och främst hoppas på att Claes kan få iväg honom felfritt och ge honom ett bra lopp, får han det så har han absolut form för att segerstrida här. Distansändringen från kort till medel, är inget som bekymrar mig så mycket.

Someone Like You (Lopp 5, V86-3) han löper på hyfsat utan att visa något extra i år. På onsdag har han dessutom blivit helt bortlottad med bakspår på tillägg, så det känns som en jobbig uppgift. Vi försöker att jobba in en liten slant.

Young Yade (Lopp 7, V86-5) fick ett tråkigt spår, men det är istället en jättefin häst som jämnar ut det. Det är klart att läget är väldigt bökigt att komma till härifrån på Visby, samtidigt som det är några bra och rutinerade hästar med i loppet. Vi får hoppas på att hon kommer igenom hyfsat i alla fall, då tror jag nämligen att hon är med där framme. Att vinna blir däremot svårt. Hade hon fått ett framspår med läge längre ner på vingen, så hade jag trott på en riktigt bra chans.

Stojweiler One (Lopp 8, V86-6) är utan tvekan stallets bästa chans i omgången. Det är en häst som verkligen har övertygat rejält här under sommaren. Det finns inte heller något som tyder på att det är slut med det, han känns jättefin även efter det förra loppet. Även om även han möter tuffare hästar än vad han har gjort innan, så känns han så pass bra i träningen och jag tycker att det bör finnas ett par växlar till i honom. Han är väldigt startsnabb, men jag tror faktiskt inte att han är bäst i ledningen. Jag tror egentligen att han är bäst med ett rygglopp, då han är otroligt vass på speed när han får smyga med. Han är all-round och det troliga är att Claes ändå kör till ledningen.

Happy Romeo (Lopp 10, V86-8) hamnade bäst till av mina två i loppet. Inför förra loppet hade jag bara haft honom i någon vecka, så jag visste inte så jättemycket om honom då. Men jag tycker att han gjorde en positiv debut, han avslöt faktiskt riktigt bra och har fått ett ganska bra smygläge inför onsdagen. Det hade inte varit fel att få rygg på Gaylord Am härifrån och lifta med, då tror jag nämligen att han kan tjäna rätt fina pengar. Han har tidigare visat att han trivs på längre distanser.

Lady Youline (Lopp 10, V86-8) gjorde comeback sist och fick egentligen ett för tufft lopp för vad hon var förberedd för. Jag var nöjd med henne innan loppet och jag var fortsatt nöjd efteråt, så hon känns fin. Onsdagens lopp känns däremot som ett riktigt getingbo. Jag tycker att hon hamnade lite fel på det hela med spår fyra på dubbla tillägg. Det blev nästan att hon hamnade där bakom med de fyra avslutande hästarna med mycket pengar. Det blir tufft och vi hoppas på slant den här gången.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad tisdag 13 juli 2021. info@visby.travsport.se